Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκρηξη στις ψηφιακές απάτες με τα εμβόλια – Επιτήδειοι τα διαθέτουν για 150 δολ. στο dark web

Έκρηξη στις ψηφιακές απάτες με τα εμβόλια –  Επιτήδειοι τα διαθέτουν για 150 δολ. στο dark web
Αξιωματούχοι σε ΗΠΑ και ΕΕ προειδοποιούν τους πολίτες καθώς οι μαζικοί εμβολιασμοί ανά τον κόσμο παρουσιάζουν καθυστερήσεις
Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο αναμένουν να κάνουν εμβόλιο COVID-19, μία διαδικασία που θα χρειαστεί μήνες όπως φαίνεται, καταγράφεται έκρηξη στις online απάτες, καθώς επιτήδειοι μέσω e-mails και εφαρμογών ηλεκτρονικών μηνυμάτων δελεάζουν τα θύματα τους πείθοντάς τα ότι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο μέσα σε λίγες μέρες καταβάλλοντας μόλις 150 δολ., σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι απάτες όσον αφορά τα εμβόλια κατά του Covid-19 καταγράφουν γεωμετρική αύξηση, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ευρώπης και των ΗΠΑ οι οποίοι προειδοποιούν το κοινό για τον κίνδυνο να χάσουν χρήματα αλλά και να εκμεταλλευθούν επιτήδειοι τα προσωπικά τους δεδομένα.

Οι πρακτικές

Έρευνα την οποία πραγματοποίησε το Reuters στα fora του λεγόμενου «σκοτεινού ίντερνετ» ή dark web και στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram εντόπισε επτά διαφορετικές προσφορές για εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
E-mails που αποστέλλονται σε υποψήφια θύματα υπόσχονται να τα εντάξουν σε «κρυφές λίστες» που εξασφαλίζουν ταχύτερη πρόσβαση στους εμβολιασμούς, ενώ οι απατεώνες πραγματοποιούν ακόμη και κλήσεις, όπου υποδύονται τους υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών.
Τόσο το FBI όσο και η Interpol έχουν προειδοποιήσει για απάτες που σχετίζονται με την πανδημία, καθώς ψευδο-θεραπείες και αμφιβόλου ποιότητας εμβόλια διαφημίζονται σε ιστοτελίδες, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ακόμη και τη ζωή των θυμάτων.

Κοκαΐνη και όπλα

Οι απατεώνες αυτοί θέλουν να βάλουν στο χέρι τα χρήματα ή τα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων τους, όμως σε κάποιες περιπτώσεις, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα σοβαρότερες.
Τα domains του internet που περιλαμβάνουν τη λέξη εμβόλιο στα αγγλικά (vaccine), σε συνδυασμό με το COVID-19 ή τον κορωνοϊό υπερδιπλασιάστηκαν από τον Οκτώβριο και ήταν περίπου 2.500 το Νοέμβριο, όταν η έγκριση των πρώτων εμβολίων ήταν κοντά, δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Recorded Future.
Στο φόρουμ του dark web, Agartha, ψεύτικα εμβόλια κατά του κορωνοϊού πωλούνται πλάι στην κοκαΐνη, τα πλαστά χαρτονομίσματα και τα παράνομα όπλα που συνήθως προσφέρονται εκεί.
Οι τιμές κυμαίνονται στα 500-1.000 δολάρια και μπορούν να καταβληθούν και σε Bitcoin.
Σε έτερη ιστοσελίδα του dark web που εντόπισε το Reuters, κάποιος που ισχυρίζεται ότι δουλεύει στο Επιστημονικό Ινστιτούτο της Γουχάν προσέφερε εμβόλια κατά του κορωνοϊού ως αντάλλαγμα για δωρεές και ζητούσε από τους αγοραστές να δώσουν το ιατρικό ιστορικό τους.
Στο Telegram, αρκετά κανάλια ισχυρίζονται ότι πωλούν εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε τιμές που ξεκινούν από τα 110 δολάρια ανά φιαλίδιο.

 Μαζικοί εμβολισμοί

Οι απάτες βασίζονται στις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η καθυστέρηση στους μαζικούς εμβολιασμούς καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν την άνοιξη, ή ακόμα και το καλοκαίρι για να εμβολιαστούν.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι ειχαν πραγματοποιήσει τον πρώτο εμβολιασμό τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Αυτό είναι μόλις ένα κλάσμα των 20 εκατομμυρίων που υποτίθεται ότι είχαν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του 2020, σύμφωνα με προηγούμενες κυβερνητικές προβλέψεις.

Καταγγελίες

«Οι ασθενείς δεν θα πρέπει ποτέ να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ένα εμβόλιο online -κανένα νόμιμο εμβόλιο δεν πωλείται στο internet- αλλά να εμβολιάζονται μόνο στα πιστοποιημένα εμβολιαστικά κέντρα ή από πιστοποιημένους παρόχους υπηρεσιών υγείας», είπε εκπρόσωπος της Pfizer.
Η ένωση υγειονομικών υπηρεσιών, το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κάλεσαν το κοινό να αναφέρει τυχόν προσπάθειες εξαπάτησης με τα εμβόλια για τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων όπου προσφέρεται εμβολιασμός επί πληρωμή είτε online διαφημίσεις ύποπτων εμβολίων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης