Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Σε ετοιμότητα τα κράτη - μέλη της ΕΕ για κύρωση της εμπορικής συμφωνίας

Brexit: Σε ετοιμότητα τα κράτη - μέλη της ΕΕ για κύρωση της εμπορικής συμφωνίας
Σήμερα ή αύριο, οι ανακοινώσεις σύμφωνα με διαρροές από διπλωματικές πηγές της ΕΕ στο πρακτορείο Reuters
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν τη διαδικασία για την κύρωση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία από την 1η Ιανουαρίου 2021, με βάση τρεις διπλωματικές πηγές της ΕΕ σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες για κατάληξη σε συμφωνία ύστερα από μήνες εντατικών διεργασιών.
Και οι δύο πλευρές επιθυμούν σφόδρα να αποφύγουν το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Έντεκα μήνες μετά την επίσημη αποχώρηση από την Ένωση, η Βρετανία εισήλθε σε μια μεταβατική περίοδο διατηρώντας την τελωνειακή ένωση και τη συμμετοχή στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Αντιφατικές δηλώσεις

Τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ έδωσαν τις τελευταίες ημέρες μια σειρά από αντιφατικά μηνύματα.
Η Βρετανία δήλωσε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 ότι δύο σημαντικά ζητήματα - η αλιεία και το καθεστώς του ανταγωνισμού - απομένουν να επιλυθούν και ότι δεν υπήρξε επαρκής πρόοδος ως προς την επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - η οποία διαπραγματεύεται με τη Βρετανία εξ ονόματος των 27 κρατών-μελών - οι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες κλήθηκαν να είναι έτοιμοι για συνάντηση την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2020 σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία.
«Κατά τα φαινόμενα είμαστε κοντά σε συμφωνία.
Είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση, σήμερα ή αύριο», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στο πρακτορείο Reuters.
Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ξεκινήσει προετοιμασίες για να καταστήσει δυνατή μια «προσωρινή εφαρμογή» είτε «ταχεία εφαρμογή» της συμφωνίας.
 
Η βρετανική πλευρά

Ενώ οι πηγές της ΕΕ έχουν επανειλημμένα δώσει σήμα για μια επικείμενη, βρετανικές πηγές δήλωναν την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου ότι οι συνομιλίες παρέμειναν «δύσκολες» και υπογράμμισαν το γεγονός ότι παραμένουν οι διαφορές σε σημαντικά ζητήματα.
Ο Βρετανός υπουργός Στέγασης Robert Jenrick δήλωσε στο Sky News (23/12)ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος» στις συνομιλίες.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Micheál Martin σημείωσε ότι το χάσμα σχετικά με το ζήτημα της αλείας ήταν ακόμη μεγάλο.
Η βρετανική εφημερίδα Sun σημείωσε ότι μια συμφωνία «ήταν ορατή» αλλά καθυστερεί από διαφωνία της τελευταίας στιγμής σχετικά με τις μπαταρίες.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης