Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν απέρριψε τη νέα συμφωνία της ΙΑΕΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα

Το Ιράν απέρριψε τη νέα συμφωνία της ΙΑΕΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα
Ο Ιρανός πρόεδρος   έχει δηλώσει ότι η Τεχεράνη θα ακυρώσει τα βήματα που έχει λάβει, εφόσον οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις εναντίον της και επιστρέψουν στη συμφωνία
Ο Ιρανός πρεσβευτής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) απέρριψε σήμερα 18/12 την πρόταση του γενικού γραμματέα της υπηρεσίας ότι για να αναβιώσει η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα χρειαστεί να συναφθεί νέα.
Σε συνέντευξή του στο Reuters χθες Πέμπτη ο Rafael Grosi, επικεφαλής της ΙΑΕΑ που ελέγχει τη συμμόρφωση του Ιράν στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει παραβιάσει πάρα πολλούς όρους, ώστε απλώς να μπορεί να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία αυτή μόλις αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο J. Biden τον επόμενο μήνα.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα επανέλθουν στη συμφωνία, «εφόσον το Ιράν αρχίσει ξανά να την τηρεί πλήρως».
Αφού ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος D. Trump απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, η Τεχεράνη απάντησε παραβιάζοντας πολλούς από τους περιορισμούς της συμφωνίας.
Ο Ιρανός πρόεδρος H. Rouhani αρχιτέκτονας της συμφωνίας του 2015 με τις έξι δυνάμεις, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Τεχεράνη θα ακυρώσει τα βήματα που έχει λάβει, εφόσον οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις εναντίον της και επιστρέψουν στη συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης