Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο Trump άσκησε veto στο νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία

Γιατί ο Trump άσκησε veto στο νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία
Φωτιά στο πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ, μετά το veto του Donald Trump για τις αμυντικές δαπάνες
Πιστός στις προαναγγελίες του, ο απερχόμενος πρόεδρος Trump άσκησε veto σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο για τις αμερικανικές αμυντικές δαπάνες νομοσχέδιο.
Με αυτό τον τρόπο υλοποίησε την πρόθεσή του να το μπλοκάρει, υποδαυλίζοντας την πολιτική διαμάχη μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών κογκρέσο, καθώς πλέον, μετά την αναπομπή, ο αμυντικός προϋπολογισμός θα πρέπει να λάβει εκ νέου έγκριση τόσο από το Κογκρέσο όσο και από τη Γερουσία, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται αν σκεφτεί κανείς πως εκκρεμεί το «πράσινο φως» για το νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας
Ο Trump θέλει ο Νόμος για την Εθνική Άμυνα, που προβλέπει δαπάνες ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να προβλέπει την αφαίρεση της διάταξης 230 του Νόμου περί Αξιοπρέπειας Επικοινωνιών, ο οποίος παρέχει μια ασπίδα προστασίες τους γίγαντες των κοινωνικών μέσων, όπως το Twitter και το Facebook, τους οποίους ο πρόεδρος και οι συντηρητικοί κατηγορούν για λογοκρισία.
«Η πράξη αποτυγχάνει να πραγματοποιήσει ουσιαστικές αλλαγές στο άρθρο 230 του νόμου περί ευπρέπειας για τις επικοινωνίες, παρά τις διμερείς εκκλήσεις για κατάργησή της», γράφει ο Τραμπ προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με τον πρόεδρο ότι η εν λόγω διάταξη πρέπει να μεταρρυθμιστεί ή να εξαλειφθεί, αλλά όχι στο κρίσιμο νομοσχέδιο άμυνας, το οποίο καθορίζει τα επίπεδα των στρατιωτικών δαπανών για το επόμενο έτος.
Από την άλλη, το Σώμα, λόγω veto του Trump, αναμένεται να συγκληθεί στις 28 Δεκεμβρίου για την πραγματοποίηση ψηφοφορίας που θα παρακάμψει το veto.
Θα ακολουθήσει στις 29 Δεκεμβρίου η Γερουσία.
Το Κογκρέσο ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο veto από τον πρόεδρο, ο οποίος έχει εξοργιστεί με με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών που διαφωνούν με την προσπάθειά του να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.
Υπενθυμίζεται πως o Donald Trump την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου ανέφερε πως θα θέσει βέτο για το νεό πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ, προφασιζόμενος πως θέλει οι άμεσες μεταβιβαστικές πληρωμές προς τους Αμερικανούς πολίτες να αυξηθούν από τα 600 δολάρια στα 2.000 δολάρια.
Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα 600 δολάρια «ντροπή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης