Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 17% αύξησε το repo επιτόκιο μίας εβδομάδας η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Στο 17% αύξησε το repo επιτόκιο μίας εβδομάδας η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας
Η τράπεζα δεσμεύτηκε στην απόφαση της για τα επιτόκια να διατηρήσει αυστηρή στάση μέχρι να δει «μόνιμη πτώση του πληθωρισμού»
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενισχύοντας την αξιοπιστία του νέου κυβερνήτη της, αφού δεσμεύτηκε να εντείνει την πολιτική, όπως απαιτείται, για να διατηρήσει τον έλεγχο του πληθωρισμού.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Naci Agbal αύξησε το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας στο 17% από 15%.
Και οι 25 αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν αύξηση, με μια μέση εκτίμηση 150 μονάδων βάσης στο 16,5%.
The lira's slide has kept Turkey's inflation in double digits this year
Η τράπεζα δεσμεύτηκε στην απόφαση της για τα επιτόκια να διατηρήσει αυστηρή στάση μέχρι να δει «μόνιμη πτώση του πληθωρισμού», αναφέροντας τους κινδύνους από μια αδύναμη λίρα, την εγχώρια ζήτηση και τις τιμές των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των τροφίμων.
«Ήταν καλό για την τουρκική κεντρική τράπεζα να παρέχει μια ελαφρώς ισχυρότερη ώθηση στα επιτόκια από ό,τι περίμενε η συναίνεση», δήλωσε ο Cristian Maggio, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών της TD Securities στο Λονδίνο.
«Δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα παίρνει σοβαρά υπόψη τον πληθωρισμό. Δεν κάνει το ελάχιστο».
Ο Agbal "κληρονόμησε" διψήφιο πληθωρισμό, μια εξασθενημένη λίρα και εξαντλημένα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα, αφού ο προκάτοχός του προκάλεσε μια περίοδο ταχείας αύξησης της πίστωσης διατηρώντας τα επιτόκια χαμηλά.

Άλμα για τη λίρα Τουρκίας

Η τουρκική λίρα κατέγραψε άλμα σε υψηλό πέντε εβδομάδων μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε νωρίτερα έως 1% στις 7,5420 λίρες ανά δολάριο.
Οι αγορές ανέμεναν εδώ και μήνες σημαντική αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού, ωστόσο αντ’ αυτού η τράπεζα προχωρούσε σε μειώσεις, υπό την πίεση του Erdogan.
Η αύξηση που αποφασίστηκε σήμερα «θα διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η επιστροφή της ορθόδοξης (νομισματικής) πολιτικής είναι εδώ για να μείνει», ανέφερε η Capital Economics σε έκθεση της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης