Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γάλλοι εξαγωγείς οίνου: Στο 1 δισ. ευρώ το κόστος των επιπλέον δασμών από τις ΗΠΑ

Γάλλοι εξαγωγείς οίνου: Στο 1 δισ. ευρώ το κόστος των επιπλέον δασμών από τις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου την αύξηση των δασμών που επιβάλλονται σε ευρωπαϊκά προϊόντα στα οποία περιλαμβάνονται τα γαλλικά κρασά και το κονιάκ
Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς στα γαλλικά κρασιά και το κονιάκ, οι οποίοι προστίθενται σε ένα προηγούμενο σύνολο δασμών που επιβλήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, θα κοστίσει στον τομέα συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ (1,23 δισ. δολάρια), δήλωσε η γαλλική ομοσπονδία εξαγωγέων οίνου την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη (30/12) ότι θα αυξήσει το ύψος των δασμών σε ορισμένα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των κρασιών από τη Γαλλία,
Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε μια 16ετή αντιπαράθεση για επιδοτήσεις των κατασκευαστών αεροσκαφών μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

Ο αντίκτυπος

Η Ουάσιγκτον είχε ήδη επιβάλει πρόσθετους δασμούς 25% για το γαλλικό κρασί τον Οκτώβριο του 2019, μεταξύ μιας σειράς τροφίμων της ΕΕ, και σύμφωνα με τους Γάλλους εξαγωγείς έχει κοστίσει στον κλάδο 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
«Ο συνολικός αντίκτυπος στις εξαγωγές (των επιπλέον δασμολογικών επιβαρύνσεων του Οκτωβρίου 2019 και εκείνων που αποφασίστηκαν στις 30 Δεκεμβρίου 2020) θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ στον κλάδο του οίνου και των οινοπνευματωδών ποτών», δήλωσε ο Cesar Giron, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξαγωγέων Οίνου και Οινοπνευματωδών Ποτών (FEVS), στο Reuters.
«Αυτό είναι ένα πραγματικό βαρύ πλήγμα στο πλαίσιο ενός εμπορικού πολέμου ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με εμάς», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι ο αντίκτυπος των δασμολογικών επιβαρύνσεων στις πωλήσεις κονιάκ στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι «σημαντικός», επισημαίνει η FEVS.

Όπως είχε καταγράψει νωρίτερα το BN (31/12)

Στον απόηχο της υπογραφής της επενδυτικής συμφωνίας της ΕΕ με την Κίνα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 ότι πρόκειται να αυξήσει τους δασμούς σε αγαθά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων γαλλικών και γερμανικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενός πολυετούς εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών για τις κρατικές ενισχύσεις στις κατασκευάστριες εταιρείες αεροσκαφών Airbus και Boeing.

Η ανακοίνωση

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Aμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Robert Leitheiser στον κατάλογο των προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί περιλαμβανονται εξαρτήματα κατασκευής αεροσκαφών, μη αφρώδη κρασιά, καθώς και μπράντι από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Η USTR δεν διευκρίνισε πότε θα τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, αλλά σημείωσε ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης