Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Ρεαλιστικά απίθανο να υπάρξει εμπορική συμφωνία Βρετανίας και ΕΕ έως τις 25/12 – Προς «ειδική σχέση» οι δύο πλευρές

Brexit: Ρεαλιστικά απίθανο να υπάρξει εμπορική συμφωνία Βρετανίας και ΕΕ έως τις 25/12 – Προς «ειδική σχέση» οι δύο πλευρές
Η εν λόγω «ειδική σχέση» θα μπορούσε να περιλαμβάνει μίνι συμφωνίες μεταξύ Βρετανίας και κρατών - μελών της ΕΕ
Εάν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, Βρετανία και ΕΕ θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μία σειρά «μίνι –  συμφωνιών», όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας Michael Gove.
Ο Gove εκτίμησε πως η Βρετανία και τα 27 κράτη - μέλη του μπλοκ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα «ειδική σχέση» μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, όπως γίνεται μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ.
Η εν λόγω «ειδική σχέση» θα μπορούσε να περιλαμβάνει  συμφωνίες που ο ίδιος περιέγραψε ως «δευτερεύουσες», αναφέρει η Telegraph.

«Ειδική σχέση» με μίνι - συμφωνίες

Οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία είναι «ρεαλιστικά απίθανο» να εγκριθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, πράγμα που σημαίνει ότι οι Βρετανοί βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν μόνο μια πιθανή συμφωνία λίγες ώρες πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, σημείωσε.
Μιλώντας στο Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ο Gove υπογράμμισε πως θα υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών - μελών της ΕΕ «επιλέγοντας τη λήψη μονομερών αποφάσεων που θα κάνουν τη ζωή ευκολότερη για τη μία ή την άλλη πλευρά.
Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στο Bloomberg ότι οι εμπορικές συνομιλίες είναι απίθανο να ολοκληρωθούν την Κυριακή (20/12/2020), αλλά πρέπει να το πράξουν πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς οι διαφωνίες σχετικά με την αλιεία παραμένουν το βασικό εμπόδιο.

Το αγκάθι της αλιείας

Οι ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλες αλιευτικές βιομηχανίες αντιστέκονται σε περαιτέρω παραχωρήσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δήλωσαν ότι το κενό μπορεί να γεφυρωθεί.
Οι δύο πλευρές είχαν δεσμευτεί σύμφωνα  με το Bloomberg να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες στις 18 Δεκεμβρίου κάτι που τελικά δεν επετεύχθη.
Παρότι έχουν περάσει 4 χρόνια από το δημοψήφισμα για το Brexit Λονδίνο και Βρυξέλλες εξακολουθούν να μην έχουν καταλήξει σε συμφωνία για ένα «ομαλό διαζύγιο».
Το εμπόδιο παραμένει το θέμα της των αλιευτικών ρυθμίσεων με το Λονδίνο να επιμένει σε μια άκρως μονόπλευρη διευθέτηση καθώς αρνείται να επιτρέψει την είσοδο ευρωπαίων αλιέων στα χωρικά της ύδατα την ώρα που η ίδια δεν έχει τέτοιους περιορισμούς.

«Η στιγμή της αλήθειας»

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Michel Barnier είπε ότι η «στιγμή της αλήθειας» έχει φτάσει και απέμεναν «λίγες μόνο ώρες» για τη σύναψη-ή μη- της συμφωνίας.
Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσαν ότι δεν θα «βιαστούν» να υπογράψουν μια συμφωνία από την πλευρά τους και θέλουν να δουν το κείμενο οποιασδήποτε συμφωνίας.
Η ΕΕ επιμένει σε μια πολύ μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο, με εγγυήσεις σχετικά με την πρόσβαση και τον τρόπο κατανομής των αλιευμάτων.
Ο Barmier προειδοποίησε την Παρασκευή ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε να μειώσει την πρόσβαση των αλιευτικών σκαφών της ΕΕ, τότε θα «διατηρήσει το κυριαρχικό του δικαίωμα» να επιβάλει νέους όρους στην πρόσβαση των βρετανικών επιχειρήσεων στην κοινή αγορά αγαθών.
Σε απάντηση, του ο Boris Johnson τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πρόθυμο να συνεχίσει τις συνομιλίες , αλλά τα πράγματα φαίνονται δύσκολα και προέτρεψε την ΕΕ να «έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με νέες προτάσεις που αναγνωρίζουν την αυτονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με κανόνες ΠΟΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει να ακολουθεί τους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την 1η Ιανουαρίου, οι δύο πλευρές θα βασιστούν στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για να διέπουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, οι οποίοι θα μπορούσαν να δουν επιβαρύνσεις για την πώληση και την αγορά αγαθών - και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών.

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» την Κυριακή 20/12

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit αναμένεται να συνεχιστούν τη Δευτέρα 21/12/2020, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι συνομιλίες παραμένουν δύσκολες με «σημαντικές διαφορές» μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Τα μεγαλύτερα εμπόδια στη συμφωνία παραμένουν η αλιεία και οι κρατικές ενισχύσεις, όπως υπενθυμίζει το Bloomberg.
Νωρίτερα την Κυριακή 20/12, ο David Frost, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, συναντήθηκε με τον ομόλογό του στην ΕΕ, Michel Barnier.
Ο Γάλλος αξιωματούχος σημείωσε, πως οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης