Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμοιβές ύψους 7 εκατ. δολαρίων έλαβε η Jenet Yellen για ομιλίες της στις τράπεζες της Wall Street

Αμοιβές ύψους 7 εκατ. δολαρίων έλαβε η Jenet Yellen για ομιλίες της στις τράπεζες της Wall Street
Υπάρχει ηθικό ζήτημα καθώς θα είναι επικεφαλής των ρυθμιστικών αρχών που θα εποπτεύουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα,;όπως επισημαίνει το CNN
Έσοδα περισσότερα από 7 εκατ. δολάρια φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει η Jenet Yellen, η οποία αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών της νέας κυβέρνησης του Joe Biden, από ομιλίες της σε τράπεζες της Wall Street, μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανικές ενώσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021.
Η πρώην πρόεδρος της Federal Reserve έχει αντλήσει περίπου 1 εκατ. δολάρια μόνο από τις ομιλίες της στη Citigroup, σύμφωνα με οικονομικά έγγραφα που κατατέθηκαν εν όψει της έγκρισης της υποψηφιότητάς της για το αξιώμα της υπουργού Οικονομικών.
Από τις αρχές του 2018, όταν αποχώρησε από τη Fed, η Yellen έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και σε κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων Google, Goldman Sachs, Bank of America και Salesforce.
Στις ομιλίες της, αναφέρεται σε ζητήματα πολιτικής και οικονομίας και είναι ιδιαιτέρα παρεμβατική.

Προβληματισμός

H αποκάλυψη των τόσο «χρυσοτόκων» ομιλιών της προκαλεί κάποιο προβληματισμό τη στιγμή που αναμένεται να αποτελέσει το βασικό πρόσωπο της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών στη νέα κυβέρνηση Biden.
Επίσης, εάν τελικά επιβεβαιωθεί το αξίωμά της ως υπουργού Οικονομικών, η Υellen θα έχει τον πρώτο λόγο στα πάντα, από φορολογία, έως κλιματική αλλαγή και δασμούς.
Επίσης, θα προεδρεύσει και των ρυθμιστικών αρχών που έχουν την ευθύνη να εποπτεύουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Οι παραπάνω αποκαλύψεις προκαλούν ανησυχίες στους κύκλους των Δημοκρατικών υπό την έννοια της πρόσβασης που έχουν κάποιοι κορυφαίοι διαμορφωτές πολιτικής σε εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», αναφέρει χαρακτηριστικά Isaac Boltansky, διευθυντής του τμήματος έρευνας της Compass Point Research & Trading.

Όπως η Clinton;

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των αμοιβών της Yellen προήλθαν από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες ότι έχει στενές σχέσεις με τη Wall Street.
Η Yellen είχε συγκεκριμένα 952.200 δολάρια σε έσοδα από ομιλίες στη Citi, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες.
Επίσης, έχει δηλώσει ότι έλαβα αμοιβές από τις PIMCO, Barclays (BCS), Citadel, BNP Paribas, UBS (UBS), Credit Suisse (CS), ING, Standard Chartered Bank και City National Bank.
«Η επόμενος υπουργη Οικονομικών βγάζει εκατομμύρια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες, τις εταιρείες τεχνολογίας κ.λπ., και αυτό είναι ιδιαιτέρα κακό σήμα», έγραψε στο Twitter το The Revolving Door Project, μια ομάδα που παρακολουθεί συγκρούσεις συμφερόντων που αφορούν αξιωματούχους του δημόσιου τομέα.
Η ομάδα κάλεσε την Yellen να δημοσιεύσει «στο σύνολό τους» όλες τις ομιλίες της - μια αποκάλυψη που θα έδειχνε εάν «απλώς εξέφραζε γνώμη στις αγορές, ή προσέφερε συμβουλές σε θέματα άσκησης πίεσης προς σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Εν γένει πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επικριθεί για τις στενές σχέσεις τους με μεγάλες τράπεζες και εταιρείες.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016, ο τότε υποψήφιος Donald Trump επέκρινε τον αντίπαλό του, πρώην υπουργό Εξωτερικών Hilary Clinton, για ομιλίες με αμοιβες εκατομμυρίων σε τράπεζες, εταιρείες κινητών αξιών και εμπορικές ενώσεις. Αντίγραφα ορισμένων από αυτές τις ομιλίες κυκλοφόρησαν από το WikiLeaks.

Σύγκρουση συμφερόντων

Σε μια επιστολή της προς την επιτροπή δεοντολογίας της Γερουσίας, η Yellen δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα για να «αποφύγει τυχόν πραγματικές ή εμφανείς συγκρούσεις συμφερόντων» εάν επιβεβαιωθεί η υποψηφιότητά της για να ηγηθεί του Υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, η Yellen υποσχέθηκε ότι το αργότερο 90 ημέρες μετά την επιβεβαίωση ότι θα πουλήσει τις μετοχές της σε αρκετές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer (PFE), Raytheon (RTN), DuPont (DD), ConocoPhillips (COP) και CNN γονέας AT&T (T).
Επιπλέον, ο Yellen σκοπεύει να παραιτηθεί από το Washington Speakers Bureau, το οποίο έχει εκπροσωπήσει τον πρώην επικεφαλής της Fed για την πραγματοποίηση ομιλιών επί πληρωμή.

Γερουσία 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι παραπάνω αποκάλυψεις είναι απίθανο να αποτρέψουν την έγκριση της υποψηφιότητας της Yellen από τη Γερουσία των ΗΠΑ.
«Η Yellen θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με αυτές τις ομιλίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η αποκάλυψη επηρεάζει τις πιθανότητες να γίνει Υπουργός Οικονομικών», δήλωσε η Boltansky.
Θα επιβεβαιώσει ότι δεν έκανε τίποτε παράτυπο, σημείωσε ο ίδιος.
Άλλοι πρώην αξιωματούχοι της Fed ανέλαβαν επίσης επικερδείς καριέρες πραγματοποιώντας ομιλίες μετά την έξοδο από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
Για παράδειγμα, ο Ben Bernanke, ο οποίος ηγήθηκε της Fed στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, κέρδισε έως και 250.000 δολάρια ανά ομιλία.
Το 2015, ο Bernanke προσλήφθηκε ως ανώτερος σύμβουλος στην εταιρείας Citadel, με έδρα το Σικάγο μια θέση που κατέχει έως σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης