Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier (ΕΕ): Πρόοδος στη συμφωνία για το Brexit, αλλά παραμένουν τα εμπόδια - Προθεσμία έως 20/12 από την ΕΕ

Barnier (ΕΕ): Πρόοδος στη συμφωνία για το Brexit, αλλά παραμένουν τα εμπόδια - Προθεσμία έως 20/12 από την ΕΕ
Απαισιόδοξοι υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι Βρετανίας και ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες
Upd1Στην τελική μάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα προχωρούν Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη μετά-Brexit εποχή να φτάνουν στο αποκορύφωμά τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg (17/12).
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Michel Barnier, δήλωσε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ότι οι εμπορικές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμη εμπόδια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η Ένωση θα είναι σε θέση να επικυρώσει την ενδεχόμενη συμφωνία μόνο εφόσον αυτή εάν αυτή επιτευχθεί έως το απόγευμα της Κυριακής, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έκτακτη σύνοδο ολομέλειας στα τέλη Δεκεμβρίου για την επικύρωση της όποιας συμφωνίας Brexit – εφόσον επιτευχθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής (20/12).
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την αισιοδοξία που αρχίζει να διαφαίνεται στις αγορές, καθώς το επίκεντρο των διαφωνιών φαίνεται να μετατοπίζεται στο ζήτημα της αλιείας, ένα ζήτημα σαφώς μικρότερης σημασίας σε σχέση με τα θέματα που χώριζαν τις δύο πλευρές.
Με άλλα λόγια, κυριαρχεί η αίσθηση ότι οι δύο πλευρές έχουν διευθετήσει σε μεγάλο βαθμό τις διαφορές τους σχετικά με το άλλο σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη της συμφωνίας: το πλαίσιο του ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.

Barnier (ΕΕ): Πρόοδος στη συμφωνία για το Brexit, αλλά παραμένουν τα εμπόδια

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Michel Barnier, δήλωσε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ότι οι εμπορικές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο, αλλά προειδοποίησε ότι «τα τελευταία εμπόδια παραμένουν», σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.

«Θα υπογράψουμε μόνο μια συμφωνία που προστατεύει τα δικαιώματα και τις αρχές της ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο Barnier την ώρα που οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών ετοιμάζονται για την τελική μάχη επί των αλιευτικών δικαιωμάτων, με τους αξιωματούχους να είναι επιφυλακτικά αισιόδοξοι για μια συμφωνία εντός των επόμενων ημερών.
Image
Οι όροι του ανταγωνισμού

Η εστίαση στο θέμα των αλιευτικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg, αποτελεί σημάδι ότι οι δύο πλευρές ενδεχομένως να έχουν επιλύσει σε μεγάλο βαθμό τις διαφορές τους για το άλλο μεγάλο «αγκάθι» μιας επικείμενης συμφωνίας: τους όρους ίσου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber προειδοποίησε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 ότι εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία έως την Κυριακή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να την εγκρίνει, καθώς -όπως τόνισε- δεν θα έχει στη διάθεσή του τον απαραίτητο χρόνο ώστε να την εξετάσει προσεκτικά.
«Η συμφωνία είναι πολύ σημαντική για να βιαστούμε», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του ΕΛΚ.
«Οφείλουμε στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις στις περιφέρειες που θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από το Brexit να εξετάσουμε προσεκτικά τη συμφωνία.
Μετά την Κυριακή, δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι πια εφικτό».
Image
Απαισιοδοξία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία ήταν ακόμη «πολύ μακριά όσον αφορά βασικά στοιχεία» των συνομιλιών για την εμπορική συμφωνία», δήλωσε ένας Βρετανός αξιωματούχος.
Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχος της ΕΕ υπογράμμισε ότι, ενώ η συμφωνία για μια νέα εταιρική σχέση φαίνεται δυνατή πριν από το τέλος της εβδομάδας, «δεν θα στοιχημάτιζε σε αυτό».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι διαφωνίες σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και ότι πολλά ακόμη δευτερεύοντα ζητήματα απαιτούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης