Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Στο 2,6% η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας το 2021 – Θετική αναθεώρηση στο 0,2% της ύφεσης για το 2020

ΟΟΣΑ: Στο 2,6% η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας το 2021 – Θετική αναθεώρηση στο 0,2% της ύφεσης για το 2020

Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της Τουρκίας από τις συνέπειες τις πανδημίας διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ

Σχετικά Άρθρα

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναβάθμισε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021 την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίατο 2020.
Στo τελευταίo οικονομικό του report για την Τουρκία, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι «η ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας από το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν ισχυρή αλλά αντιμετώπισε αντιξοότητες», σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah.
Επιπλέον, ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 0,2% το 2020 έναντι του 1,3% όπως αναμενόταν προηγουμένως.
Ακόμη, προβλέπει ότι η τουρκική οικονομία θα έχει ανάπτυξη 2,6% και 3,5% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

Το rebound

Έχοντας από τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάκαμψης μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ, η τουρκική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 6,7% μεγαλύτερο του προβλεπόμενου για το τρίτο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση κατά 9,9% τους προηγούμενους τρεις μήνες, όταν επιβλήθηκαν lockdowns για τον περιορισμό της πανδημίας.

Πληθωρισμός

Στην έκθεση που είχε δημοσιευτεί την 1η Δεκεμβρίου 2020, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% και 3,2% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.
Ο Οργανισμός σημείωσε επίσης ότι εκτιμά ο μέσος πληθωρισμός στην Τουρκία θα φτάσει το 12% και το 10% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

Μακροοικονομικά μεγέθη

«Η Τουρκία θα πρέπει να επικεντρωθεί στη σταδιακή ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν για ανάπτυξη και ευημερία», δήλωσε ο Alvaro Pereira, διευθυντής των οικονομικών χωρών του ΟΟΣΑ.
«Το επίκεντρο θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και να αντιμετωπιστεί η περίοδος μετά την πανδημία ως ευκαιρία για την ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων μέσω ισχυρότερης δημόσιας διακυβέρνησης και να υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά και την απασχοληση για να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Πιστωτική επέκταση

Η σημαντική ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να αποδοθεί στην ισχυρή πιστωτική επέκταση, η οποία επιβραδύνθηκε σημαντικά μετά την απότομη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο Pereira σημείωσε ότι η πιστωτική επέκταση θα μπορούσε να είχε αρνητικές συνέπειες από την πλευρά της φερυγγυότητας, εάν συνεχιστεί ανεξέλεγκτη.
ΟPereira χαιρέτισε την πολιτική νομισματικής σύσφιξης της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT).

Πανδημία και παραγωγή

Η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία πέτυχε να περιορίσει τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού σχετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της επιδημίας χάρη στις καλές υγειονομικές υποδομές και τα στοχευμένα lockdowns.
Υπογραμμίζοντας ότι η COVID-19 έχει αυξήσει την οικονομική πίεση σε παραγωγικούς τομείς, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι οι τουρκικές εταιρείες υστερούν στην υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης