Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νιγηρία: Επέστρεψαν στις οικογένειές τους τα 300 αγόρια που είχαν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Επέστρεψαν στις οικογένειές τους τα 300 αγόρια που είχαν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ
Εκατοντάδες παιδιά παραμένουν ακόμη στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ενώ πολλά τα έχουν σκοτώσει
Τα 300 παιδιά που απήχθησαν από την τζιχαντιστική οργάνωση την προηγούμενη εβδομάδα, επανενώθηκαν με τις οικογένειες τους, δίνοντας αίσιο τέλος στην περιπέτειά τους. 
Τα 300 αυτά παιδιά ήταν μεταξύ των εκατοντάδων μαθητών γυμνασίου και λυκείου που απήχθησαν από τους κοιτώνες τους τη νύχτα της 11ης Σεπτεμβρίου στο λύκειο αρρένων της πόλης Κανκάρα στη Βορειοανατολική Νιγηρία, από την τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη λίγες μέρες αργότερα,
Η τζιχαντιστική οργάνωση που συνεργάζεται με το ISIS και στόχο έχει να εγκαθιδρύσει ένα αυστηρό ισλαμικό χαλιφάτο στη Νιγηρία δρα συνήθως στη βορειοανατολική Νιγηρία, όμως κινήθηκε σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων ανατολικότερα.

Εξουθενωμένα και ξυπόλυτα επέστρεψαν τα παιδιά

Εξουθενωμένα, με δάκρυα στα μάτια, περισσότερα από 300 αγόρια που απήχθησαν πριν από μια εβδομάδα στη βόρεια Νιγηρία από εποχούμενους σε μοτοσυκλέτες ενόπλους, επανενώθηκαν σήμερα Παρασκευή 18/12 με τις οικογένειές τους, βάζοντας τέλος στην τρομακτική περιπέτεια που βίωσαν.
Τα παιδιά αυτά ήταν μεταξύ των εκατοντάδων μαθητών γυμνασίου και λυκείου που απήχθησαν τη νύχτα της 11ης Σεπτεμβρίου από τον κοιτώνα τους, στο λύκειο αρρένων της πόλης Κανκάρα.
Τα παιδιά έφτασαν το πρωί, με λεωφορεία και φορτηγά, στην κατοικία του κυβερνήτη της Πολιτείας Κατσίνα.
Ξυπόλητα, βάδισαν μέχρι την αίθουσα υποδοχής όπου τα περίμεναν πολλοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο κυβερνήτης Αμίνου Μπέλο Μασάρι.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα ξαναδώ τον πατέρα μου, τη μητέρα μου και τα αδελφάκια μου», είπε ένας 14χρονος, χαμογελαστός αλλά και φανερά εξαντλημένος.
Μόνο αργά το απόγευμα κατάφεραν να ξαναδούν τους γονείς τους, πολλοί εκ των οποίων περίμεναν έξω από τη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, στην πόλη Κατσίνα.
 
Στιγμές συγκίνησης

«Έκλαψα όταν τον είδα», είπε η Hadjia Bilikis, η μητέρα ενός 15χρονου μαθητή.
«Υποφέρατε σωματικά, πνευματικά, ψυχολογικά», είπε ο κυβερνήτης στα παιδιά, διαβεβαιώνοντας ότι και για τον ίδιο ήταν μια οδυνηρή περίοδος.
Οι αρχές έδωσαν ρούχα στους εφήβους ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Muhamadu Buhari, ο οποίος κατάγεται από την Κατσίνα και βρισκόταν αυτήν την εβδομάδα στην περιοχή για ιδιωτικούς λόγους, τα επισκέφθηκε στο γραφείο του κυβερνήτη και συνομίλησε μαζί τους στην τοπική γλώσσα, τη χάουσα.
Χθες Πέμπτη οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου εικονίζονταν δεκάδες παιδιά σε ένα δάσος.
Ένα από αυτά, πολύ βρόμικο και με γρατζουνιές στο πρόσωπο, ακούγεται στο βίντεο να λέει ότι η «συμμορία του (Abubakar) Sekhau», του ιστορικού ηγέτη της Μπόκο Χαράμ, απήγαγε 520 αγόρια και σκότωσε ορισμένα από αυτά.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν τα παιδιά που διακρίνονται στο βίντεο είναι τα ίδια με εκείνα που απελευθερώθηκαν.
Αδιευκρίνιστο επίσης είναι πόσοι ακόμη έφηβοι βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών, αλλά και τι έχουν απογίνει πάνω από 100 κορίτσια πουακόμη θεωρούνται αγνοούμενα από προηγούμενη απαγωγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης