Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Διατήρηση των επιτοκίων στο 0%, αύξηση του πληθωρισμού το 2021 και μείωση του QE

tags :
Fed: Διατήρηση των επιτοκίων στο 0%, αύξηση του πληθωρισμού το 2021 και μείωση του QE
Μείωση παρατηρείται στις εκτιμήσεις της Fed για το ύψος της ανεργίας
Tη διατήρηση των επιτοκίων στο 0%, το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού το 2021 και τη μείωση του QE εξέτασαν οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες, σύμφωνα με τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed).
Η FOMC κράτησε τον στόχο για τα επιτόκια αναφορά στο εύρος του 0,00%-0,25%.
Επίσης, διατήρησε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων αμετάβλητες (80 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα ΗΠΑ και 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενυπόθηκους τίτλους), συνδέοντας τες με την περαιτέρω πρόοδο που σημειώνεται προς την επίτευξη του μέγιστου στόχου για την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Συγκεκριμένα, η Fed δεν επέκτεινε τη μέση σταθμισμένη διάρκεια των αγορών της, με ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν πως το καταλληλότερο διάστημα θα είναι τα μέσα Ιανουαρίου.
Πέρα από τα παραπάνω, αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω οι προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Μείωση παρατηρείται στις εκτιμήσεις για το ύψος της ανεργίας, ενώ διαπιστώνεται πως ο πληθωρισμός μειώθηκε το 2020 αλλά θα αυξηθεί το 2021 και το 2022.

Πακέτο δημοσιονομικής στήριξης

Οι αξιωματούχοι της Fed προειδοποιούσαν έντονα για την ανάγκη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων.
Αυτή η αβεβαιότητα είναι πλέον εκτός δρόμου μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Trump στα τέλη Δεκεμβρίου.
To σκούπισμα των Δημοκρατικών υπόσχεται και νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Tapering

Ορισμένοι αξιωματούχοι -κυρίως ο Kaplan και ο Bostic- έχουν ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση σχετικά με το πότε η Fed ενδέχεται να μειώσει το ποσοστό των αγορών περιουσιακών στοιχείων.
(Σημείωση: η μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων δεν πρέπει να συνδυάζεται με αύξηση επιτόκια, τα οποία αναμένεται επί του παρόντος να διατηρηθούν σε τρέχοντα επίπεδα μέσω του ορίζοντα πρόβλεψης της Fed).

Πληθωρισμός

Ο μέσος πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια των κύκλων οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τη Fed.
Το νέο πλαίσιο της Fed συνεπάγεται ότι ο μέσος πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια των κύκλων οικονομικής ανάπτυξης προτού εξεταστεί αύξηση των επιτοκίων.
Κατά συνέπεια, οι συζητήσεις για το θέμα θα πρέπει να εξεταστούν με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ιδίως επειδή ο πρόεδρος Powell είπε ότι είναι διατεθειμένος να εξετάσει τυχόν βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών φέτος.


Για τη φούσκα στις αγορές

Μερικοί συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της συνέχισης της αξιολόγησης του ισοζυγίου κόστους και κινδύνων που σχετίζονται με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων έναντι των κερδών που προκύπτουν από τις αγορές.

Το δολάριο

Τα θετικά νέα για το εμβόλιο υποστήριξαν το επενδυτικό συναίσθημα, οδηγώντας στην υποτίμηση του δολαρίου.

Σχετικά με το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών

Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών για αγαθά ήταν υψηλές.
Υπολόγισαν δε ότι η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών οφειλόταν, εν μέρει, σε προγράμματα όπως οι ομοσπονδιακές πληρωμές τόνωσης και τα επιδόματα ανεργίας.
Αυτά τα μέτρα είχαν παράσχει ουσιαστική υποστήριξη σε πολλές οικογένειες.
Η υποστήριξη στα εισοδήματα που παρέχονται από τα δημοσιονομικά προγράμματα, σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών σε ορισμένες υπηρεσίες, συνέβαλε σε μια ιστορικά μεγάλη αύξηση των συνολικών αποταμιεύσεων των νοικοκυριών.

Αβεβαιότητα

Οι συμμετέχοντες είχαν επισημάνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.
Οι κίνδυνοι που υπάρχουν έχουν να κάνουν με την πιθανότητα η διάθεση του εμβολίου να μην προχωρήσει ομαλά, με την πιθανότητα δυσμενών εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit και με το ενδεχόμενο επιδείνωσης σε ήδη τεταμένους τομείς όπως εκείνοι που αφορούν μικρές επιχειρήσεις.
Το προσωπικό της Fed παρατήρησε ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη μελλοντική πορεία της πανδημίας, τα μέτρα για τον έλεγχό της και τις σχετικές οικονομικές επιπτώσεις παρέμεινε αυξημένη.
Η πρόσφατη απότομη αναζωπύρωση στην πανδημία έδειξε ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είχαν αυξηθεί, ενώ οι ευνοϊκές εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια προκάλεσαν μείωση των κινδύνων μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης