Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά 3,4 τρισ. δολ. αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση των big tech το 2020

Κατά 3,4 τρισ. δολ. αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση των big tech το 2020
Ο Jeff Bezos της Amazon είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ακολουθούμενος από τον Elon Musk της Tesla και τον συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates
Μια εντυπωσιακή χρονιά ολοκλήρωσαν οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στη Wall Street.
Οι επτά πιο μεηάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ - Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook, Tesla και Nvidia - πρόσθεσαν στην κεφαλαιοποίησή τους 3,4 τρισ. δολάρια το 2020, βγαίνοντας κερδισμένες από την παγκόσμια πανδημία και την ευρύτερη οικονομική κρίση.
Μεταξύ της συνεχούς αισιοδοξίας για τις πωλήσεις iPhone, του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για το Teams της Microsoft, του συνεχούς ελέγχου του ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon και της δύναμης του διαδικτυακού δυοπωλίου διαφημίσεων της Google και του Facebook, οι Big Tech δεν επηρεάστηκαν ούτε από τον αυξανόμενο αριθμό ερευνών για την ισχύ τους.
Image

Το ισχυρό ράλι της Tesla  

Η μετοχή αυξήθηκε σχεδόν εννέα φορές φέτος, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων από 76 δισ. δολάρια στις αρχές του έτους σε 669 δισ. δολάρια στο κλείσιμο της Πέμπτης.
Παρά τα αρχικά κλειστά εργοστάσια λόγω της πανδημίας, η Tesla ανέκαμψε και παρέδωσε αριθμό ρεκόρ οχημάτων το τρίτο τρίμηνο.
Αυτό το μήνα, η Tesla έγινε η μεγαλύτερη προσθήκη στο S&P 500, λαμβάνοντας από τον δείκτη με την πέμπτη υψηλότερη στάθμιση μετά από πέντε συνεχόμενα κερδοφόρα τρίμηνα.

Η περίπτωση της Nvidia

Η chipmaker Nvidia υπερδιπλασιάστηκε σε αξία το 2020, κλείνοντας με ανώτατο όριο αγοράς των 323 δισ. δολαρίων, καθιστώντας την την έβδομη πιο πολύτιμη εταιρεία τεχνολογίας και το νούμερο 16 συνολικά στους επεξεργαστές γραφικών των ΗΠΑ για συσκευές τυχερών παιχνιδιών.
Τα τσιπ της Nvidia κερδίζουν επίσης έδαφος στο κέντρο δεδομένων, όπου οι βελτιωμένοι επεξεργαστές απαιτούν γρηγορότερες ταχύτητες.
Τον Σεπτέμβριο, η Nvidia συμφώνησε να αγοράσει την Arm Holdings από τη SoftBank για 40 δισ. δολάρια, τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία που ανακοίνωσε μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας φέτος.
Ωστόσο, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να την μπλοκάρουν.

Η κεφαλαιοποίηση της Apple

Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη αύξηση της κεφαλαιοποίησης ήταν στην Apple, η οποία αυξήθηκε κατά περίπου 1 τρισ. δολάρια, χάρη στην άνοδο της μετοχής της κατά 81%.
Η Amazon, η οποία επωφελήθηκε από την ανάπτυξη της επιχείρησής της και των υπολογιστών cloud, αυξήθηκε κατά 710 δισ. δολάρια.
Η Microsoft βελτίωσε την κεφαλαιοποίησή της κατά 480 δισ. δολάρια, ενώ η Alphabet κέρδισε 268 δισ. δολάρια και η Facebook 193 δισ. δολάρια.

Οι πάμπλουτοι ιδιοκτήτες

Τα κέρδη αντικατοπτρίζονται σαφώς στην περιουσία των ιδιοκτητών των Big Techs.
Ο Jeff Bezos της Amazon είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ακολουθούμενος από τον Elon Musk της Tesla και τον συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg είναι πέμπτος.
Επίσης στους 10 κορυφαίους είναι οι ιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Steve Ballmer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης