Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας: Νόμιμη η φυλάκιση του επιχειρηματία Osman Kavala

Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας: Νόμιμη η φυλάκιση του επιχειρηματία Osman Kavala
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2019 την απελευθέρωση του, υπογραμμίζοντας πως η κράτησή του έχει στόχο τη φίμωσή του
Νόμιμη είναι σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας η φυλάκιση του επιχειρηματία Osman Kavala.
Η Γενική Συνέλευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας –του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας- απεφάνθη την Τρίτη 29.12 ότι η παρατεταμένη κράτηση του επιχειρηματία και φιλανθρώπου δεν παραβιάζει τα δικαιώματά του στην ελευθερία και την ασφάλεια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
Ο Osman Kavala 63 ετών, κρατείται από τα τέλη του 2017 χωρίς να έχει καταδικαστεί.
Αμέσως μετά την απαλλαγή του, τον Φεβρουάριο (2020), από κατηγορίες που αφορούσαν τις διαδηλώσεις του 2013 στην Τουρκία, ο Kavala συνελήφθη ξανά – αυτή τη φορά για κατηγορίες που σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και είχε προσφύγει νωρίτερα φέτος (2020) στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως η κράτησή του είναι παράνομη.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2019 την απελευθέρωση του, υπογραμμίζοντας πως η κράτησή του έχει στόχο τη φίμωσή του.
Την περασμένη εβδομάδα (21.12), η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Osman.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Commission «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, πάνω από ένα χρόνο πριν, ότι η σύλληψη και η προδικαστική κράτηση του Osman Kavala πραγματοποιήθηκε ελλείψει αποδείξεων για να στηρίξει μια λογική υποψία ότι διέπραξε αδίκημα και επιδίωξε έναν απώτερο σκοπό, δηλαδή τη σιωπή του και να αποτρέψει άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Κόκκινος δισεκατομμυριούχος»

Ο Kavala εδιώχθη αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα του Γκεζί, κατά του Erdogan, που τότε ήταν πρωθυπουργός.
Η φυλάκισή του τον μετέτρεψε σε σύμβολο της καταστολής κατά της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, που συνοδεύτηκε από μαζικές διώξεις.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο Kavala εργάσθηκε για μία «καλύτερη Τουρκία», χωρίς διακρίσεις.
Η επιλογή του Kavala να αφιερωθεί σε ακανθώδη ζητήματα, αντί να διάγει απλώς μία άνετη ζωή, του δίνουν ένα προφίλ που έχει τροφοδοτήσει σειρά θεωριών συνωμοσίας.
Ο τουρκικός κυβερνητικός Τύπος του έχει δώσει το προσωνύμιο «κόκκινος δισεκατομμυριούχος», συγκρίνοντάς τον με τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Soros, που αποτελεί στόχο πολλών αυταρχικών ηγετών στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης