Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος της απόδοσης του γερμανικού bund στο -0,55%, ακολούθησαν τα ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας

Άνοδος της απόδοσης του γερμανικού bund στο -0,55%, ακολούθησαν τα ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας
Θετικά νέα από την οικονομία της Ευρωζώνης αλλά οι αγορές δεν έχουν αφομειωσει της συνέπειες του Lockdown2
Σημαντική άνοδο κατέγραψε η απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων, στον απόηχο των βελτιωμένων στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, παρότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Markit για το μήνα Δεκέμβριο που δημοσιοποιήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Ωστόσο, τα πολύ καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για μεταποίηση και υπηρεσίες σε συνδυασμό με την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει τελικά μία συμφωνία για το Brexit, μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen, ώθησαν ξανά τους επενδυτές στο πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως οι μετοχές.

Οι χώρες του Νότου

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε έξι μονάδες βάσης, στο -0,55%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 9 Νοεμβρίου, όταν η Pfizer ανακοίνωσε την είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.
Άνοδος των αποδόσεων και στην ευρωπεριφέρεια, με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στη 10ετία να ενισχύεται τρεις μονάδες βάσης, στο 0,513%.
Ωστόσο, η μεγάλη άνοδος της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς είχε ως αποτέλεσμα το spread μεταξύ ιταλικού – γερμανικού να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016.
Στην ελληνική αγορά, το κλίμα παρέμεινε σταθερό χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή με την απόδοση του 10ετούς να κλείνει στο 0,57% και του διετούς στο 0,02% και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 εκατ.ευρώ έγιναν στη 15ετία.

Αρνητικές εξελίξεις

Κάποιοι αναλυτές εφιστούν ωστόσο την προσοχή ότι η αισιοδοξία που δημιούργησαν τα στοιχεία της Ευρωζώνης μπορεί να είναι προσωρινή, χαρακτηρίζοντάς τα «μεταχρονολογημένα» καθότι δεν λαμβάνουν υπόψιν τον αντίκτυπο από τον τελευταίο γύρο περιοριστικών μέτρων στις μεγάλες οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης, όπως στη Γερμανία.
Άλλωστε και ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Paolo Gentiloni, προειδοποίησε για «δύσκολο χειμώνα» μετά τα νέα lockdowns, παρότι εξέφρασε αισιοδοξία για την οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης