Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merry Brexmas — Ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία ΕΕ - Ηνωμένο Βασίλειο και το non paper με τα κενά στους κρίσιμους όρους

Merry Brexmas — Ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία ΕΕ - Ηνωμένο Βασίλειο και το non paper με τα κενά στους κρίσιμους όρους
Το προσχέδιο της συμφωνίας που έχει μοιραστεί δεν είναι το τελικό για έγκριση και ούτε είναι το πλήρες κείμενο
(upd) Μπορεί το 2020 να ήταν αρκούντως σκληρό για όλο τον κόσμο, αλλά ίσως στην εκπνοή του φέρει κάτι καλό.
Την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Ηνωμένου Βασίλειου.
Οι φήμες ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία άρχισαν να κυκλοφορούν μετά το μεσημέρι της 23ης Δεκεμβρίου 2020, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να ψελίζουν το... Merry Brexmas (κατά το Merry Christmas).
Ύστερα από έναν μαραθώνιο μηνών που εξάντλησε κάθε χρονικό περιθώριο, ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία φέρονται να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επίτευξη συμφωνίας για τις εμπορικές τους σχέσεις στη μετά Brexit εποχή.

Η πολύωρη αναμονή

Όπως συνήθως, η ΕΕ ήθελε από χτες να δείξει ότι είναι έτοιμη για δράση: Ένα σχέδιο «non paper» άρχισε να διαρρέεται, λίγη ώρα μετά την αποστολή του στις πρωτεύουσες της ΕΕ.
Είναι ένα μακροσκελέςέγγραφο, γραμμένο κυρίως για δικηγόρους και νομικούς εμπειρογνώμονες, το οποίο οι διπλωμάτες είπαν ότι θα εγκρίνουν μετά τις συνεδριάσεις τους.
Ωστόσο, το προσχέδιο εγγράφου δεν είναι το τελικό για έγκριση και ούτε είναι το πλήρες κείμενο μιας συμφωνίας.
Και εξακολουθούσε να περιλαμβάνει κενά, όπως για παράδειγμα δηλώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν στις xx Δεκεμβρίου 2020».

Fishy business

Οι δύο πλευρές ευελπιστούσαν να ανακοινώσουν τη μεταξύ τους συμφωνία αλλά απ’ ό,τι φαίνεται παραμένουν οι διαφορές σε δύο σημαντικούς τομείς: τα δικαιώματα της αλιείας και το νέο καθεστώς του ανταγωνισμού καθώς η Βρετανία δεν θα επωφελείται πλέον από τα δικαιώματά της στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.
Σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες, η αλιεία είναι το τελευταίο ανοιχτό ζήτημα.
Σύμφωνα με το Politico, ένας Γάλλος αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, παραδέχτηκε ότι «οι Βρετανοί έχουν κάνει τεράστιες παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες 48 ώρες».
Παρ 'όλα αυτά, σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες, το πρόβλημα ήταν ουσιαστικό: η πρόσβαση της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα.
Η Express ανέφερε ότι η αλιευτική ποσόστωση της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα θα μειωθεί κατά 25% για μια μεταβατική περίοδο ενάμισι έτους, μετά την οποία οι αλιευτικές ποσοστώσεις θα τεθούν υπό βρετανικό έλεγχο, με τις ετήσιες διαπραγματεύσεις να προχωρούν.
Οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας του Brexit μπορεί ακόμα να έχουν «κάποιες ώρες μπροστά τους», δήλωσε σήμερα βρετανική πηγή εν μέσω αυξημένων ελπίδων ότι οι διαπραγματευτές είναι κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας.
Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμεριζόμενος ότι μια συμφωνία μπορεί να απέχει κάποιες ώρες, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται για τα ευρωπαϊκά δικαιώματα αλιείας στα βρετανικά ύδατα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης