Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις για το Brexit καθώς ο χρόνος τελειώνει – Η αλιεία το μεγάλο εμπόδιο – Τι αντιπροτείνει η ΕΕ

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις για το Brexit  καθώς ο χρόνος τελειώνει – Η αλιεία το μεγάλο  εμπόδιο – Τι αντιπροτείνει η ΕΕ
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία
Στην κόψη του ξυραφιού είναι πλέον οι διαπραγματεύσεις για το Brexit με τη Βρετανία και την ΕΕ να διανύουν το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο των συνομιλιών τους καθώς ο χρόνος τελειώνει.
Οι δύο πλευρές είχαν δεσμευτεί σ΄'υμφων αμε το Bloomberg να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες χθες 18 Ιανουαρίου κάτι που τελικά δεν επετεύχθη.
Παρότι έχουν περάσει 4 χρόνια από το δημοψήφισμα για το Brexit οι δύο πλευρές εξακολουθούν να μην έχουν καταλήξει σε συμφωνία για ένα «ομαλό διαζύγιο».
Το εμπόδιο παραμένει το θέμα της των αλιευτικών ρυθμίσεων με το Λονδίνο να επιμένει σε μια άκρως μονόπλευρη διευθέτηση καθώς αρνείται να επιτρέψει την είσοδο ευρωπαίων αλιέων στα χωρικά της ύδατα την ώρα που η ίδια δεν έχει τέτοιους περιορισμούς.
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Michel Barnier είπε ότι η "στιγμή της αλήθειας" είχε φτάσει και απέμεναν "λίγες μόνο ώρες" για τη σύναψη-ή μη- της συμφωνίας.
Ανώτεροι ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσαν ότι δεν θα "βιαστούν" να υπογράψουν μια συμφωνία από την πλευρά τους και θέλουν να δουν το κείμενο οποιασδήποτε συμφωνίας έως την Κυριακή (20/12) εάν πρόκειται να την εγκρίνουν μέχρι το τέλος του έτους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει να ακολουθεί τους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την 1η Ιανουαρίου, οι δύο πλευρές θα βασιστούν στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για να διέπουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, οι οποίοι θα μπορούσαν να δουν επιβαρύνσεις για την πώληση και την αγορά αγαθών - και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών.

Σε στάση αναμονής η ΕΕ

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Παρασκευή, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Barnier δήλωσε ότι ήταν "η στιγμή της αλήθειας" για τις συνομιλίες και ενώ υπήρχε ακόμη "πιθανότητα" μιας συμφωνίας, ο "δρόμος ήταν πολύ στενός"
Νωρίτερα, συναντήθηκε με υπουργούς αλιείας από κράτη της ΕΕ για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες διαφωνίες επί του θέματος.
Οι δύο πλευρές διαφωνούν για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εισαγωγή νέων ρυθμίσεων μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική του μπλοκ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής τον επικεφαλής διαπραγματευτή του David Frost, επέμεινε ότι τα κυριαρχικά του δικαιώματα στα ύδατά του πρέπει να γίνονται σεβαστά από την πρώτη μέρα και οι στόλοι του πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο των αλιευμάτων τους.
Η ΕΕ επιμένει σε μια πολύ μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο, με εγγυήσεις σχετικά με την πρόσβαση και τον τρόπο κατανομής των αλιευμάτων.
Ο Barmier προειδοποίησε την Παρασκευή ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε να μειώσει την πρόσβαση των αλιευτικών σκαφών της ΕΕ, τότε θα "διατηρήσει το κυριαρχικό του δικαίωμα" να επιβάλει νέους όρους στην πρόσβαση των βρετανικών επιχειρήσεων στην κοινή αγορά αγαθών.
Σε απάντηση, του ο Boris Johnson δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πρόθυμο να συνεχίσει τις συνομιλίες , αλλά τα πράγματα φαίνονται δύσκολα και προέτρεψε την ΕΕ να «έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με νέες προτάσεις που αναγνωρίζουν την αυτονομία του ΗΒ.

Η αλιεία το βασικό εμπόδιο

Γιατί το ζήτημα της αλιείας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλη τη συμφωνία
Οι ίσοι όροι ανταγωνισμού αξίζουν πολύ περισσότερο από νομισματικής και πολιτικής απόψεως στην ΕΕ.
Ωστόσο, οι αλιείς και οι οικογένειές τους χάνουν τις δουλειές τους, οι βιομηχανίες πλήττονται ... Αυτό θα γίνει ορατό πολύ σύντομα, αυξάνοντας τη σημασία των αλιευτικών δικαιωμάτων.
Είναι σε παράκτιες περιοχές όπου οι κυβερνήσεις της ΕΕ φοβούνται μια δημόσια αντίδραση εάν θεωρείται ότι έχουν θυσιάσει τις κατά τόπους αλιευτικές κοινότητες για μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρόλο που η πλειοψηφία των μελών της ΕΕ δεν είναι παράκτια έθνη, και παρόλο που όλοι στο μπλοκ θα ήθελαν επιτέλους να επέλθει αυτή η συμφωνία - για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, καθώς και επειδή απλώς έχει κουραστεί με τη διαδικασία - η ΕΕ στο σύνολό της κέρδισε.
Ο Barnier μίλησε με τις παράκτιες χώρες της ΕΕ την Παρασκευή για να προσπαθήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση, αλλά «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθούν όλα», η διάθεση της ΕΕ είναι λιγότερο αισιόδοξη για την προοπτική επικείμενης ανακάλυψης από ό, τι ήταν δύο ημέρες πριν.
Οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες ημέρες στα ζητήματα του θεμιτού ανταγωνισμού και τι πρέπει να κάνουν εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ότι έχει αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απομακρυνόμενο από τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, θα πρέπει να συμφωνηθεί από τα κοινοβούλια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πλέον ολοκληρώσει το χριστουγεννιάτικο διάλειμμα, αλλά ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Mike Gowve δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μπορούσαν να κληθούν να επικυρώσουν μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες, ήταν κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί.

Τα βασικά σημεία

Το Brexit είναι γεγονός αλλά οι κανόνες δεν άλλαξαν αμέσως: Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020, αλλά οι ηγέτες χρειάστηκαν έναν χρόνο για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για το μετά. Οι διαπραγματεύσεις έχουν κρατήσει έναν χρόνο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία.
Εάν δεν υπάρχει συμφωνία, θα εισαχθούν συνοριακοί έλεγχοι και φόροι για εμπορεύματα  μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Αλλά συμφωνία ή όχι συμφωνία, θα δούμε ακόμα αλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης