Τελευταία Νέα
Διεθνή

Iδανικές οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες και το 2021 - Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

Iδανικές οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες και το 2021 - Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν
Οι συνθήκες για τους τραπεζίτες θα παραμείνουν ιδανικές
Παρά την πανδημία, αναμφισβήτητες νικήτριες του 2020 αναδεικνύονται οι τράπεζες, ενώ παράλληλα εκτιμάται πως οι συνθήκες θα είναι ιδανικές και το 2021.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, οι τραπεζίτες πρέπει να δώσουν προσοχή σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνους που απειλούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα παγκοσμίως.

Όταν ξέσπασε η μεγαλύτερη κρίση σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία στις αρχές Φεβρουαρίου, τόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι πολιτικοί έσπευσαν να προασπίσουν τις οικονομίες των χωρών τους.
Ο οικονομικός όλεθρος που προκάλεσαν τα lockdowns απείλησαν τις μεγαλύτερες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, η κατάρρευση των οποίων θα μπορούσε να αποτελέσει παγκόσμια απειλή.
Ωστόσο, τα τρισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύθηκαν στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μαζί με τη χαλάρωση τόσο της νομισματικής όσο και της δημοσιονομικής πολιτικής, δεν εξασφάλισαν πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στο σοκ που προκάλεσε η πανδημία.
Για μερικά πορτοφόλια της παγκόσμιας οικονομίας, το να διοχετεύεται τόση ρευστότητα αποτελεί τεράστιο όφελος, ακόμα και όταν οι οικονομίες καταρρέουν.
Πάρα πολλές τράπεζες τα πηγαίνουν πολύ καλά και μεγαλώνουν.
Ενισχυμένες με ισχυρές κεφαλαιακές ενέσεις και φθηνή χρηματοδότηση, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως ήταν οι αναμφισβήτητοι νικητές του 2020.
Βεβαίως, η πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει η πανδημία είναι εν πολλοίς αβέβαιη.

Κύριοι ωφελημένοι οι «μεγάλοι»

Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα παρακάμπτεται λόγω του τεράστιου κύματος ρευστότητας που έχει εξασφαλιστεί εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών.
Οι μεγάλες εμπορικές συναλλαγές ήταν οι κύριοι ωφελημένοι.
Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών αποτέλεσε ζήτημα κυρίως των μεγαλύτερων τραπεζών, διευρύνοντας το χάσμα μεγάλων και μικρών της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Wall Street, που γνωρίζει ιστορικά υψηλά, παρότι η πραγματική οικονομία υποφέρει.
Τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, τα έσοδα από εμπορικές συναλλαγές στις κορυφαίες 10 εταιρείες αυξήθηκε κατά περίπου 30%, σύμφωνα με την McKinsey & Co, με τους γίγαντες των ΗΠΑ να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος.
Η JPMorgan Chase & Co., η μεγαλύτερη τράπεζας της Wall Street, λέει ότι τα έσοδά της πρόκειται να αυξηθούν κατά 20% το δ’ τρίμηνο 2020.
Και ενώ οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, και ιδιαίτερα όσες ειδικεύονται στην έκδοση τίτλων χρέους, ετοιμάζονται για άλλο ένα έτος με πολλά κέρδη, τα έσοδα από τον τομέα του Investment Banking θα είναι καλύτερα ακόμα και από αυτά που σημειώθηκαν το έτος 2019.
Οι συνθήκες, δηλαδή, για τους τραπεζίτες θα παραμείνουν ιδανικές.
Οι εκδόσεις και πωλήσεις χρέους σημείωσαν ρεκόρ το 2020 και οδήγησαν σε νέα χρηματοδότηση.
Οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να παρέχουν οικονομική στήριξη, ενώ οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να εφαρμόζουν μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.
Όταν θα αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί, ο οικονομικός οπτιμισμός θα ξυπνήσει πάλι άγρια ένστικτα, σε ό,τι αφορά τις αγορές.
Σε μια από τις πιο τολμηρές προβλέψεις για το 2021, η Deutsche Bank AG αναφέρει ότι τα έσοδά της θα πρέπει να μειωθούν «ελαφρώς» το επόμενο έτος, σε σύγκριση με την εντυπωσιακή απόδοση πωλήσεων του 2020.
Ακόμα κι αν οι κεντρικές τράπεζες αντιστρέψουν την πορεία, είναι πολύ πιθανό οι μεταβολές της αγοράς και η αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων να προκαλέσουν μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα.
Σε περίπτωση που η οικονομική ανάκαμψη παραμείνει σε καλό δρόμο, δεν θα δραστηριοποιηθούν επενδυτικά μόνο οι εταιρείες..
Περισσότεροι επενδυτές θα αναλάβουν περισσότερο ρίσκο.
Αυτή η έγχυση φρέσκου χρήματος σε ομόλογα και μετοχές, και ολοένα και περισσότερο σε ιδιωτικές αγορές υψηλότερης απόδοσης, θα μπορούσαν να αυξήσουν την αξία των συμμετοχών των διαχειριστών κεφαλαίων.
Τα περιουσιακά στοιχεία στη BlackRock Inc., τον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων, αυξήθηκαν σε ιστορικά υψηλά το γ’ τρίμηνο του 2020.
Στο πλουσιότερο άκρο της βιομηχανίας, εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι διοχετεύουν κεφάλαια σε διαχειριστές πλούτου.
Καθώς οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ανακάμπτουν, πολλοί στρέφονται προς τις τράπεζες για να προστατέψουν τις αποταμιεύσεις τουςμε σύνθετα προϊόντα ή κατά παραγγελία προϊόντα.
Οι Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc. και JPMorgan επικεντρώνονται στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και πλούτου.
Αυτό είναι ένα σημάδι για την ανάπτυξη του κλάδου:
Ο παγκόσμιος πλούτος αναμένεται να συνεχίσει να ξεπερνά το ΑΕΠ.
Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές των ΗΠΑ είναι εξοπλισμένοι με 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με την Greenmantle, μια συμβουλευτική εταιρεία.
Για τις χρηματοοικονομικές εταιρείες, οι δαπάνες μεταφράζονται σε τέλη συναλλαγής και τόκους στα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών.

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τους τραπεζίτες

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή ενός τραπεζίτη είναι χωρίς προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των τιτάνων της χρηματοδότησης.
Η μείωση των επιτοκίων είναι επιζήμια για τα περιθώρια δανεισμού, ακόμη και αν ο δανεισμός αυξάνεται έντονα.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας το γ’ τρίμηνο του 2020.
Η McKinsey εκτιμά ότι έως το 2024 οι τράπεζες παγκοσμίως θα μπορούσαν να δουν τα έσοδα να έχουν μειωθεί κατά 14% σε σχέση με τις εκτιμήσεις προ πανδημίας, λόγω των χαμηλών επιτοκίων.
Μια άλλη ανησυχία είναι ότι οι χρεοκοπίες και οι αθετήσεις πληρωμών δανείων θα αρχίσουν να αυξάνονται όταν οι κυβερνήσεις άρουν τα μορατόρια και τα μέτρα ελάφρυνσης.
Ως εκ τούτου, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές με τις προβλέψεις τους.
Σημειώνεται πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον δομικό ανταγωνισμό των κρυπτονομισμάτων.
Στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, η υπεροχή των παθητικών κεφαλαίων θα ασκήσει πίεση στις αμοιβές και θα αναγκάσει πολλές τράπεζες να συγχωνευθούν.
Στις ΗΠΑ, μια κυβέρνηση Biden ίσως να μην είναι πολύ ευνοϊκή.
Στην Ευρώπη, από την άλλη, το Brexit απειλεί να κατακερματίσει τις αγορές και να επιβραδύνει την ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες απώλειες δανείων.
Οι τράπεζες επίσης που έχουν δανείσει μικρές και μεσαίες εταιρείες, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να υποφέρουν περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης