Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φιλιππίνες: Με νέο νόμο επιχειρούν να περιορίσουν την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και εφήβων

Φιλιππίνες: Με νέο νόμο επιχειρούν να περιορίσουν την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και εφήβων
Οι Φιλιππίνες βάζουν φρένο στην κακοποίηση των εφήβων
Οι Φιλιππίνες με νομοσχέδιο αυξάνουν την ηλικία της συναίνεσης σε σεξουαλική πράξη από τα 12 που είναι τώρα, στα 16, για να βάλουν φρένο στο βιασμό και την κακοποίηση νεαρών εφήβων από ενήλικες, που ξεφεύγουν της δίωξης με πρόσχημα τον νόμο της συναίνεσης.
Οι Φιλιππίνες επιτρέπουν στους ενήλικες να κάνουν σεξ με παιδιά από 12 ετών, εάν συμφωνήσουν και αυτό τις καθιστά μία από τις χώρες με τη μικρότερη ηλικία συγκατάθεσης στον κόσμο, έχοντας δύο δραματικές συνέπειες: από τη μία η χώρα έχει καταστεί παγκόσμιο hotspot σεξουαλικού τουρισμού με θύματα εφήβους, αλλά και διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, και από την άλλη έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 500 εφηβικές εγκυμοσύνες και τοκετούς κάθε μέρα!
Η περίπτωση της Rose Alvarez είναι χαρακτηριστική καθώς «συναίνεσε» σε σεξουαλική πράξη ενώ ήταν «μεθυσμένη» στα 13 της, με έναν άντρα με υπερδιπλάσια χρόνια από τη δική της ηλικία και την άλλη μέρα που συνήλθε αντιλήφθηκε τι της είχε συμβεί.
Έμεινε έγκυος και μη έχοντας την επιλογή της άμβλωσης έφερε στον κόσμο ένα παιδί, ενώ και η ίδια ήταν παιδί ακόμη.
Η περίπτωσή της θεωρείται από το Κέντρο Νομικών Δικαιωμάτων και Ανάπτυξης των Παιδιών... συνηθισμένη.
 
Δικαίωση Ακτιβιστών και παιδιών

Οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των παιδιών ασκούσαν πιέσεις εδώ και δεκαετίες για να αυξήσουν την ηλικία - που κατοχυρώνεται στον ποινικό κώδικα από το 1930 - αλλά αντιμετώπιζαν αντίσταση από αυτό που περιγράφουν ως «κουλτούρα πατριαρχίας» σε μια χώρα όπου η άμβλωση και το διαζύγιο είναι παράνομα.
H γερουσιαστής Ρίζα Χοντιβέρος δήλωσε ότι μία γυναίκα ή ένα παιδί βιάζεται σχεδόν κάθε ώρα όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Γερουσίας, με στοιχεία από το Κέντρο Γυναικείων Πόρων.
7 στα 10 θύματα είναι παιδιά και η συντριπτική πλειονότητά τους κορίτσια.
Εθνική μελέτη της UNICEF, το 2015 έδειξε ότι 1 στα 5 παιδιά ηλικίας 13-17 ετών υπέστη σεξουαλική βία, ενώ 1 στα 25 βιάστηκε ως παιδί.
Ωστόσο, η δίωξη των δραστών ενηλίκων σε υποθέσεις βιασμού που αφορούσαν παιδιά ηλικίας έως 12 ετών είναι δύσκολη, επειδή μπορούν να υποστηρίξουν ότι το σεξ ήταν συναινετικό, δήλωσε η Rowena Legaspi, διευθύντρια του Κέντρου Νομικών Δικαιωμάτων και Ανάπτυξης των Παιδιών. Πλέον, το Κογκρέσο της χώρας είναι πλέον έτοιμο να εγκρίνει το νομοσχέδιο αύξησης της νόμιμης ηλικίας συναίνεσης στο σεξ στα 16 για να προστατέψει παιδιά, αποτρέποντας μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων κυήσεων, βιασμών, γάμων παράταιρων και τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. «Αυτή είναι μια νίκη για τα παιδιά των Φιλιππίνων», δήλωσε η Patricia Benvenutti, επικεφαλής της προστασίας της παιδικής ηλικίας της UNICEF στις Φιλιππίνες. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης