Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rama (πρωθ. Αλβανίας): Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια - Δεν υπάρχει μυστική συμφωνία

Rama (πρωθ. Αλβανίας): Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια - Δεν υπάρχει μυστική συμφωνία
Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι όπου η απόσταση Αλβανίας - Ελλάδας είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, θα αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο
Έντασεις έχει προκαλέσει στην Αλβανία η απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τα Ιόνια νησιά μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί «μυστικών συζητήσεων» με την Ελλάδα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Edi Rama, δήλωσε πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ σημείωσε πως είναι αδύνατον να γίνει μυστική συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.
«Είναι δικαίωμα της Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και αυτό δεν έχει σχέση με την διαφορά που έχουν Αθήνα-Τίρανα.
Όπου η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά» δήλωσε ο Rama.
«Η εν λόγω απόφαση της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών μας, γιατί σε αυτήν την περιοχή η αρχή των 12 μιλίων είναι απλώς αδύνατη βάσει της Σύμβασης όπου δεν είναι δυνατή η εφαρμογή αυτής της αρχής, ή έχει γίνει συμφωνία ή ισχύει στο δικαστήριο!
Αυτό είναι όλο», είπε ο Rama.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφέρθηκε και στο 1990, όταν η Αλβανία είχε αποφασίσει να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια και η Ελλάδα δεν είχε αντιδράσει.
Μάλιστα, σημείωσε ότι και τώρα τα Τίρανα δεν έχουν λόγο να εμπλακούν στην απόφαση αυτή της Αθήνας.

Παρέμβαση από Meta
 
Με έντονο τρόπο παρενέβη και ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ilir Meta, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει.
«Δεν θα επιτρέψω σε καμία στιγμή να παραβιαστεί το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας από οποιοδήποτε άτομο που καταχράται την εξουσία την οποία έχει εκχωρήσει ο αλβανικός λαός», αναφέρει ο Meta.

Image
Το Προεδρικό Διάταγμα της Ελλάδας

Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020, με τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τέθηκε σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
Η πράξη αυτή έφερε ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης