Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Καταρρέει ο Trump - Εξετάζει χάρη... στον εαυτό του - Tο σχέδιο των Δημοκρατικών μετά το «όχι» Pence στην αποπομπή - Παραιτήσεις υπουργών

ΗΠΑ: Καταρρέει ο Trump - Εξετάζει χάρη... στον εαυτό του - Tο σχέδιο των Δημοκρατικών μετά το «όχι» Pence στην αποπομπή - Παραιτήσεις υπουργών
Να απομακρυνθεί άμεσα από το προεδρικό αξίωμα και να παραπεμφθεί σε δίκη ο Trump ζητούν οι Δημοκρατικοί
(upd3) Την αντίθεση του στην χρησιμοποίηση της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ προκειμένου να απομακρυνθεί από το προεδρικό αξίωμα ο Donald Trump διατυπώνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις των Δημοκρατικών για την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ σε δίκη για τα όσα πρωτοφανή εκτυλίχθηκαν την περασμένη Τετάρτη 6/1 στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Pence εναντιώνεται σε αυτήν την προοπτική τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι Δημοκρατικοί - αλλά και Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί - προτρέπουν τα μέλη της κυβέρνησης του Trump να επικαλεστούν την 25η τροπολογία και να απαλλάξουν άμεσα τον πρόεδρο από τα καθήκοντά του, δύο εβδομάδες πριν παραδώσει την εξουσία, καθώς τον θεωρούν ως τον κύριο υπαίτιο για την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο.

Δεύτερη παραπομπή του Trump θέλουν οι Δημοκρατικοί

Μάλιστα κορυφαίοι Δημοκρατικοί, όπως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Chuck Schumer τονίζουν ότι αν δεν κινηθούν οι υπουργοί της κυβέρνησης Trump – τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη μια σειρά παραιτήσεων υπουργών – τότε θα εισηγηθούν να κινηθεί εσπευσμένα διαδικασία παραπομπής του Trump σε δίκη και να καθαιρεθεί, ανεξάρτητα από το εάν θα κριθεί ένοχος.
«Οι επικίνδυνες και στασιαστικές ενέργειες του Προέδρου καθιστούν απαραίτητη την άμεση απομάκρυνσή του από την προεδρία», ανέφεραν σε ανακοίνωση τους οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι κατηγορούν τον Trump ότι υποκίνησε «εξέγερση».
Μάλιστα ο Δημοκρατικός Jerry Nadler, πρόεδρος της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε ότι ο Trump πρέπει να παραπεμφθεί άμεσα σε δίκη και να απομακρυνθεί από το προεδρικό αξίωμα.
«Για ακόμη μια φορά, ζητώ ο πρόεδρος να παραπεμφθεί σε δίκη και να παυθεί από το αξίωμα.
Έχουμε πολύ περιορισμένα χρονικά περιθώρια δράσης.
Το έθνος δεν αντέχει μια μακρά, παρατεταμένη διαδικασία, τάσσομαι υπέρ της υποβολής κατηγορητηρίου το συντομότερο στη Βουλή των Αντιπροσώπων» αναφέρει ο Nadler.
Οι Δημοκρατικοί στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με τις διαδικασίες παραπομπής σε βάρος του Ρεπουμπλικανού προέδρου  ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, δήλωσε σήμερα η Δημοκρατική βουλευτής και αναπληρώτρια επικεφαλής της πλειοψηφίας στο σώμα Katherine Klark.
«Ο Donald Trump πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του και θα προχωρήσουμε με κάθε εργαλείο που έχουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει αυτό προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας», δήλωσε η Klark σε συνέντευξη στο CNN. Εάν ο αντιπρόεδρος Mike Pence δεν επικαλεστεί την 25η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για την απομάκρυνση του Trump, «εμείς θα προχωρήσουμε με την παραπομπή».
Υπενθυμίζεται ότι οι Δημοκρατικοί παρέπεμψαν τον Trump στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο του 2019 με την κατηγορία ότι πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του γιου του Joe Biden αλλά η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία τον απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Φεβρουάριο του 2020.

Μήνυμα Trump μέσω Twitter: Το απίστευτο ταξίδι μας μόλις ξεκίνησε - Να υπάρξει συμφιλίωση

Δεν μπόρεσε να κρατηθεί μακριά από το Twitter ο Donald Trump ο απερχόμενος αμερικανός Πρόεδρος τονίζοντας σε video του προς τους πολίτες.
«Για τους πολίτες της χώρας μας, η υπηρεσία μου ως προέδρου ήταν τιμή μιας ζωής.
Και σε όλους τους υπέροχους υποστηρικτές μου, ξέρω ότι είστε απογοητευμένοι, αλλά θέλω επίσης να ξέρετε ότι το απίστευτο ταξίδι μας μόλις ξεκίνησε»
pic.twitter.com/csX07ZVWGe - Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 8 Ιανουαρίου 2021

Τι ανέφερε σε video μέσω Twitter

Σχεδόν ακριβώς 12 ώρες μετά την αναστολή του λογαριασμού του στο Twitter (με την προειδοποίηση ότι θα ακολουθούσε μόνιμη αναστολή εάν δεν ακολούθησε τους όρους υπηρεσίας του twitter), ο Trump επέστρεψε στο αγαπημένο του κοινωνικό δίκτυο και σε ένα βίντεο 2:41 λεπτών αναφέρθηκε στην μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου 2021 αλλά και στις ταραχές στο Καπιτώλιο.
Στο μήνυμα του ο Trump «θα επικεντρωθεί στην εξασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης στην προεδρία Biden και ότι "θα εγκαινιαστεί μια νέα Προεδρία στις 20 Ιανουαρίου.
Ο Trump ξεκίνησε λέγοντας ότι ήταν «εξοργισμένος από τη βία, την ανομία και το χάος» στην «φρικτή επίθεση στο Καπιτώλιο». Λέγοντας ότι "οι διαδηλωτές που διείσδυσαν το Καπιτώλιο έχουν μολύνει την έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας" ενώ κατηγόρησε "εκείνους που εμπλέκονται σε πράξεις βίας και καταστροφής" λέγοντας "δεν εκπροσωπούν τη χώρα μας.

Για τις εκλογές

«Μόλις προερχόμαστε από έντονες εκλογές και τα συναισθήματα είναι πολλά.
Αλλά τώρα πρέπει να ηρεμήσουμε.
Πρέπει να συνεχίσουμε για την ανάκαμψη της Αμερικής».
Η εκστρατεία μου ακολούθησε σθεναρά κάθε νομική οδό για να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο μόνος στόχος μου ήταν να διασφαλίσω την ακεραιότητα της ψηφοφορίας.
Με αυτόν τον τρόπο αγωνιζόμουν να υπερασπιστώ την αμερικανική δημοκρατία.
«Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τους εκλογικούς μας νόμους για να επαληθεύσουμε την ταυτότητα και την επιλεξιμότητα όλων των ψηφοφόρων και να διασφαλίσουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη σε όλες τις μελλοντικές εκλογές».
«Το Κογκρέσο πιστοποίησε τα αποτελέσματα.
Μια νέα διοίκηση θα εγκαινιαστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Ζητώ συμφιλίωση

Η εστίασή μου τώρα στρέφεται στην εξασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης μετάβασης της εξουσίας.
Αυτή τη στιγμή ζητώ συμφιλίωση.
«Η νίκη αυτής της πανδημίας και η ανοικοδόμηση της μεγαλύτερης οικονομίας στη γη θα απαιτήσει από όλους μας να συνεργαστούμε. Θα απαιτήσει νέα έμφαση στις πολιτικές αξίες του πατριωτισμού, της πίστης, της φιλανθρωπίας, της κοινότητας και της οικογένειας. Πρέπει να αναζωογονήσουμε τους ιερούς δεσμούς αυτών που μας ενώνουν ως μία εθνική οικογένεια.

Ρίχνει τους τόνους ο Trump, σκέφτεται να δώσει χάρη στον εαυτό του

Πάντως ο Donald Trump, μετά και την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, ρίχνει τους τόνους, αναφέροντας πως αν και δεν αποδέχεται τη νίκη του Joe Biden στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, η μεταβίβαση της εξουσίας στις 20/1 θα είναι ομαλή.
«Στρέφω την προσοχή μου τώρα στο να εξασφαλίσω την ομαλή, εύτακτη και απροβλημάτιστη μεταβίβαση της εξουσίας.
Είναι η στιγμή που αποτελείται επούλωση και συμφιλίωση» αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο Trump, επισημαίνοντας ότι αυτοί που ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια της Τετάρτης δεν «αντιπροσωπεύουν» τις ΗΠΑ και θα «πληρώσουν».
Σημειώνεται πως η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι ο Trump και η κυβέρνηση του «καταδικάζουν με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.
Την ίδια στιγμή, και όπως μεταδίδει το Reuters, ο Trump φέρεται κατά τη διάρκεια συζητήσεων με συνεργάτες του, να εξετάζει να δώσει χάρη στον εαυτό του, κίνηση στην οποία έχει αναφερθεί στο παρελθόν, επισημαίνοντας ότι «έχει το απόλυτο δικαίωμα» να το πράξει.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Trump σε αρκετές συζητήσεις με συνεργάτες του μετά την ημέρα των εκλογών έχει αναφέρει ότι σκέφτεται να δώσει στον εαυτό του χάρη, θέτοντας ωστόσο το ερώτημα για το «εάν θα έπρεπε και ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις νομικά και πολιτικά».
Όπως αναφέρεται, δεν είναι σαφές εάν ο Trump έθιξε ξανά το εν λόγω ζήτημα μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο που έχει πυροδοτήσει αιτήματα για την αποπομπή του από την προεδρία.
Συνταγματολόγοι αναφέρουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του, μια και έως σήμερα κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν το έχει πράξει.

Παραιτήσεις υπουργών και αξιωματούχων

Και ενώ ο Trump φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο απονομής χάρης στον εαυτό του, οι παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης του συνεχίζονται.
Μετά την υπουργό Μεταφορών Elaine Chao, η οποία είναι σύζυγος του Mitch McConnell, του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, και η υπουργός Παιδείας Betsy DeVos υπέβαλλε την παραίτηση της από την κυβέρνηση ως αντίδραση στην εισβολή στο Καπιτώλιο.
Σε επιστολή της προς τον Trump η DeVos αναφέρει πως η εισβολή στο Καπιτώλιο είναι αδιανόητη, υποστηρίζοντας πως «είναι αναντίρρητο ότι η ρητορική σας είχε επίπτωση στην κατάσταση».
Αν και έχουν απομείνει δύο εβδομάδες για την κυβέρνηση Trump, πολλοί συνεργάτες και βοηθοί του προέδρου των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και να αποχωρήσουν μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι η αποχώρηση πολλών αξιωματούχων σε κρίσιμες θέσεις, όπως για παράδειγμα σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, θα στερούσε πολύτιμη βοήθεια στον Trump σε ένα ενδεχόμενο μιας διεθνούς κρίσης.
Ενδεικτικά αναφέρεται η αποχώρηση του Matt Pottinger, του αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφάλειας που συνέδραμε τον Trump σε θέματα που αφορούσαν την πολιτική απέναντι στην Κίνα, καθώς και οι παραιτήσεις άλλων 5 διευθυντών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου που παρείχαν συμβουλές στον πρόεδρο για τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την αμυντική πολιτική και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Τη νίκη του Joe Biden και της Kamala Harris στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, επικύρωσε το Κογκρέσο, μετά από την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.
Η επικύρωση ήρθε μετά από την επεισοδιακή συνεδρίαση, η οποία διεκόπη από την εισβολή των οπαδών του Donald Trump στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη 6/1.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Joe Biden, έναντι 232 για τον Donald Trump, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων. 
Το σώμα αρχικά απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Trump να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Αριζόνα, απορρίπτοντας την ένσταση με 93 ψήφους έναντι 6. 
Ακολούθησε η επίσης με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωση της εκλογή στη πολιτεία της Πενσυλβάνια όπου οι γερουσιαστές υπερψήφισαν με 92 υπέρ και 7 κατά.Εικόνα
Schumer (Γερουσία): Ο Trump πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την προεδρία

Ο Chuck Schumer, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζήτησε χθες (7 Ιανουαρίου) από τον αντιπρόεδρο Mike Pence να προσφύγει στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα από το αξίωμά του ο πρόεδρος Donald Trump, δηλώνοντας ότι αν δεν το πράξει, τότε το Κογκρέσο πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα με σκοπό την καθαίρεσή του.
«Εάν ο αντιπρόεδρος και το Υπουργικό Συμβούλιο αρνηθεί να συνεδριάσουν, το Κογκρέσο θα πρέπει να συνέλθει για να συζητήσει μια πρόταση μομφής κατά του πρόεδρου», δήλωσε ο Schumer.
«Ο πρόεδρος όχι μόνο δεν προστάτευσε τον αμερικανικό λαό αλλά και τον οίκο του έθνους, το Καπιτώλιο, αλλά προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου εξέγερση» είπε ο Adam Kizinger, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Ο πρόεδρος είναι ανίκανος, πρέπει τώρα να εγκαταλείψει την κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί βουλευτές προχωρούν σε πρόταση μομφής κατά του Trump

Δημοκρατικοί βουλευτές καταρτίζουν κατηγορητήριο για πρόταση μομφής κατά του προέδρου Donald Trump με σκοπό την απομάκρυνσή του από το αξίωμα, μετά την χθεσινή βίαιη εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής David Cicilline.
"Διανέμονται άρθρα κατηγορίας που ετοιμάσαμε ο βουλευτής Ted Lew, ο βουλευτής Ruskeen και εγώ για να απομακρύνουμε από το αξίωμα τον πρόεδρο, έπειτα από την χθεσινή επίθεση στο αμερικανικό Καπιτώλιο", είπε ο Cicilline.

CNBC: Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη στον Trump

Πολύ πιθανόν είναι το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη στον Donald Trump από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Ουάσιγκτον για υποκίνηση επεισοδίων, όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.
Ειδικότερα, ο ανώτερος ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Ουάσιγκτον επεσήμανε ότι δεν αποκλείεται να κατηγορήσει τον Πρόεδρο Donald Trump για υποκίνηση ταραχών.
Υπενθυμίζεται ότι υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο μετά από ομιλία του.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει το ενδεχόμενο υποβολής ποινικών κατηγοριών εναντίον όσων έπαιξαν ρόλο στη ταραχή, αναφέρθηκε σχετικά.
Ένας δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης σημείωσε ότι ο Trump είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να πολεμήσουν για αυτόν.
«Προς το παρόν, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και αναζητώνται αποδεικτικά στοιχεία».

Trump: Ομαλή η μετάβαση της προεδρικής εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου

Λίγες ώρες ύστερα από την πρωτοφανή εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και μετά την κύρωση από το Κογκρέσο της νίκης του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ρίχνει τους τόνους, αναφέροντας πως η μετάβαση της προεδρικής εξουσίας θα είναι ομαλή στις 20 Ιανουαρίου.
Λίγο μετά την κύρωση της προρεδρίας του Biden από το Κογκρέσο o Trump αφού εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την κύρωση της νίκης του Biden, υποστήριξε ότι κατόπιν αυτής της εξέλιξης «η μετάβαση της προεδρικής εξουσίας θα γίνει ομαλά στις 20 Ιανουαρίου».
«Ακόμα και αν διαφωνώ πλήρως με το αποτέλεσμα των εκλογών, και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου.
Πάντα έλεγα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να εξασφαλίσουμε ότι θα καταμετρηθούν μόνο οι νόμιμες ψήφοι.
Ακόμα και αν η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το τέλος της καλύτερης πρώτης θητείας στην προεδρική ιστορία των ΗΠΑ, είναι μόλις η αρχή του αγώνα μας για να κάνουμε και πάλι Μεγάλη την Αμερική» ανέφερε ο Trump.

Παγκόσμιο σοκ από την εισβολή των οπαδών του Trump στο Καπιτώλιο

Οι πρωτοφανείς σκηνές χάους στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ, καθώς χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Trump εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην αμερικανική πολιτική ιστορία.
Οι διαδηλωτές κατόπιν προτροπών του Trump αλλά και της ανάπτυξης της Εθνοφρουράς αποχώρησαν από το Καπιτώλιο τη στιγμή που το Κογκρέσο άρχισε και πάλι τις εργασίες του προκειμένου να κυρώσει την εκλογή του Joe Biden στην προεδρία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την μητροπολιτική αστυνομία της Ουάσινγκτον, έγιναν 52 συλλήψεις ενώ αναφέρθηκαν και 5 θάνατοι.

Στους 5 οι νεκροί – 52 συλλήψεις

Στους 5 ανέρχονται οι νεκροί στις ΗΠΑ μετά την πρωτοφανή εισβολή οπαδών του προέδρου Donald Trump στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.
Ο πέμπτος νεκρός είναι ένας από τους άνδρες της αστυνομίας του Καπιτωλίου (USCP), ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη όταν συνεπλάκη με τους εισβολείς στο Καπιτώλιο.
Παράλληλα έγιναν 52 συλλήψεις υπόπτων στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο.
Οι 47 από τις 52 συλλήψεις αφορούσαν την παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στην πόλη.
Σημειώνεται πως η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Muriel Bowser ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια.
Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 21ή Ιανουαρίου δηλαδή έως και μια ημέρα μετά την τελετή ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Joe Biden.
Image
CNN: Σε κρίσιμη κατάσταση γυναίκα που πυροβολήθηκε στο στήθος στο Καπιτώλιο
Το Κογκρέσο επικύρωσε την εκλογή του Biden

Τη νίκη του Joe Biden και τις Kamala Harris στις προεδρικές εκλογές επικύρωσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Joe Biden , έναντι 232 για τον Donald Trump, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το σώμα αρχικά απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Trump να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Αριζόνα, απορρίπτοντας την ένσταση με 93 ψήφους έναντι 6.
Ακολούθησε η επίσης με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωση της εκλογή στη πολιτεία της Πενσυλβάνια όπου οι γερουσιαστές υπερψήφισαν με 92 υπέρ και 7 κατά.
Μετά το πρωτοφανές χάος που προκάλεσε η εισβολή υποστηρικτών του Trump στο Καπιτώλιο, το Κογκρέσο συνήλθε εκ νέου προκειμένου να κυρώσει τη νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Η συνεδρίαση άρχισε αφού πρώτα Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία είχαν απορρίψει πρωτοβουλία συμμάχων του Trump με σκοπό να μην κυρωθεί η νίκη του Biden στην Αριζόνα, σε μια ψηφοφορία που καθυστέρησε για αρκετές ώρες εξαιτίας της εισβολής.
Η Βουλή απέρριψε την ένσταση με 303 ψήφους έναντι 121, ενώ νωρίτερα η Γερουσία είχε απορρίψει την κίνηση με 93 ψήφους έναντι 6.
Αφού ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, η πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi ανακοίνωσε την έναρξη της κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων, της ολομέλειας του Κογκρέσου, για να κυρωθούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων πολιτειών.
Εικόνα
Εικόνα
CNN: Πολλοί αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στο Καπιτώλιο

https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/capitol%20shot.jpg?itok=AMHwxJpn
Διεθνής Τύπος: Κατακραυγή του προέδρου των ΗΠΑ

Την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο επιρρίπτει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump ο διεθνής Τύπος, ο οποίος κατηγορεί τον Trump ότι ενθάρρυνε τη βία των οπαδών του.
«Η δημοκρατία υπό πολιορκία», «το πραξικόπημα της τρέλας», «ο Trump βάζει φωτιά στην Ουάσινγκτον» είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα.
Οι Times αναφέρουν «Το Καπιτώλιο πολιορκημένο - Οι υποστηρικτές του Trump καταλαμβάνουν την καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας πως οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές «φόρεσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και βρήκαν καταφύγιο κάτω από τα γραφεία» ενώ το προσωπικό «κρυβόταν μέσα στα γραφεία».
«Η δημοκρατία υπό πολιορκία» αναφέρει η Daily Telegraph, η οποία κάνει λόγο για «σκηνές χωρίς προηγούμενο στην Ουάσινγκτον» με «ορδές υποστηρικτών του Trump » να καταλαμβάνουν τον ναό της αμερικανικής διπλωματίας ενώ ο Guardian, επισημαίνει ότι αυτές οι βιαιότητες αποτελούν «την πιο σημαντική πρόκληση του αμερικανικού δημοκρατικού συστήματος μετά τον εμφύλιο πόλεμο».
https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2021-01-06_15-12-54.png?itok=q4hIDs2s
Ημέρα ντροπής για την αμερικανική Δημοκρατία

Κατά την ισπανική El Pais, «ο Donald Trump ενθάρρυνε χθες το χάος που δημιουργήθηκε στην Ουάσινγκτον την ώρα που το Κογκρέσο ετοιμαζόταν να επικυρώσει τον Joe Biden ως τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών» ενώ η γερμανική Die Welt κάνει λόγο για «Ημέρα ντροπής για την αμερικανική δημοκρατία».
«Το πραξικόπημα της τρέλας» είναι ο τίτλος της Sueddeutsche Zeitung, η οποία κάνει επίσης λόγο για «ντροπή στην Ουάσινγκτον» ενώ η ιταλική La Repubblica κάνει παραλληλισμό με την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία στα χρόνια του 1920.
«Η Αμερική, ολόκληρη η Αμερική, βίωσε με φρίκη απ' ευθείας από την τηλεόραση το αντίστοιχο μιας πορείας προς τη Ρώμη στην Ουάσινγκτον, την εισβολή στο Καπιτώλιο, το πλήγμα στην ίδια την ιερότητα της δημοκρατίας της» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.
«Trump: η στρατηγική του χάους» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Liberation, η οποία αναφέρει ότι «η επίθεση του Donald Trump εναντίον της αμερικανικής δημοκρατίας πήρε την Τετάρτη μια στροφή τόσο συγκεκριμένη όσο και συμβολική, όταν μερικοί από τους οπαδούς του, κινητοποιημένοι από την ομιλία του, κατάφεραν να διεισδύσουν δια της βίας μέσα στο Καπιτώλιο».
Η γαλλική Figaro, υπογραμμίζει πως «ο Donald Trump θα μπορούσε να αποχωρήσει από ψηλά, ως «πρόεδρος του λαού» με έναν απολογισμό αμφισβητούμενο, αλλά όχι αμελητέο.
Αντί γι' αυτό, καθώς ο ναρκισισμός του έχει υποτάξει κάθε αξιοπρέπεια, κακομεταχειρίζεται τους θεσμούς, ποδοπατά τη δημοκρατία, διαιρεί την παράταξή του».

Η εισβολή στο Καπιτώλιο σε φωτογραφικά κλικ
Image
https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2021-01-06_15-23-00.png?itok=M57UyXcv
https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2021-01-06_16-16-40.png?itok=yjqobyE8
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης