Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ ενέκρινε την εμπορική συμφωνία για το Brexit - Τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021

Η ΕΕ ενέκρινε την εμπορική συμφωνία για το Brexit - Τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021
Οι εκπρόσωποι των 27 κρατών - μελών ενέκριναν τη συμφωνία για το Brexit
Οι εκπρόσωποι των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ενέκριναν νωρίτερα, ανήμερα Χριστούγεννα, την επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, με την οποία ρυθμίζονται οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Η Βρετανία, η οποία αποχώρησε από την ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου 2020, αποχωρεί στις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε μία ακριβώς εβδομάδα, και από την μεταβατική συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), την ευρωπαϊκή κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, κόβοντας και τους τελευταίους δεσμούς που την ενώνουν με το μπλοκ των 27 χωρών, στο οποίο είχε γίνει μέλος το 1973.
Οι εκπρόσωποι των "27" ενέκριναν κοινή δήλωση με την οποία ενημερώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η συμφωνία τίθεται σε προσωρινή ισχύ ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με ανάρτηση εκπροσώπου της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ στο Twitter.
Η επίσημη διαδικασία έγκρισης της εμπορικής συμφωνίας θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και τελικώς θα χρειαστεί να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η έγκριση της δήλωσης από τους εκπροσώπους των "27" δείχνει ότι κανένα από τα κράτη - μέλη δεν θέτει εμπόδια ούτε αντιτίθεται στη συμφωνία με τη Βρετανία, εξαλείφοντας έτσι την πιθανότητα χάους στο διμερές εμπόριο σε μία εβδομάδα από σήμερα.
Από την πρώτη ημέρα του νέου έτους, επιστρέφουν όλα τα συνοριακά και τελωνειακά εμπόδια στις εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ των δύο μερών, αφού η Βρετανία θα αποτελεί πλέον τρίτη χώρα για την ΕΕ, διατηρώντας μαζί της χαμηλότερο επίπεδο δεσμών από εκείνο που διατηρούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες - μη μέλη της Ένωσης, όπως η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, η Ισλανδία και η Ελβετία, που συμμετέχουν ή συνδέονται με διμερείς συμφωνίες με τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης