Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απάντηση της Commission στο «Der Spiegel»: Δεν υπήρχε βεβαιότητα εξαρχής ότι κάποιο από τα υποψήφια εμβόλια θα ήταν αποτελεσματικό

Η απάντηση της Commission στο «Der Spiegel»: Δεν υπήρχε βεβαιότητα εξαρχής ότι κάποιο από τα υποψήφια εμβόλια θα ήταν αποτελεσματικό
Όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες, κανείς δεν ήξερε ποιο εμβόλιο θα εγκριθεί, οπότε προτιμήθηκε να κλειστούν συμφωνίες με πολλές υποσχόμενες εταιρείες, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής
Σε απολογητικό ύφος απαντά η Commission στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι προμηθεύτηκε λιγότερα εμβόλια για τον Covid από όσα χρειάζονται τα 27 κράτη – μέλη.
Όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες, κανείς δεν ήξερε ποιο εμβόλιο θα εγκριθεί, οπότε προτιμήθηκε να κλειστούν συμφωνίες με πολλές υποσχόμενες εταιρείες, από το να πάρει πολλά εμβόλια από μόνο μία, ανέφερε εκπρόσωπος της Commision απαντώντας στο γερμανικό περιοδικό.

Ενήμερη για κάθε βήμα η Γερμανία

«Ο σκοπός των διαπραγματεύσεών μας ήταν να οικοδομήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο με πολλά υποψήφια εμβόλια από διαφορετικές εταιρείες, που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες, προκειμένου να αυξήσουμε τις πιθανότητες ανάπτυξης εμβολίου που θα ήταν ασφαλές αποτελεσματικό και προσιτό για τους Ευρωπαίους πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Αυτός ήταν ένας βασικός στόχος της στρατηγικής μας για τα εμβόλια της ΕΕ, στην οποία έχουν εγγραφεί επίσημα όλα τα κράτη μέλη», είπε, καθιστώντας σαφές πως η Γερμανία ήταν ενήμερη για κάθε βήμα της διαδικασίας.
«Επίσης, έγιναν διαπραγματεύσεις πριν από την έναρξη των κλινικών δοκιμών ή προτού τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών ήταν διαθέσιμα.
Δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι κάποιο από τα υποψήφια εμβόλια θα ήταν αποτελεσματικό και ασφαλές», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Der Spiegel: Καταστροφικός σχεδιασμός από την ΕΕ – Αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζεται η Ευρώπη

Σκληρή κριτική στην ΕΕ και τη Γερμανία άσκησε  το περιοδικό Der Spiegel με αφορμή το σχέδιο για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών κατά του Covid -19.
Σημειώνει ότι η ΕΕ αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονταν με αποτέλεσμα η Γερμανία να μην έχει διαθέσιμα για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.
«Η διαπίστωση έρχεται με καθυστέρηση, γιατί εδώ και μήνες διαφαίνονταν ότι άλλες χώρες θα διέθεταν περισσότερα εμβόλια για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία» επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.
«Αλλά Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονταν σε απραξία, συχνά με επιχειρήματα αυταρέσκειας, του τύπου ότι η Ευρώπη ελέγχει φαρμακευτικά σκευάσματα καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Διαπραγματεύσεις υπό πίεση
 
 Το ζήτημα είναι ότι τώρα η Γερμανία δεν θα έχει ικανό αριθμό εμβολίων για να αναχαιτίσει την πανδημία μέχρι το καλοκαίρι, γιατί η ΕΕ αγόρασε λιγότερα και τώρα κάνει νέες διαπραγματεύσεις υπό το κράτος της πίεσης χρόνου».
Το Der Spiegel υπενθυμίζει την αισιόδοξη πρόβλεψη του υπουργού Υγείας Jens Spahn ότι το 60% των Γερμανών θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι.«
Η καθυστερημένη έγκριση του εμβολίου της Biontech/Pfizer από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Φαρμάκων EMA είναι το μικρότερο πρόβλημα.

Δραματικές συνέπειες
 
Το μεγαλύτερο είναι ότι η ΕΕ προφανώς αγόρασε μικρότερο αριθμό εμβολίων από όσο έπρεπε, καθυστερημένα και εν μέρει από τη λάθος φαρμακευτική εταιρεία.
Και όπως φαίνεται απέρριψε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις που τώρα λείπουν.
Για τη γερμανική κυβέρνηση δρομολογείται ήδη ένα δίλημμα με δραματικές συνέπειες.
Χωρίς εμβολιασμό σε ευρεία βάση, το φθινόπωρο και ο χειμώνας 2021 θα μπορούσαν να έχουν την ίδια εξέλιξη όπως ο φετινός με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, περιορισμούς επαφών και σκληρό lockdown».
Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης