Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: «Αγκάθι» το ζήτημα της αλιείας για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας

Brexit: «Αγκάθι» το ζήτημα της αλιείας για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε τη νέα, συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα της ρύθμισης της πρόσβασης αλιέων των "27" στα ύδατα της βρετανικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)
Ενημέρωση από τον διαπραγματευτή για το θέμα του Brexit της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Michel Barnier, αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης 22/12/2020, προς τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις διαφωνίες σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας να συνεχίζουν να αποτελουν το βασικό εμπόδιο για μια νέα εμπορική συμφωνία, ανέφεραν πηγές των Βρυξελλών στο πρακτορείο Reuters.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν επίσης ότι ο Barnier θα μιλήσει στην ομάδα που ασχολείται με το Brexit του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Νωρίτερα:
Η ΕΕ απέρριψε την συμβιβαστική πρόταση του Ην. Βασιλείου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε τη νέα, συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα της ρύθμισης της πρόσβασης αλιέων των "27" στα ύδατα της βρετανικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ στο πρακτορείο Bloomberg, την ώρα που είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι δύο πλευρές βάδιζαν για μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής.
Τη Δευτέρα 22/12, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε προτείνει η ΕΕ να μειώσει την συνολική αξία των αλιευμάτων που αλιεύει από τη βρετανική ΑΟΖ κατά 30%.
Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, το Λονδίνο επέμενε η συγκεκριμένη μείωση να αγγίξει το 60%.
Η Βρετανία έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Ιανουαρίου 2020 και θα αποχωρήσει από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου 2020, οπότε οι δύο πλευρές, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα διεξάγουν το μεταξύ τους εμπόριο με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Κάτι τέτοιο θα εκτινάξει τη γραφειοκρατία και τους ελέγχους στο διμερές εμπόριο, ενώ θα σήμαινε και επιβολή δασμών και τελών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης