Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Ποιες αλλαγές φέρνει η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Μεγάλης Βρετανίας

Brexit: Ποιες αλλαγές φέρνει η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Μεγάλης Βρετανίας
Ουκ ολίγες είναι οι αλλαγές που φέρνει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ουκ ολίγες είναι οι αλλαγές που φέρνει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρύτερα γνωστή ως Brexit.
Σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό τομέα, η συμφωνία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει ανακούφιση στον επιχειρηματικό κόσμο, ωστόσο σε καμία περίπτωση η κατάσταση δεν θα είναι όπως ήταν.
Με τη Μεγάλη Βρετανία να μην αποτελεί πλέον χώρα μέλος του μπλοκ, της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς, το εμπόριο θα αλλάξει άρδην.
Οι επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα, ενώ τα προϊόντα τους θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τα σταματήσουν στα εκατέρωθεν τελωνεία.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα χάσουν το… διαβατήριό τους στην ΕΕ.
Αλλά και οι καταναλωτές θα διαπιστώσουν περιορισμό των δικαιωμάτων τους.
Ακόμα και να μεταφέρεις ένα κατοικίδιο θα είναι μείζον θέμα.

Τελωνεία

Οι επιχειρήσεις που εξάγουν στην ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν τελωνειακές δηλώσεις.
Για να μετακινήσει κανείς εμπορεύματα από το Dover στο Calais -το πιο πολυσύχναστο σημείο διέλευσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ- τα φορτηγά θα χρειάζονται ειδική άδεια που θα εκδίδεται από την κυβέρνηση, δείχνοντας ότι έχουν τα σωστά έγγραφα και δεν θα παρακρατηθούν από Γάλλους αξιωματούχους.

Υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες, που αποτελούν το 80% της οικονομίας της Βρετανίας και περιλαμβάνουν τομείς όπως ο έλεγχος, η αρχιτεκτονική και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, θα αντιμετωπίσουν νέους περιορισμούς.
Οι επιχειρήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να ιδρύσουν γραφεία στην ΕΕ για να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους και ίσως χρειαστούν τοπική έγκριση για να πιστοποιήσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα.

Προέλευση

Για να επωφεληθούν από το εμπόριο μηδενικών δασμών βάσει της συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των αγαθών τους.
Μόνο προϊόντα που περιέχουν επαρκή ποσότητα εισροών από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ θα είναι επιλέξιμα για μηδενική τιμολόγηση.

Ρυθμιστικά πλαίσια

Οι εταιρείες ενδέχεται να χρειαστεί να συμμορφωθούν με δύο ξεχωριστά ρυθμιστικά πλαίσια σε ό,τι αφορά τα εμπορικά προϊόντα προκειμένου να έχουν το δικαίωμα πώλησης και στις δύο αγορές.
Για παράδειγμα, ορισμένα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν νέο σήμα συμμόρφωσης με το ρυθμιστικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCA) από την 1η Ιανουαρίου, αντί του σήματος CE της ΕΕ, προκειμένου να πωληθούν στη Βρετανία.

Διαβατήρια και κατοικίδια

Οι Βρετανοί επισκέπτες στην ΕΕ θα πρέπει το διαβατήριό τους να λήγει πέραν των έξι μηνών για να ταξιδέψουν.
Η παραμονή στην ΕΕ για περισσότερο από 90 ημέρες ενδέχεται να απαιτεί βίζα.
Οι επαγγελματίες οδηγοί μπορεί να χρειάζονται διεθνή άδεια οδήγησης.
Η μεταφορά του κατοικίδιου ζώου σας στη Γηραιά Ήπειρο θα προϋποθέτει εμβολιασμό και πιστοποιητικό υγείας - μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Μετανάστευση

Η ελεύθερη κίνηση πολιτών, προϊόντων και κεφαλαίων μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα τερματιστεί.
Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα μεταναστευτικό κανονιστικό πλαίσιο βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό θα πρέπει να αποδείξουν ότι πληρούν ορισμένα κριτήρια πριν τους επιτραπεί να έρθουν στη Βρετανία για δουλειά.
Τα κριτήρια περιλαμβάνουν την ομιλία αγγλικών, την υπάρχουσα προσφορά εργασίας και έσοδα περισσότερα από 20.480 στερλίνες ετησίως

Οίνος και καπνός

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ θα μπορούν να επωφεληθούν από τις αγορές αφορολόγητων ειδών σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Ωστόσο, δεν θα είναι πλέον δυνατή η επιστροφή απεριόριστων ποσοτήτων προϊόντων όπως το αλκοόλ και ο καπνός από την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση της καταβολής των κατάλληλων φόρων.
Αντ 'αυτού, οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν αγοράσουν άνευ φόρου 200 τσιγάρα, 18 λίτρα κρασί και τέσσερα λίτρα οινοπνευματωδών ποτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης