Τελευταία Νέα
Διεθνή

Που οφείλεται η εκρηκτική άνοδος του Bitcoin; Ο ρόλος της Κίνας και του δολαρίου

tags :
Που οφείλεται η εκρηκτική άνοδος του Bitcoin; Ο ρόλος της Κίνας και του δολαρίου
Υπάρχει ισχυρό επιχείρημα ότι το Bitcoin γίνεται ανταγωνιστής του χρυσού ως μέσο προστασίας αξίας
Η εκρηκτική άνοδος του Bitcoin έχει φέρει το ψηφιακό νόμισμα στον άμεσο ανταγωνισμό με τη θέση του χρυσού στην παγκόσμια οικονομία.
Αυτό επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, τονίζοντας ότι δεδομένης της τεράστιας αύξησης της τιμής του Bitcoin και του τρόπου με τον οποίο διαπραγματεύεται κάθε «Halv-ening», υπάρχει ισχυρό επιχείρημα ότι το Bitcoin γίνεται ανταγωνιστής του χρυσού ως μέσο προστασίας αξίας.
Και αν συμβαίνει αυτό, τότε η προδιαγεγραμμένη επιβράδυνση του πληθωρισμού σε μια περίοδο τεράστιας αβεβαιότητας σημαίνει ότι το Bitcoin θα πρέπει να θέσει τις βάσεις για την επόμενη μεγάλη του πορεία υψηλότερα…
Αν μη τι άλλο, μόλις αρχίσει να ξεδιπλώνεται το χάος στις αγορές, πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να αναζητούν τρόπους για να προστατεύσουν τον πλούτο τους...

Μακράν, το καλύτερο ενεργητικό σε χαρτοφυλάκιο

Το Bitcoin μετεξελίχθηκε σε ένα ασφαλές καταφύγιο περιουσιακών στοιχείων κατ' εξοχήν.
Η πορεία του όμως μπορεί να είναι καλύτερη, όταν το σύστημα θα κλυδωνιστεί.
Βέβαια το βασικό ερώτημα παραμένει:
Πώς αυτό το παράξενο, αόριστα ελευθεριακό asset, το bitcoin, μπορεί να αξίζει, ανά κέρμα, περισσότερο από δεκαπέντε φορές από ό,τι μια ουγγιά χρυσού.

Που οφείλεται το ράλι

Το Bitcoin βρίσκεται στο επίκεντρο και το 2021 επειδή, όπως και στο παρελθόν, εκρήγνυται καθημερινά με έναν τέλειο συνδυασμό περιορισμών εφοδιασμού και φόβου.
Υπάρχουν τέσσερα πράγματα που αυξάνουν τη συχνότητα της διαπραγμάτευσης του Bitcoin ως περιουσιακού στοιχείου ασφαλούς καταφυγίου.
Τον Μάιο του 2020 ασκήθηκε πράγματι τεράστια πίεση στη διαθέσιμη προσφορά.
Η Grayscale Bitcoin Investment Trust (GBTC) από μόνη της απορρόφησε περισσότερη προσφορά στο δεύτερο τρίμηνο από ό, τι προστέθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών.

Η αδυναμία του χρυσού

Η αδυναμία του χρυσού να ξεπεράσει την καθημερινή χειραγώγηση της τιμής του μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης οδήγησε σε περισσότερα θεσμικά κεφάλαια να αναζητήσουν άλλες επιλογές.
Δεδομένου ότι το Bitcoin δεν έχει κόστος αποθήκευσης, κυριολεκτικά, είναι ανώτερο από το χρυσό από την άποψη αυτή, διατηρώντας παράλληλα ένα ψηφιακό ανάλογο στις ιδιότητές του.
Το πιο σημαντικό σημείο είναι, ωστόσο, η αυξημένη ευαισθητοποίηση και η πορεία του Bitcoin τρία χρόνια μετά την τελευταία φούσκα, η οποία τελικά απέδειξε σε ένα άλλο τμήμα της αγοράς ότι, στην πραγματικότητα, δεν ήταν ένα μοναδικό θαύμα.

Η συσχέτιση χρυσού - bitcoin

Παραδοσιακά ο χρυσός αυξάνεται όταν το δολάριο πέφτει.
Όταν ο χρυσός αυξάνεται έναντι όλων των άλλων νομισμάτων τότε βρίσκεται σε μια αγορά ταύρων που είναι συστημική σε όλες τις άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Με άλλα λόγια, τα ίδια τα νομίσματα έχουν χάσει την πίστη των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν.
Το ίδιο συμβαίνει και με το Bitcoin.
Αλλά επειδή το Bitcoin δεν έχει «ταβάνι» πλήρους κεφαλαιοποίησης ως εναλλακτικό νόμισμα έναντι του δολαρίου, του ευρώ, του γιεν ή της λίρας, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, κινείται με έντονο τρόπο έναντι των μακροοικονομικών αλλαγών.

Η πορεία του 2016/2017

Είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι όταν την περίοδο 2016/17 υπήρξε μεγάλη ανησυχία για την κατάρρευση του ευρώ, ταυτόχρονα υπήρξε μεγάλη κίνηση του bitcoin το καλοκαίρι του 2017, καθώς οι άνθρωποι έψαχναν να προστατευτούν στη ζώνη του ευρώ.
Το ίδιο συνέβη και στο παρελθόν, ειδικά το 2013, όταν υπήρξε μια φυγή κεφαλαίων από την Κίνα έδωσε την πρώτη ώθηση στο Bitcoin να ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια.
Οι δυνάμεις που έχουν περιοριστεί στη μετακίνηση πλούτου πέρα από τα σύνορα μέσω χρυσού, έτσι το bitcoin ήταν το περιουσιακό στοιχείο της επιλογής για να αποφευχθεί ο συναλλαγματικός κίνδυνος.

Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Σήμερα μιλάμε για τεχνολογία, προϊόντα, συστήματα και εντολές πιο εξελιγμένες από το αρχικό blockchain του bitcoin.
Το Bitcoin, όπως όλα τα ανάλογα θέματα, έχει τους ανθρώπους να εισέρχονται αλλά και να μιλούν για το θάνατο του δολαρίου ή του ευρώ ή οτιδήποτε άλλο.
Αυτό είναι σίγουρα μια πιθανότητα, αλλά όχι μια βεβαιότητα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Bitcoin φέρνει αλλαγές σε άλλους τομείς.
Φυσικά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος από όλους είναι οι άνθρωποι να παρασυρθούν με την επιτυχία του και να χάσουν τις αλλαγές σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης