Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: «Παράλογη καταστολή» η απαγόρευση των κινεζικών εφαρμογών από τις ΗΠΑ

Κίνα: «Παράλογη καταστολή» η απαγόρευση των κινεζικών εφαρμογών από τις ΗΠΑ
Tο κινεζικό υπουργείο Εμπορίου διαμήνυσε ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υποστήριξη των κινεζικών επιχειρήσεων
Να σταματήσουν την «παράλογη καταστολή» των κινεζικών εφαρμογών κάλεσε τις ΗΠΑ το υπουργείο εμπορίου της Κίνας, αφού η Ουάσιγκτον απαγόρευσε συναλλαγές με οκτώ από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής πληρωμών για κινητά Alipay της Ant Group την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021.
Η απαγόρευση εκ μέρους των ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με τον θεμιτό ανταγωνισμό και βλάπτει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι η κίνηση θα πλήξει τα συμφέροντα των καταναλωτών και ότι διατηρεί το δικαίωμα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υποστήριξη των κινεζικών επιχειρήσεων.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε με την σειρά της, πως το Πεκίνο θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα των εταιρειών.

Ανησυχίες

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δυο εβδομάδες πριν την αποχώρησή του από την εξουσία απαγόρευσε τις συναλλαγές με οκτώ κινεζικά apps.
Εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις συναλλαγές με οκτώ κινεζικές εφαρμογές λογισμικού.
Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στους FT πως έχει στόχο να εμποδίσει την απειλή που συνιστούν για τους Αμερικάνους οι κινεζικές εφαρμογές λογισμικού, που έχουν μεγάλες βάσεις χρηστών και πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα.

Το διάταγμα

Στο διάταγμα του Trump υποστηρίζεται πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν «επιθετική δράση» κατά των developers κινεζικών εφαρμογών λογισμικού για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια.
Δίνει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να προσδιορίσει ποιες συναλλαγές θα απαγορευτούν στο πλαίσιο του διατάγματος εντός 45 ημερών και βάζει στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, τα QQ Wallet και WeChat Pay της Tencent Holdings, το CamScanner, το SHAREit, το Tencent QQ, VMate που εκδίδει η θυγατρική της Alibaba Group UCWEB καθώς και το WPS Office της Beijing Kingsoft Office Software.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης