Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Να μη γίνει το πρόγραμμα PEPP μόνιμος μηχανισμός – Η ΕΚΤ έχει γίνει ο κύριος πιστωτής των κρατών

Weidmann (Bundesbank): Να μη γίνει το πρόγραμμα PEPP μόνιμος μηχανισμός  – Η ΕΚΤ έχει γίνει ο κύριος πιστωτής των κρατών
Ο επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann επισημαίνει ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει αποδυναμώσει την δυνατότητα των κρατών να κρατούν σε πειθαρχία της κυβερνήσεις
Σήμα κινδύνου ότι ο τελευταίος γύρος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ κινδυνεύει να αποδυναμώσει την ικανότητα των αγορών να κρατούν σε πειθαρχία τις κυβερνήσεις καθιστώντας την ΕΚΤ κυρίαρχο πιστωτή τους, εκπέμπει ο επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann τη Δευτέρα 16 Δεκεμμβρίου 2020.
Παρότι αναγνώρισε την αναγκαιότητα των νέων μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ λόγω της κρίσης της πανδημίας, ζήτησε και πάλι τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (ΡΕΡΡ), που φθάνει πλέον τα 1,85 τρισ. ευρώ, όταν θα λήξει η πανδημία.
«Το πρόβλημα αυτό, δηλαδή ο μειωμένος βαθμός πειθαρχίας στις αγορές, εντάθηκε μετά την τελευταία αύξηση του ΡΕΡΡ.
Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε τα έκτακτα νομισματικά μέτρα στήριξης της οικονομίας να μην γίνουν μόνιμα.
Θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά μετά την κρίση», ανέφερε.
Επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική της όταν της το επιτρέψουν οι πληθωριστικές προοπτικές, ακόμη και εάν οι πολιτικοί προτιμούν τα χαμηλά επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης