Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στις 5/1 η αναμέτρηση στην Τζόρτζια – Ψήφισαν πρόωρα πάνω από 3 εκατ. ψηφοφόροι

ΗΠΑ: Στις 5/1 η αναμέτρηση στην Τζόρτζια – Ψήφισαν πρόωρα πάνω από 3 εκατ. ψηφοφόροι
Η πρόωρη ψηφοφορία έληξε την Πέμπτη 31/12/2020
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι της αμερικανικής Πολιτείας Τζόρτζια έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα στις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές της Τρίτης 5/1,  στις οποίες ποιο κόμμα θα ελέγξει τη Γερουσία.
Τα ποσοστά συμμετοχής, που συγκέντρωσε το U.S. Elections Project του πανεπιστημίου της Φλόριντα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την  Παρασκευή 1/1/2021, δείχνουν το έντονο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις εκλογές της Τρίτης στις οποίες θα τεθούν αντιμέτωποι οι απερχόμενοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές David Perdue και Kelly Loeffler εναντίον των Δημοκρατικών αντιπάλων τους, J. Ossoff και Raphael Warnock.
Οι 3.001.017 πρόωρες ψήφοι ανέρχονται στο 38,8% όλων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην Πολιτεία, σύμφωνα με το U.S. Elections Project.
Πρόκειται για ποσοστό συμμετοχής που αποτελεί ρεκόρ υψηλών επιδόσεων στην Τζόρτζια, ξεπερνώντας τα 2,1 εκατομμύρια πρόωρων ψήφων στις εκλογές της Γερουσίας το 2008.
Σημειώνεται ότι οι επαναληπτικές εκλογές διεξάγονται καθώς κανένας από του υποψηφίους δεν κέρδισε πάνω από το 50% των ψήφων στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Η πρόωρη ψηφοφορία έληξε την Πέμπτη.
Ήδη, η Τζόρτζια δημοσιεύει στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που ψήφισαν, όμως δεν καταμετρά τις ψήφους τους μέχρι την Ημέρα των Εκλογών.

Η αναμέτρηση

Σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν μία ή και τις δύο αυτές έδρες, θα διατηρήσουν την μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός  που θα τους επιτρέψει να μπλοκάρουν ένα μεγάλο μέρος της ατζέντας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου J. Biden.
Εάν όμως κερδίσουν και τις δύο έδρες οι Δημοκρατικοί, το σώμα θα χωριστεί σε έδρες μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών 50-50, με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Kamala Harris να ψηφίζει σε περιπτώσεις ισοψηφιών. Υπενθυμίζεται ότι Biden και Harris θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους στις 20 Ιανουαρίου.
Αυτή τη στιγμή οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όχι όμως και τη Γερουσία όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν το προβάδισμα με 50 έναντι 48 εδρών των Δημοκρατικών.
Η Πολιτεία της Τζόρτζια δίνει 2 γερουσιαστές.
Στο μεταξύ, ο Perdue γνωστοποίηση προ ημερών ότι μπήκε σε καραντίνα διότι είχε στενή επαφή με πρόσωπο που διαγνώστηκε πως θετικό στο νέο κορωνοϊό, διακόπτοντας έτσι την προεκλογική του εκστρατεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης