Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά έτους η στερλίνα μετά τη συμφωνία ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit

Σε υψηλά έτους η στερλίνα μετά τη συμφωνία ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit
Σε υψηλά έτους διαπραγματεύεται η στερλίνα
Σε υψηλά έτους διαπραγματεύεται η στερλίνα, μετά τη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η στερλίνα σημείωνε άνοδο +0,4%, στα 1,3548 δολ., ενώ η ισοτιμία έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος διαμορφωνόταν στη 1 στερλίνα έναντι 1,1121 ευρώ.
«Αν και η συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί από τους βουλευτές στο Westminster και τους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, ένα κύμα ανακούφισης έχει ήδη πλημμυρίσει την αγορά του Λονδίνου» δήλωσε η Susannah Streeter, ανώτερη επενδυτική αναλύτρια στο Hargreaves Lansdown.
Σε ό,τι αφορά τις χρηματαγορές, ο δείκτης αναφοράς FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε στο +0,1%, με τον όμιλο Lloyds Banking Group να οδηγεί την κούρσα με κέρδος 4%.
Ο FTSE 250, ο οποίος είναι πιο ευαίσθητο στις προοπτικές για την οικονομία, λόγω της βαρύτερης στάθμισής του απέναντι στους βρετανικούς ομίλους επιχειρήσεων, αυξήθηκε 1,2%.
Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει αυξηθεί περισσότερο από 18% τελευταίους τρεις μήνες του έτους.
Column chart of UK mid-cap index lifted by more optimistic economic outlook showing FTSE 250 on track for best quarter since wake of financial crisis

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν επίσης άνοδο την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, με τον δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει άνοδο 0,2%.
Οι επενδυτές αισθάνθηκαν «ανακούφιση καθώς πλέον λαμβάνει τέλος μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες για το 2021», δήλωσε η Cristina Matti, επικεφαλής στην Amundi.
«Οι επενδυτές αισθάνονται πιο σίγουροι ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» πρόσθεσε.
Οι φωτεινότερες εκφάνσεις του Brexit αφορούν στο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι αποδόσεις είναι σε καταστολή λόγω της πρόθεσης της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια πιθανώς σε αρνητικό έδαφος, προκειμένου να διευκολύνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Line chart of $ per £  showing Sterling remains well below levels from before the Brexit vote
Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς, η οποία είνα αντιστρόφως με την τιμή των κινητών αξιών, αυξήθηκε κατά το ένα δέκατο της εκατοστιαίας μονάδας την Τετάρτη το απόγευμα, σε 0,29% - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2020.
Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ υπήρξε καθοριστικό ζήτημα για το νόμισμα από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016.
Bar chart of  showing UK blue-chip benchmark has lagged far behind peers since Brexit vote

Mέχρι την ανακοίνωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η στερλίνα διαπραγματευόταν στα 1,50 δολ. έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ.
Έκτοτε σημείωσε βίαιες πτώσεις, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο 1,32 δολάρια έπειτα από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.
Μάλιστα, το ράλι που σημείωσε το δολάριο τον Μάρτιο του 2020 έφτασε την ισοτιμία στη 1 στερλίνα ανά 1,14 δολ.
Γενικά, όμως, η στερλίνα κυμάνθηκε στο 1,30 δολ.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης