Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, στο επίκεντρο πακέτο τόνωση στις ΗΠΑ - Αναζήτηση τάσης στη Wall, ο DAX -0,08%

Νευρικότητα στις αγορές, στο επίκεντρο πακέτο τόνωση στις ΗΠΑ - Αναζήτηση τάσης στη Wall, ο DAX -0,08%
Νευρικότητα στις αγορές, στο επίκεντρο πανδημία και πακέτο τόνωση
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd) Οριακές μεταβολές κατέγραψαν σήμερα 12/1 τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων εβδομάδων.
Οι προσδοκίες για τα νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας υπό τη διακυβέρνηση του Joe Biden, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς κατά της Covid - 19, στήριξαν τις αγορές το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο, πλέον οι επενδυτές ζυγίζουν τα δεδομένα, καθώς ο κορωνοϊός εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη, την ώρα που οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), οι οποίοι έδωσαν «σήμα» για περιορισμό της νομισματικής στήριξης αργότερα το 2021.
Η επενδυτική διάθεση στηρίζεται από το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ελέγχει τη Γερουσία και το έργο του Biden θα είναι πιο εύκολο.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου οικονομικής στήριξης.
Στις ΗΠΑ, κατατέθηκε χθες 11/1 στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων άρθρο για την παραπομπή του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου, D. Trump, με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.
Αν εγκριθεί, ο Trump θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που θα παραπεμφθεί για δεύτερη φορά.
Οι επενδυτές εξετάζουν επίσης την προοπτική για πρόσθετο οικονομικό πακέτο στις ΗΠΑ μετά την επικράτηση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ενώ παράλληλα το ενδιαφέρον να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα δ΄τριμήνου 2020 η ανακοίνωση των οποίων θα αρχίσει την προσεχή Παρασκευή.
Την αρχή θα κάνουν οι JPMorgan και Citigroup.

Εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - ΕΕ

Στο μέτωπο της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας μιας δέσμης προτάσεων προς τον νέο πρόεδρο Joe Biden.
Στόχος είναι μία νέα εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ η οποία, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει και τη διευθέτηση της μακρόχρονης διένεξης όσον αγορά τις επιδοτήσεις αεροσκαφών που οδήγησε σε επιβολή δασμών 11,5 δισ. δολαρίων στις εξαγωγές των δύο εταίρων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Κομισιόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους χωρών που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τη αυτό τον εμπορικό πόλεμο, όπως Γερμανία και Γαλλία, σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος των παράνομων επιδοτήσεων που και οι δύο πλευρές χορήγησαν σε Airbus και Boeing.
H πρόταση της Κομισιόν θα καλύπτει όλο το πλαίσιο της εμπορικής συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ όχι μόνο τη διένεξη με τα αεροσκάφη, σύμφωνα πάντα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Σε lockdown λόγω covid 16 εκατ. Κινέζοι - Ανοσία ενός έτους με το εμβόλιο Moderna - Στους 1,95 εκατ. οι νεκροί

Επιταχύνονται παγκοσμίως οι εμβολιασμοί κατά της covid 19, τη στιγμή που ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία βάζοντας στο στόχαστρο του κράτη που μέχρι πρότινος είχαν καταφέρει να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό την επιδημία.
Στην Κίνα, όπου ο ιός επί της ουσίας είχε «εξαφανιστεί» από την περασμένη άνοιξη, δύο πόλεις 16 εκατομμυρίων κατοίκων τέθηκαν σε αυστηρό lockdown υπό τον φόβο ενός β’ κύματος της επιδημίας, τη στιγμή που και η Μαλαισία τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως την 1η Αυγούστου λόγω του κορωνοϊού.
Στις ΗΠΑ όπου τα κρούσματα παραμένουν εδώ και τουλάχιστον 7 ημέρες πάνω από 200.000, εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 9 εκατομμύρια πολίτες, την ώρα που το Λος Άντζελες εκπέμπει SOS, ζητώντας από τους κατοίκους του να φορούν μάσκα ακόμα και μέσα στο σπίτι τους.
Στην Ινδία γίνονται οι τελευταίες ετοιμασίες για την έναρξη στις 16/1 του μεγαλύτερου εμβολιαστικού προγράμματος παγκοσμίως ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη ομάδας επιστημόνων του ΠΟΥ στην Κίνα στις 14/1 προκειμένου να ερευνήσουν το πώς ξεκίνησε η επιδημία του κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ, η Moderna ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της παρέχει ανοσία για τουλάχιστον ένα έτος, ενώ η AstraZeneca υπέβαλε αίτημα στην ΕΕ για έγκριση του εμβολίου της.

Capture.JPG

Απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο την πανδημία

Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού και την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ.
Capture.JPG
Στο μέτωπο του κορωνοϊού, η αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, παρ'όλο που υπάρχει ελπίδα εν μέσω μαζικής διάθεσης εμβολίων σε ολόκληρη την ήπειρο.
Την εκτίμηση ότι η βρετανική οικονομία διανύει μια δύσκολη περίοδο μετά την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ενδεχόμενη ανάκαμψη, εξέφρασε ο διοικητής της Bank of England, Andrew Bailey.
«Είμαστε μια πολύ δύσκολη περίοδο αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καθυστερήσει, πιθανώς, την πορεία προς την ανάκαμψη» δήλωσε ο Bailey.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το βασικό σχήμα της ανάκαμψης είναι πιθανό να αντικατοπτρίζει την πορεία που περιέγραψε η BoE σε μια σειρά προβλέψεων τον Νοέμβριο.

BDI (Γερμανία): Στο 3,5% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2021 - Συρρίκνωση 5% το 2020

Ανάπτυξη της τάξης του 3,5% αναμένει για τη γερμανική οικονομία το 2021, η γερμανική ομοσπονδία βιομηχανιών (BDI).
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2020 ενώ δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το επόμενο έτος.
Η πρόβλεψη της BDI είναι λιγότερο αισιόδοξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο, όπου το Βερολίνο πρόβλεψε ανάκαμψη του ΑΕΠ με ρυθμό επέκτασης 4,4%.
Ο πρόεδρος της BDI, Siegfried Russwurm, είπε ότι η οικονομία δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2021 λόγω του δεύτερο κύματος κορωνοϊού, αλλά «υπάρχει καλή πιθανότητα να το καταφέρει το α' εξάμηνο του 2022».

Άνοδος στις αγορές της Ασίας - Άλμα 2% για τον Shanghai Composite

Άνοδο κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας υπό τη διακυβέρνηση του Joe Biden.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,5% στις 3.926 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 επέστρεψε από την αργία και έκλεισε με οριακή μεταβολή +0,09% στις 28.164 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,16% στις 1.857 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +1,15% στις 27.233 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +2,2% στις 3.608 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +0,34% στις 49.442 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης