Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή δέσμευση από Fed να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα των εργαλείων της

tags :
Ισχυρή δέσμευση από Fed να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα των εργαλείων της
Η πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού
Aμετάβλητη άφησε η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής την πολιτική της, κατά την τελευταία συνάντησή της για το 2020, δεσμευόμενη, για άλλη μία φορά, [ως θα χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ.
Eιδικότερα, η Fed διατήρησε το εύρος του βασικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της αμετάβλητο (0% - 0,25%), επιμένοντας στη χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ σημείωσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έως ότου «σημειωθεί σημαντική πρόοδος» στην οικονομική ανάκαμψη.
Σημειώνεται πως τους τους τελευταίους μήνες η Fed έχει αγοράσει ομόλογα των ΗΠΑ και ενυπόθηκους τίτλους, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα.
Οι αποφάσεις της Fed για το 2020 σηματοδοτoύν πως υπάρχει η βούληση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην οικονομία των ΗΠΑ να δοθεί όποια βοήθεια χρειαστεί εάν η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 απειλήσει τον ρυθμό ανάκαμψης.

Η  ανακοίνωση της Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών.
Η πανδημία COVID-19 προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
Η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση συνέχισαν να ανακάμπτουν αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδά τους στις αρχές του 2020.
Η χαμηλότερη ζήτηση και οι προηγούμενες μειώσεις των τιμών του πετρελαίου συγκρατούν τον πληθωρισμό.
Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, εν μέρει αντανακλώντας μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού

Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού.
Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα συνεχίσει να επηρεάζει βραχυπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.

Στόχος πληθωρισμός 2%

Η Fed επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και τον πληθωρισμό με ρυθμό 2% μακροπρόθεσμα.
Με τον πληθωρισμό να τρέχει συνεχώς κάτω από αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο, η Fed θα επιδιώξει να επιτύχει τον πληθωρισμό μέτρια πάνω από 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε ο πληθωρισμός να είναι κατά μέσο όρο 2% με την πάροδο του χρόνου και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν σταθερές στο 2%.
Η Fed αναμένει να διατηρήσει μια προσαρμοστική στάση της νομισματικής πολιτικής έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα.
Η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων στο εύρος 0% έως 0,25% και αναμένει ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί αυτό το εύρος στόχων έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας φτάσουν σε επίπεδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση και τον πληθωρισμό. έως 2 τοις εκατό και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει μέτρια το 2 τοις εκατό για κάποιο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τις συμμετοχές της σε τίτλους του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα και των τίτλων με εγγύηση ενυπόθηκων δανείων κατά τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα έως ότου έχει επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος προς τη μέγιστη απασχόληση και την τιμή της Επιτροπής στόχοι σταθερότητας.
Αυτές οι αγορές περιουσιακών στοιχείων συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και στη διευκόλυνση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, υποστηρίζοντας έτσι τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης στάσης της νομισματικής πολιτικής, η επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές.
 Η επιτροπή θα ήταν διατεθειμένη να προσαρμόσει τη θέση της νομισματικής πολιτικής, κατά περίπτωση, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της επιτροπής.
Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των αναγνώσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πιέσεις πληθωρισμού και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, καθώς και τις χρηματοοικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.
Ψηφοφορία για τη δράση νομισματικής πολιτικής ήταν ο Πρόεδρος, Jerome H. Powell. John C. Williams, Αντιπρόεδρος • Michelle W. Bowman; Lael Brainard; Richard H. Clarida; Πάτρικ Χάρκερ; Robert S. Kaplan; Neel Kashkari; Loretta J. Mester; και Randal K. Quarles.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης