Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit και στο Γιβραλτάρ - Ισπανία και Βρετανία διαπραγματεύονται για την παραμονή στη Σένγκεν

Brexit και στο Γιβραλτάρ - Ισπανία και Βρετανία διαπραγματεύονται για την παραμονή στη Σένγκεν
Στο δημοψήφισμα του 2016 το 96% των 32.000 κατοίκων του Γιβραλτάρ, είπε «όχι» στο Brexit
Το Brexit δε είναι μόνο στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών αλλά και μεταξύ Ισπανίας και Βρετανία καθώς η αποχώρηση της Βρετανίας δημιουργεί προβλήματα και στο Γιβραλτάρ.
Η μικρή αυτή περιοχή που ανήκει στη Βρετανία αλλά είναι μέσα στην Ισπανία αναμένεται να μείνει εγκλωβισμένη μετά το Brexit.
Ετσι Ισπανία και Βρετανία διαπραγματεύονται το ενδεχόμενο το Γιβραλτάρ να συμπεριληφθεί στη ζώνη Σέγκεν, σύμφωνα με την El País. Η συμφωνία θα βελτίωνε την μετακίνηση πολιτών και εμπορευμάτων μπροστά στο χάος που αναμένεται να δημιουργηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 οπότε και επίσημα η Βρετανία είναι εκτός ΕΕ.
Ο Fabian Ricardo, πρώτος υπουργός του Γιβραλτάρ, επανέλαβε ότι στο δημοψήφισμα του 2016, το 96% των 32.000 κατοίκων του Γιβραλτάρ, είπε «όχι» στο Brexit δηλώνοντας την αντίθεση της περιοχής αυτής να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε όμως στην αναμενόμενη «ιστορική συμφωνία», όπως την αποκάλεσε, αν και η πρεσβεία της Βρετανίας στη Μαδρίτη τηρεί σιγή ιχθύος για την πορεία των συζητήσεων.
Η συμφωνία θα είναι ανεξάρτητη από τη συμφωνία Βρετανίας και ΕΕ. Προϋπόθεση όμως της συμφωνίας θα είναι να μπει για την ώρα στην άκρη το θέμα της κυριαρχίας στο Γιβραλτάρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης