Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκλεισε η ιστορική εμπορική συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit μετά από 5 χρόνια - Ποιες αλλαγές φέρνει, τι σημαίνει για τους ευρωπαίους

Έκλεισε η ιστορική εμπορική συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit μετά από 5 χρόνια - Ποιες αλλαγές φέρνει, τι σημαίνει για τους ευρωπαίους
«Λευκός καπνός» βγήκε από τις Βρυξέλλες μετα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις εννιά μηνών και λίγο πριν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για το Brexit
(Συνεχές Upd) Σε εμπορική συμφωνία (free-trade deal) για τη μετα-Brexit εποχή κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο, την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2020 με τις δύο πλευρές να αποφεύγουν το σενάριο της επιβολής δασμών σε αγαθά και υπηρεσίες.
Το ιστορικό της συμφωνίας όπως το κατέγραψε το bankingnews
Η νέα συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί άμεσα από τα νομοθετικά όργανα της Βρετανίας καθώς κι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), προκειμένου να τεθεί σε άμεση ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2021.
Δηλαδή θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ψήφισή της έως Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020.
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ (COREPER) θα συνεδριάσουν αύριο, ανήμερα των Χριστουγέννων 25 Δεκεμβρίου, στις 10.30 το πρωί για να ξεκινήσουν την εξέταση της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας.
Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Michel Barnier θα τους ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Επίσης η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την εμπορική συμφωνία στις 30 Δεκεμβρίου.
Το κείμενο της συμφωνίας όπως θα κυρωθεί

Κομισιόν: Τα 8 κύρια σημεία της συμφωνίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020 τις γενικές γραμμές της οικονομικής και εμπορικής εταιρικής σχέσης της με τη Βρετανία, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα και η οποία ορίζει το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων των δύο πλευρών από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Αγαθά

Η συμφωνία διασφαλίζει τις εμπορικές συναλλαγές χωρίς τελωνειακούς δασμούς, ούτε ποσοστώσεις, «για όλα τα αγαθά που συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής», κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε εμπορική συμφωνία.
Οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου διατηρούν την πρόσβασή τους σε μια τεράστια ενιαία αγορά 450 εκατομμυρίων καταναλωτών και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές σε μια αγορά 66 εκατομμυρίων Βρετανών καταναλωτών.
Με τη διευθέτηση αυτή αποφεύγεται η διάσπαση στις αλυσίδες παραγωγής, που θα προκαλούσε πολλά προβλήματα σε ορισμένους τομείς, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ανταγωνισμός

Η Βρετανία και η ΕΕ δεσμεύονται να τηρήσουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού «διατηρώντας τα υψηλά επίπεδα προστασίας σε τομείς όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και η τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, η φορολογική διαφάνεια και οι κρατικές επιδοτήσεις».
Στην περίπτωση που η μία από τις δύο πλευρές δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, δίνεται η δυνατότητα λήψης «διορθωτικών μέτρων», όπως είναι η επιβολή τελωνειακών δασμών.

Επίλυση διαφορών

Εάν κάποια πλευρά δεν τηρήσει τη συμφωνία, θα αναλάβει να εξετάσει το πρόβλημα ένας μηχανισμός επίλυσης διαφορών, όπως γίνεται στις περισσότερες εμπορικές συμφωνίες.Λόγω της κατηγορηματικής άρνησης του Λονδίνου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχει δικαίωμα παρέμβασης σε αυτή τη διαδικασία. Ένα «Κοινό Συμβούλιο» θα παρακολουθεί αν εφαρμόζεται και ερμηνεύεται ορθά η συνθήκη.

Αλιεία

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι αλιείς θα έχουν πρόσβαση στα βρετανικά νερά για μια μεταβατική περίοδο 5,5 ετών, μέχρι τον Ιούνιο του 2026.

Μεταφορές

Η συμφωνία εξασφαλίζει την αεροπορική, οδική και σιδηροδρομική σύνδεση των βρετανικών νησιών με την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά η Βρετανία θα απολέσει ορισμένα από τα πλεονεκτήματά που απολάμβανε όταν ήταν μέλος της ενιαίας αγοράς.
Ο στόχος είναι να μην υπονομευθούν τα δικαιώματα των επιβατών, των εργαζομένων αλλά και η ασφάλεια των μεταφορών.

Προγράμματα

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμμετέχει σε ορισμένα προγράμματα της ΕΕ για την περίοδο 2021-27, όπως το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμβάλλει στον προϋπολογισμό τους.

Δικαστική συνεργασία

Η συμφωνία καθορίζει «ένα νέο πλαίσιο» στην αστυνομική και δικαστική συνεργασία των δύο πλευρών, ιδίως για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος.
Η συνεργασία αυτή θα μπορεί να διακοπεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο αναστείλει τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Εξωτερική πολιτική

Η συνεργασία σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα, δεν καλύπτεται από τη συμφωνία, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήθελε να διαπραγματευτεί αυτά τα ζητήματα.

Ενθουσιώδεις είναι οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την επίτευξη της συμφωνίας.

Η επόμενη ημέρα: Χωρίς δασμούς αλλά και εκτός ενιαίας αγοράς

Παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί οριστικά από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, η σημερινή συμφωνία τουλάχιστον διασφαλίζει τη συνέχιση των εμπορικών σχέσεων, απαλλαγμένων από πρόσθετους δασμούς και βαρίδια.
Ωστόσο, το νέο status quo συνοδεύεται από σημαντική γραφειοκρατία τόσο για τους εισαγωγείς όσο και για τους εξαγωγείς.
Την ίδια ώρα, η ελεύθερη ροή εργαζομένων σταματάει, ενώ οι συναλλαγές στον κλάδο των υπηρεσιών περιορίζονται σημαντικά.
Όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνο, αυτό χάνει κάθε πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαπραγματευτεί μια σειρά επιμέρους εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Αλλά ως αντίτιμο για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας με την Ε.Ε. χωρίς δασμούς, το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά standards σε ζητήματα εργασίας, περιβάλλοντος, καθώς και κρατικών επιχορηγήσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Το γεγονός ότι πλέον η Βρετανία αποτελεί «τρίτη-χώρα» για την Ε.Ε., σημαίνει ότι ταξιδιώτες, επιχειρήσεις και έμποροι θα αντιμετωπίσουν αρκετή γραφειοκρατία, καθώς και σειρά ελέγχων στα σύνορα.
Χωρίς να αποκλείεται ο σχηματισμός μεγάλων ουρών στα συνοριακά περάσματα, όπως παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Φυσικά, η απουσία επιβολής δασμών σημαίνει ότι το κόστος των ευρωπαϊκών προϊόντων στη βρετανική αγορά θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, χωρίς να επέλθουν μεγάλες αυξήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση δασμών, ο Βρετανός καταναλωτής θα επιβαρυνόταν με πρόσθετο κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών.
Σε υψηλά έτους διαπραγματεύεται η στερλίνα, μετά τη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.
Στις 7.15 μ.μ. ώρα, η στερλίνα σημείωνε άνοδο +0,4%, στα 1,3546 δολ., ενώ η ισοτιμία έναντι του ευρώ διαμορφωνόταν στη 1 στερλίνα έναντι 1,1121 ευρώ.

Ursula Von der Leyen: Δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία 

Έχουμε μια «δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, για την οποία «αξίζει να παλέψουμε», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von der Leyen, μετά από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων.
Στη δήλωση αυτή προέβη λίγο μετά την ανακοίνωση της επίτευξης της πολυαναμενόμενης εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι διαπραγματευτές τα κατάφεραν μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ξεπερνώντας και το τελευταίο εμπόδιο των διαπραγματεύσεων που ήταν το ζήτημα της αλιείας.
«Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες... Η Ευρώπη προχωρά τώρα» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Merkel: Ιστορική συμφωνία, σημαντικός εταίρος η Βρετανία

Ιστορική χαρακτήρισε την εμπορική συμφωνία για τη μετα Brexit εποχή, η καγκελάριος Αngela Merkel, χαρακτηρίζοντας σημαντικό εταίρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Με τη συμφωνία αυτή βάζουμε τα θεμέλια για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας», δήλωσε η χριστιανοδημοκράτης πολιτικός από το Βερολίνο.
«Η Βρετανία και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για την Γερμανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συμφωνία είναι ιστορικής σημασίας», κατέληξε.

Macron (Γαλλία) : Η ενωμένη και στιβαρή θέση της Ευρώπης απέδωσε

Στην ενωμένη και σταθερή θέση της Ευρώπης εστίασε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron στις δηλώσεις του μετά την ανακοινωση της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι απέδωσε καρπούς.
«Η ενότητα και η δύναμη της Ευρώπης απέδωσαν.
Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απαραίτητη για την προστασία των πολιτών μας, των ψαράδων μας, των παραγωγών μας. Θα διασφαλίσουμε ότι θα συμβεί αυτό», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020.
«Η Ευρώπη προχωράει και μπορεί να κοιτάξει προς το μέλλον, με ενωμένο τρόπο, και με δύναμη», πρόσθεσε.

Conte (Ιταλία): Η Βρετανία θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος

«Θετικά νέα» χαρακτήρισε» τη συμφωνία για το Brexit ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020, ενώ δήλωσε ότι η Βρετανία θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος και σύμμαχος για την Ε.Ε. και την Ιταλία.
«Τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των Ευρωπαίων πολιτών είναι εγγυημένα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Martin (Ιρλανδία): Αποφύγαμε τα «σκληρά» σύνορα

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Michael Martin χαιρέτισε την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και την ΕΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του επειδή αποφεύχθηκε η επιστροφή στα «σκληρά» σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.
«Μια συμφωνία για το Brexit είναι πραγματικά καλοδεχούμενη μετά από τέσσερα μακρά χρόνια διαπραγματεύσεων», είπε ο Martin.
Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει πλέον στις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στη σφυρηλάτηση «μιας καλής σχέσης» μεταξύ τους τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.

Μητσοτάκης (Ελλάδα): Οικοδόμηση μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με τη Βρετανία

Την ικανοποίηση του για την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.
Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν επίπονες και κατέληξαν σε μια συμφωνία που προστατεύει τα συμφέροντα των κρατών μελών και δίνει την ευκαιρία για να οικοδομηθεί μια αμοιβαία επωφελής σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Charles Michel: Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα

Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Michel Barnier για τις ακούραστες προσπάθειές τους».
«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα» τόνισε ο Charles Michel.
Επισήμανε ότι «αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει.
Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως».

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Θα πρέπει να συμφωνήσουν τα 27 κράτη-μέλη

Την ικανοποίησή του για την εμπορική συμφωνία αναφορικά με το brexit εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Maas.
«Ήταν ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων, αλλά σε παγκόσμιο ρεκόρ χρόνου και με μια μεγάλη τελική προσπάθεια.
Άξιζε να διανύσουμε τα πολυαναφερθέντα τελευταία μέτρα», δήλωσε ο Maas σήμερα (24/12) στο Βερολίνο.
Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός επεσήμανε όμως επίσης ότι η εμπορική συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
«Φυσικά τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εξετάσουμε τώρα προσεκτικά το σχέδιο, διότι πρέπει να συμφωνήσουν και τα 27, αργότερα δε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επίσης», είπε.
«Η Γερμανία ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα τεθεί προσωρινά σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.
Θα είναι πολύ απαιτητική δουλειά και απαιτεί μεγάλη ευελιξία από όλες τις πλευρές, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα πετύχει, πρόσθεσε ο Maas.

Johnson (Βρετανία) για Brexit:  «Για πρώτη φορά από το 1973 θα είμαστε ανεξάρτητο κράτος με τον έλεγχο των υδάτων μας»

«Λευκός καπνός», έστω και την ύστατη ώρα, βγήκε από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Ο πρωθυπουργός της M. Βρετανίας έκανε λόγο για τη « μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία » που επετευχθη στις πρώτες δηλώσεις του στις 24/12.
Ο Boris Johnson δήλωσε ότι "απέρριψε" μια καθυστέρηση μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου (31/12/2020) παρά την πανδημία του κορωνοϊού.
Είπε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τύπου Καναδά που έχει συμφωνηθεί χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις.
Μετά από «σκληρές» διαπραγματεύσεις, η «καλή συμφωνία» έφτασε.
Ο Johnson προσθέτει:
«Για πρώτη φορά από το 1973 θα είμαστε ανεξάρτητο κράτος με τον έλεγχο των υδάτων μας».
Αν και τα επιχειρήματα ήταν μερικές φορές «σκληρά», λέει, πιστεύει ότι αυτό θα είναι «καλή συμφωνία» για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο ίδιος σημειώνει: ότι η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί από βουλευτές στις 30 Δεκεμβρίου.
Αυτή η συμφωνία σημαίνει μια «νέα σταθερότητα και μια νέα βεβαιότητα».
Ο κ. Johnson συνέχισε:
«Πάνω απ 'όλα, [η συμφωνία] σημαίνει σιγουριά για τις επιχειρήσεις - από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έως τους κορυφαίους κατασκευαστές μας στον κόσμο, την αυτοκινητοβιομηχανία μας, μια βεβαιότητα για όλους εκείνους που εργάζονται σε θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης σε εταιρείες και εργοστάσια σε όλη την ολόκληρη χώρα.

Image
 
Οι Εργατικοί θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας

Νεότερη ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας επισημαίνει πως οι Εργατικοί θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν σήμερα Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση του Borris Johnson με τις Βρυξέλλες για τις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην μετά Brexit εποχή, ανακοίνωσε ο αρχηγός των Εργατικών, Keir Starmer.
"Όταν αυτή η συμφωνία έρθει στο βρετανικό Κοινοβούλιο, οι Εργατικοί θα την αποδεχθούν και θα την υπερψηφίσουν", δήλωσε ο Starmer.
Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την εμπορική συμφωνία στις 30 Δεκεμβρίου.

Farage: «Ο πόλεμος του Brexit τελείωσε»


«Ο πόλεμος του Brexit τελείωσε», δήλωσε με νόημα ο Nigel Farage την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020, δεξιός Βρετανός πολιτικός ταυτισμένος εδώ και δεκαετίες με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση,
Αυτός έκανε μάλλον θετικά σχόλια για την επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης του Boris Johnson με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση Λονδίνου - Βρυξελλών την περίοδο που αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2021.
«Τώρα που βρισκόμαστε πια εκτός ΕΕ, με μια συμφωνία που αποτελεί περισσότερο μια μορφή εταιρικής σχέσης, η κατάσταση δεν είναι βεβαίως τέλεια, αλλά ευτυχώς αποτελεί και πάλι μια πρόοδο», ανέφερε ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και μετέπειτα ηγέτης του Κόμματος του Brexit.

Ποιες αλλαγές φέρνει το Brexit για τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ουκ ολίγες είναι οι αλλαγές που φέρνει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρύτερα γνωστή ως Brexit.
Σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό τομέα, η συμφωνία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει ανακούφιση στον επιχειρηματικό κόσμο, ωστόσο σε καμία περίπτωση η κατάσταση δεν θα είναι όπως ήταν.
Με τη Μεγάλη Βρετανία να μην αποτελεί πλέον χώρα μέλος του μπλοκ, της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς, το εμπόριο θα αλλάξει άρδην.
Οι επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα, ενώ τα προϊόντα τους θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τα σταματήσουν στα εκατέρωθεν τελωνεία.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα χάσουν το… διαβατήριό τους στην ΕΕ.
Αλλά και οι καταναλωτές θα διαπιστώσουν περιορισμό των δικαιωμάτων τους.
Ακόμα και να μεταφέρεις ένα κατοικίδιο θα είναι μείζον θέμα.

Τελωνεία

Οι επιχειρήσεις που εξάγουν στην ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν τελωνειακές δηλώσεις.
Για να μετακινήσει κανείς εμπορεύματα από το Dover στο Calais -το πιο πολυσύχναστο σημείο διέλευσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ- τα φορτηγά θα χρειάζονται ειδική άδεια που θα εκδίδεται από την κυβέρνηση, δείχνοντας ότι έχουν τα σωστά έγγραφα και δεν θα παρακρατηθούν από Γάλλους αξιωματούχους.

Υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες, που αποτελούν το 80% της οικονομίας της Βρετανίας και περιλαμβάνουν τομείς όπως ο έλεγχος, η αρχιτεκτονική και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, θα αντιμετωπίσουν νέους περιορισμούς.
Οι επιχειρήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να ιδρύσουν γραφεία στην ΕΕ για να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους και ίσως χρειαστούν τοπική έγκριση για να πιστοποιήσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα.

Προέλευση

Για να επωφεληθούν από το εμπόριο μηδενικών δασμών βάσει της συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των αγαθών τους.
Μόνο προϊόντα που περιέχουν επαρκή ποσότητα εισροών από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ θα είναι επιλέξιμα για μηδενική τιμολόγηση.

Ρυθμιστικά πλαίσια

Οι εταιρείες ενδέχεται να χρειαστεί να συμμορφωθούν με δύο ξεχωριστά ρυθμιστικά πλαίσια σε ό,τι αφορά τα εμπορικά προϊόντα προκειμένου να έχουν το δικαίωμα πώλησης και στις δύο αγορές.
Για παράδειγμα, ορισμένα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν νέο σήμα συμμόρφωσης με το ρυθμιστικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCA) από την 1η Ιανουαρίου, αντί του σήματος CE της ΕΕ, προκειμένου να πωληθούν στη Βρετανία.

Διαβατήρια και κατοικίδια

Οι Βρετανοί επισκέπτες στην ΕΕ θα πρέπει το διαβατήριό τους να λήγει πέραν των έξι μηνών για να ταξιδέψουν.
Η παραμονή στην ΕΕ για περισσότερο από 90 ημέρες ενδέχεται να απαιτεί βίζα.
Οι επαγγελματίες οδηγοί μπορεί να χρειάζονται διεθνή άδεια οδήγησης.
Η μεταφορά του κατοικίδιου ζώου σας στη Γηραιά Ήπειρο θα προϋποθέτει εμβολιασμό και πιστοποιητικό υγείας - μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Μετανάστευση

Η ελεύθερη κίνηση πολιτών, προϊόντων και κεφαλαίων μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα τερματιστεί.
Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα μεταναστευτικό κανονιστικό πλαίσιο βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό θα πρέπει να αποδείξουν ότι πληρούν ορισμένα κριτήρια πριν τους επιτραπεί να έρθουν στη Βρετανία για δουλειά.
Τα κριτήρια περιλαμβάνουν την ομιλία αγγλικών, την υπάρχουσα προσφορά εργασίας και έσοδα περισσότερα από 20.480 στερλίνες ετησίως

Οίνος και καπνός

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ θα μπορούν να επωφεληθούν από τις αγορές αφορολόγητων ειδών σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Ωστόσο, δεν θα είναι πλέον δυνατή η επιστροφή απεριόριστων ποσοτήτων προϊόντων όπως το αλκοόλ και ο καπνός από την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση της καταβολής των κατάλληλων φόρων.
Αντ 'αυτού, οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν αγοράσουν άνευ φόρου 200 τσιγάρα, 18 λίτρα κρασί και τέσσερα λίτρα οινοπνευματωδών ποτών.

Αποχώρηση από το Erasmus για τα πανεπιστήμια

Με βάση την εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου το Λονδίνο αποχωρεί από το πρόγραμμα Erasmus που δίνει τη δυνατότητα σε Ευρωπαίους φοιτητές εγγεγραμμένους σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης να μετακινηθούν για σπουδές σε συνεργαζόμενο Ίδρυμα του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τον κ. Michel Barmier, διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, το Λονδίνο αποφάσισε να αποχωρήσει από το πρόγραμμα Erasmus που δίνει τη δυνατότητα σε Ευρωπαίους φοιτητές εγγεγραμμένους σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) να μετακινηθούν γiα σπουδές σε συνεργαζόμενο Ίδρυμα του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα των σπουδών τους και με διάρκεια κινητικότητα από 3-12 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης