Τελευταία Νέα
Διεθνή

OPEC: Αμετάβλητες οι προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2021, κίνδυνος από τα lockdowns

OPEC: Αμετάβλητες οι προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2021, κίνδυνος από τα lockdowns

Το 2021 η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως και να διαμορφωθεί στα 95,9 εκατ. βαρέλια, μετά τη μείωση του 2020, η οποία διαμορφώθηκε στα 9,8 εκατ. βαρέλια

Σχετικά Άρθρα

Αμετάβλητες διατήρησε ο OPEC, το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, τις προβλέψεις του για τη διεθνή ζήτηση πετρελαίου το 2021 ωστόσο εξέπεμψε σήμα κινδύνου όσον αφορά τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2021.
«Οι αβεβαιότητες παραμένουν υψηλές, με τους βασικούς κινδύνους να αφορούν τα περιοριστικά μέτρα και τον αντίκτυπο της πανδημίας στην καταναλωτική συμπεριφορά» επισήμανε στην ανακοίνωσή του το πετρελαϊκό καρτέλ.

Ζήτηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα lockdowns σε Ευρώπη και τμήματα της Κίνας έχουν επαναφέρει τις ανησυχίες για τις προοπτικές του «μαύρου χρυσού», όπως αναφέρεται στην έκθεση του καρτέλ, γεγονός που περικόπτει τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης χάρη στην σταδιακή επιστροφή των οικονομιών στην κανονική λειτουργία τους.
Συνολικά για το 2021, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως και να διαμορφωθεί στα 95,9 εκατ. βαρέλια, μετά τη μείωση του 2020, η οποία διαμορφώθηκε στα 9,8 εκατ. βαρέλια.
«Οι εκτιμήσεις για το 2021 προϋποθέτουν μια υγιή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής, της βελτίωσης της αγοράς εργασίας και της αύξησης των πωλήσεων οχημάτων» αναφέρει ο OPEC.

Τα futures

Όπως είναι φυσικό, η ζήτηση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις τιμές του αργού, με τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να καθορίζουν τις αποφάσεις τους στη βάση της σχέσης ζήτηση – παραγωγή.
Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Brent διαπραγματεύθηκαν στα 55,77 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, μειωμένα κατά 0,5%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώθηκαν στα 52,76 δολ, περίπου 0,3% χαμηλότερα.
Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να καταγράψουν κέρδη για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Παραγωγή

Τον περασμένο Απρίλιο, σε μια προσπάθεια στήριξης των διεθνών τιμών αργού, ο OPEC+ κατέληξε σε συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Τελικά, η μείωση διαμορφώθηκε στα 7,7 εκατ. βαρέλια και άρχισε να εφαρμόζεται από τον Μάιο.
Στα τέλη του 2020, χάρη στη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς πετρελαίου, οι χώρες του OPEC+ δεσμεύτηκαν να αμβλύνουν περαιτέρω τη μείωση, αυξάνοντας την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια σε βάθος χρόνου.

Προσδοκίες

Ως πρώτο βήμα, συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 να αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια η παραγωγή και να μειωθεί σε 7,2 εκατ. βαρέλια η συνολική περικοπή στην παραγωγή.
Στην τελευταία συνεδρίαση του καρτέλ, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να περιορίσει την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
«Όποιος παρακολουθεί τον παλμό της αγοράς πετρελαίου γνωρίζει ότι οι τιμές καθοδηγούνται επί του παρόντος από προσδοκίες και όχι από άμεσες πραγματικότητες», δήλωσε ο Tamas Varga, επικεφαλής αναλυτής της PVM Oil Associates, σε ερευνητικό σημείωμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης