Τελευταία Νέα
Διεθνή

Farage (Βρετανία): Ο πόλεμος του Brexit τελείωσε, ικανοποίηση για την εμπορική συμφωνία

Farage (Βρετανία): Ο πόλεμος του Brexit τελείωσε, ικανοποίηση για την εμπορική συμφωνία
Ο Βρετανός πολιτικός - σύμβολο του Brexit Nigel Farage επαίνεσε τον Johnson ότι «έπραξε εκείνο το οποίο είχε δεσμευθεί να κάνει»
«Ο πόλεμος του Brexit τελείωσε», δήλωσε με νόημα ο Nigel Farage την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020, δεξιός Βρετανός πολιτικός ταυτισμένος εδώ και δεκαετίες με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση,
Αυτός έκανε μάλλον θετικά σχόλια για την επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης του Boris Johnson με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση Λονδίνου - Βρυξελλών την περίοδο που αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2021.

«Τώρα που βρισκόμαστε πια εκτός ΕΕ, με μια συμφωνία που αποτελεί περισσότερο μια μορφή εταιρικής σχέσης, η κατάσταση δεν είναι βεβαίως τέλεια, αλλά ευτυχώς αποτελεί και πάλι μια πρόοδο», ανέφερε ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και μετέπειτα ηγέτης του Κόμματος του Brexit.

Ικανοποίηση από Johnson

Η διακήρυξη ικανοποίησης εκ μέρους του Farage έγινε δεκτή, σύμφωνα με βρετανικές πηγές, με ανακούφιση από το πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς ο Johnson φέρεται να φοβόταν ότι μια αντίθεση του λαϊκιστή πολιτικού στους συμβιβασμούς στους οποίους προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση με την ΕΕ σε ζητήματα αλιείας, υγιούς ανταγωνισμού και ρυθμιστικού πλαισίου εφαρμογής της εταιρικής σχέσης των δύο πλευρών θα μπορούσε να δημιουργήσει αναταράξεις και μέσα στο κεντροδεξιό, κυβερνών Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα, ειδικά στην πιο δεξιά του πτέρυγα που υποστηρίζει την πιο «σκληρή» μορφή Brexit.
Ο Farage, μάλιστα, επαίνεσε τον Johnson ότι «έπραξε εκείνο το οποίο είχε δεσμευθεί να κάνει» διαπραγματευόμενος μια μάλλον χαλαρή εμπορική συμφωνία με το μπλοκ των «27» της ΕΕ.

«Συμφωνία της Παραμονής των Χριστουγέννων»

Η Ομάδα Ευρωπαϊκών Ερευνών (ERG), που αποτελεί τον πυλώνα των αντιευρωπαϊστών εντός των κυβερνώντων Συντηρητικών, έχει χαιρετίσει τις τελευταίες ημέρες μέσω κορυφαίων στελεχών της την επικείμενη συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ, αποκαλώντας την ήδη «Συμφωνία της Παραμονής των Χριστουγέννων», κατά το πρότυπο της "Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής" του 1998, που είχε οδηγήσει στην ειρήνευση στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.
Η συμφωνία φέρεται να αποτελείται από - ούτε λίγο ούτε πολύ - 2.000 σελίδες νομικού κειμένου, το οποίο το επιτελείο της ERG εξετάζει προκειμένου να τοποθετηθεί.
Η πιθανότερη ημερομηνία κατά την οποία η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ψηφίσει επί του τελικού κειμένου της συμφωνίας είναι η 30ή Δεκεμβρίου.
Η κεντροαριστερή αξιωματική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος, αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία, καθώς είχε ταχθεί κατά μιας εξόδου της Βρετανίας από τη μεταβατική περίοδο των 11 μηνών που ακολούθησαν το Brexit χωρίς συμφωνία (no deal), οπότε εκμηδενίζεται και η πιθανότητα η συμφωνία να μην εγκριθεί από το κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης