Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cavusoglu (Τούρκος ΥΠΕΞ): Εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία, αν το Παρίσι αλλάξει στάση

Cavusoglu (Τούρκος ΥΠΕΞ): Εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία, αν το Παρίσι αλλάξει στάση
Η Τουρκία μπορεί να εξομαλύνει τους δεσμούς με τη Γαλλία, αλλά το Παρίσι θα πρέπει πρώτα να αλλάξει τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Συρία, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία υπό... όρους «βλέπει» ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών M. Cavusoglu.
Ειδικότερα όπως δήλωσε ο ίδιος, η Τουρκία μπορεί να εξομαλύνει τους δεσμούς με τη Γαλλία, αλλά το Παρίσι θα πρέπει πρώτα να αλλάξει τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Συρία, γράφει η Daily Sabah.
Ο Çavuşoğlu σημείωσε επίσης ότι ο Γάλλος ομόλογός του Jean Yves-Le Drian τον κάλεσε και του είπε να αποσύρει τις δηλώσεις που έκανε η Άγκυρα για το Παρίσι.

Συνάντηση στο Παρίσι

«Θα πραγματοποιηθεί σήμερα (17/12) μια συνάντηση στο Παρίσι για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη», είπε ο ίδιος.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας έχουν επιδεινωθεί με αφορμή και το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου αλλά οι δύο σύμμαχοι διαφωνούν για άλλα σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη.
Η Άγκυρα και το Παρίσι διαπραγματεύονταν κατά το παρελθόν (2018) με τους ηγέτες της Συρίας
Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε αντίθετες πλευρές για τη Λιβύη, όπου η Άγκυρα υποστήριξε την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη στην επίθεση του 2019 από τον γενικό στρατηγό Khalifa Haftar.
Η Γαλλία είναι ύποπτη γράφει η DS πως υποστηρίζει τον Haftar, αλλά επισήμως επιμένει ότι είναι ουδέτερη στη σύγκρουση.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί την παρέμβαση της Γαλλίας στη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου, δεδομένου ότι δεν έχει έδαφος στην περιοχή.
Οι σχολιαστές υποστήριξαν ότι έτσι ο Πρόεδρος E. Macron προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις πολιτικές του αποτυχίες γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης