Τελευταία Νέα
Διεθνή

Der Spiegel: Πράκτορας της ρωσικής FSB παραδέχτηκε τη δηλητηρίαση του Νavalny

Der Spiegel: Πράκτορας της ρωσικής FSB παραδέχτηκε τη δηλητηρίαση του Νavalny
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin απέρριψε την κατηγορία.
Τη δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Alexei Navalny φέρεται να παραδέχθηκε ένας πράκτορας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας), σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο φέρεται να έχει στη διάθεσή του σχετική ηχογραφημένη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Navalny και του πράκτορα της FSB.
Ο Navalny τηλεφώνησε στον πράκτορα Kundriatsev μερικές ώρες πριν δοθεί στην δημοσιότητα η έρευνα, που πραγματοποιήσαν απο κοινού το περιοδικό Der Spiegel οι ερευνητικές πλατφόρμες Bellingcat και The Insider και το CNN.
Ο Navalny χρησιμοποίησε μια εφαρμογή για να αλλάξει τον αριθμό του τηλεφώνου του και προσποιήθηκε στον πράκτορα της FSB τον σύμβουλο του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Patrusev, λέγοντας του ότι χρειαζόταν περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να συντάξει μια έκθεση σχετική με τη δηλητηρίαση.
Ο πράκτορας συζήτησε στη συνέχεια με τον Navalny για την δηλητηρίαση επί σχεδόν 50 λεπτά. Σύμφωνα με αυτήν την συζήτηση, κατέστη -μεταξύ άλλων- σαφές, ότι το δηλητήριο τοποθετήθηκε στα εσώρουχα του αντιπολιτευόμενου πολιτικού. Ο Navalny κατηγόρησε επανειλημμένα τους Ρώσους ανακριτές ότι κατέστρεψαν τα ρούχα του ως αποδεικτικά στοιχεία.
Ο Navalny κατέρρευσε σε πτήση από το Τομσκ στη Σιβηρία προς τη Μόσχα τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τρία ευρωπαϊκά εργαστήρια, δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας Novitschok.
Το «Spiegel», οι ερευνητικές πλατφόρμες «Bellingcat» και «The Insider« καθώς επίσης και ο αμερικανικός τηλεοπτικός σταθμός CNN, σε κοινή έρευνα που πραγματοποιήσαν και δημοσίευσαν πρόσφατα, είχαν αποκαλύψει ότι πράκτορες της FSB δηλητηρίασαν τον Navalny.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin απέρριψε την κατηγορία.

FSB (Ρωσία): Οργανωμένη προβοκάτσια, ψεύτης ο Navalny

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο από τον Alexei Navalny βίντεο στο οποίο φαίνεται να συνομιλεί με έναν από τους πράκτορες της FSB ο οποίος φέρεται να επιβεβαιώνει την δηλητηρίασή του, χαρακτηρίζει την έρευνα του Navalny που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα για τη δηλητηρίασή του «σχεδιασμένη προβοκάτσια» και το βίντεο «ψεύτικο».
Στην ανακοίνωσή της η FSB αναφέρει επίσης ότι η «σχεδιασμένη προβοκάτσια» αποσκοπεί στο να δυσφημίσει την FSB και δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την οργανωμένη τεχνική υποστήριξη των ξένων μυστικών υπηρεσιών.
Παράλληλα χαρακτηρίζει την τηλεφωνική συνομιλία του Navalny με τον πράκτορα της FSB «ψεύτικη», αναφέροντας ότι η χρήση εφαρμογής για την αλλαγή του αριθμού τηλεφώνου «είναι γνωστή μέθοδος των ξένων μυστικών υπηρεσιών, που έχει δοκιμασθεί κατά το παρελθόν σε πολλές αντιρωσικές ενέργειες, η οποία αποκλείει την δυνατότητα να εντοπισθούν αυτοί που πράγματι συμμετέχουν στις συνομιλία».

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης