Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ έχει παρασυρθεί σε έναν φαύλο κύκλο... αναιρώντας την πραγματική υποστήριξη στις κυβερνήσεις - Το μεγάλο λάθος

Η ΕΚΤ έχει παρασυρθεί σε έναν φαύλο κύκλο... αναιρώντας την πραγματική υποστήριξη στις κυβερνήσεις - Το μεγάλο λάθος
Η ΕΚΤ δεν είναι πλέον αξιόπιστη μηχανή μετρητών για κυβερνήσεις
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδοτεί τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία σε τέτοιο βαθμό που οι εθνικές κεντρικές τράπεζες πρέπει να περιορίσουν τις διανομές μετρητών που συνήθως παρέχουν στις κυβερνήσεις.
Αυτό είναι το πρόβλημα που έχει ανακύψει τελευταία στους κύκλους της Φρανκφούρτης, όπου έχουν τεθεί εν αμφιβόλω τα προγράμματα παροχής φθηνών δανείων στις τράπεζες, τα γνωστά TLTROs.

Τι συμβαίνει

Το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τη χρήση του προγράμματος TLTRO.
Ωστόσο, μέσω αυτού, οι εθνικές νομισματικές αρχές αντιμετωπίζουν την πτώση των κερδών, εξέλιξη που σημαίνει λιγότερα χρήματα για τη διανομή των στα κρατικά ταμεία.
Τα μικρότερα κέρδη, ή ακόμη και οι απώλειες, είναι απτές ενδείξεις για το πώς η νομισματική πολιτική απομακρύνεται από το έδαφος που συνήθως καταλαμβάνουν οι φορολογικές αρχές.
Αυτή είναι μια πηγή ανησυχίας ορισμένων αξιωματούχων που θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να παραμείνει στους στόσους της, ανεξάρτητα από πολιτικές ανησυχίες.
«Πολιτικές όπως τα TLTRO είναι φορολογικά μέτρα», δήλωσε ο Richard Barwell, οικονομολόγος της BNP Paribas Asset Management.
«Είναι απολύτως λογικό για τους πολιτικούς να ενδιαφέρονται για αυτό, και για τους κεντρικούς τραπεζίτες να αρχίσουν να ανησυχούν για ενδεχόμενες μεγάλες επιδοτήσεις σε οποιοδήποτε ίδρυμα ή άτομο».
ecb_4-1-2021.png

Η "επιδότηση" των τραπεζών

Το φαινόμενο είναι πιθανό να είναι ευρέως διαδεδομένο αφού η ΕΚΤ αποφάσισε πέρυσι να βελτιώσει τους όρους για τα μακροπρόθεσμα δάνεια της στις τράπεζες με επιτόκια που προσφέρονται έως το -1%, υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζουν να ρέουν οι πιστώσεις στην οικονομία.
Η ΕΚΤ και τα μέλη της έχουν κερδίσει λιγότερα από το μηδενικό επιτόκιο στη διευκόλυνση καταθέσεων από τα τέλη του 2019, όταν απαλλάσσουν τις τράπεζες από ένα μέρος των χρεώσεων και την πίεση των margin.
Την ίδια ώρα, οι εθνικές νομισματικές αρχές της ζώνης του ευρώ παράγουν χρήματα από πράξεις που εφαρμόζουν με βάση τις πολιτικές της ΕΚΤ, όπως η ποσοτική χαλάρωση.
Παίρνουν επίσης ένα μέρισμα ως μέτοχοι στο ίδρυμα της Φρανκφούρτης σε σχέση με το μέγεθος κάθε οικονομίας.

Γενναιόδωροι όροι

Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης δημιούργησαν περισσότερα από 1,6 τρισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα δάνεια προς τράπεζες πέρυσι, με το χαμηλότερο επιτόκιο.
Η επιείκεια του προγράμματος TLTRO θα μπορούσε να επιτρέψει στα τρία τέταρτα των συμμετεχουσών τραπεζών να επωφεληθούν από τους πιο γενναιόδωρους όρους, σύμφωνα με τον Rishi Mishra, αναλυτή στο Futures First.
Ενώ κάθε κεντρική τράπεζα αναφέρει κέρδη σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετική λεπτομέρεια, εκείνα που σημαίνουν ήδη χαμηλότερα κέρδη περιλαμβάνουν την Εσθονία, η οποία τον περασμένο μήνα προέβλεπε απώλεια 10 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021.
Η κυβέρνηση της Αυστρίας αναμένει να μην λάβει καθόλου μεταφορά κερδών, μια προοπτική που τονίστηκε από τον Νοέμβριο.
Το χαμηλότερο επιτόκιο στις πράξεις TLTRO θα «πλήξει» αναμφίβολα τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τον Janis Silkalans, εκπρόσωπο της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας.
Η ολλανδική κεντρική τράπεζα προβλέπει επίσης χαμηλότερα κέρδη από την επίδραση των αρνητικών επιτοκίων στις πράξεις δανεισμού και αγοράς τους, αν και εξακολουθεί να αναμένει κέρδος για το 2021, σύμφωνα με εκπρόσωπο.
Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να βασίζεται στο μέρισμα των 2,5 δισ.ευρώ από την Bundesbank, σύμφωνα με το σχέδιο του 2021.
Αυτό είναι το ποσό που συνήθως διανέμει στον προϋπολογισμό της κάθε χρόνο, με τυχόν υπέρβαση να χρησιμοποιείται για τη μείωση του χρέους.

Αντιμετωπίζοντας τις απώλειες

Ενώ τα υπουργεία οικονομικών μπορεί να είναι ευχαριστημένα για τα χρήματα που μπορούν να βρουν καθώς υποφέρουν διογκωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα για να καταπολεμήσουν την κρίση του κορωνοϊού, τέτοια ποσά μπορεί να είναι σχετικά οριακά.
Το ευρύτερο ερώτημα για το κατά πόσον οι απώλειες στις νομισματικές αρχές είναι σε μεγάλο βαθμό ακαδημαϊκές, όπως μπορεί να επιβεβαιώσουν οι παρατηρητές των τεράστιων διακυμάνσεων στα κέρδη της Ελβετικής Τράπεζας.
Θεωρητικά, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτυπώσουν χρήματα για να αναπληρώσουν το κεφάλαιό τους.
Μπορούν επίσης να μεταφέρουν απλώς τις απώλειες στα επόμενα χρόνια, όπως έκανε συχνά η Bundesbank στη δεκαετία του 1970.
Αλλά η ιδέα ότι οι κυβερνήσεις κερδίζουν λιγότερα από τις κεντρικές τους τράπεζες λόγω των αποφάσεων των αξιωματούχων για το πώς να στηρίξουν τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία χρεώνεται περισσότερο πολιτικά - κυρίως σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου οι ανησυχίες σχετικά με τη νομισματική ανεξαρτησία εμφανίζονται περιοδικά.
«Οι επιδοτήσεις για δανεισμό δεν είναι απαραίτητα λανθασμένες», δήλωσε ο Barwell της BNP Paribas.
«Το ερώτημα είναι: ποια αρχή πρέπει να έχει την ευθύνη να αποφασίζει ποιος θα λάβει αυτή την επιδότηση;»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης