Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: «Πράσινο φως» στην υπό όρους χαλάρωση της απαγόρευσης για την καταβολή μερισμάτων από τις τράπεζες

ΕΚΤ: «Πράσινο φως» στην υπό όρους χαλάρωση της απαγόρευσης για την καταβολή μερισμάτων από τις τράπεζες
Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι κερδοφόρες και να διαθέτουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια προκειμένου να διανείμουν μέρισμα έως το 15% των κερδών τους
Τη χαλάρωση της απαγόρευσης στις τράπεζες του ευρωσυστήματος όσον αφορά τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους και την επαναγορά μετοχών ανακοίνωσε η Εποπτική Αρχή της ΕΚΤ την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την να επιτρέψει στις τράπεζες να καταβάλουν μέρος των σωρευμένων κερδών τους για την περίοδο 2019-2020 στους μετόχους, εφόσον διαθέτουν αρκετά κεφάλαια, χαλαρώνοντας την γενική απαγόρευση που είχε αποφασίσει για την καταβολή μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών που είχαν τεθεί σε ισχύ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
«Η ΕΚΤ αναμένει ότι η καταβολή μερισμάτων και η επαναγορά μετοχών θα παραμείνουν κάτω από το 15% της κερδοφορίας τους για το 2019-20 και όχι υψηλότερα από 20 μονάδες βάσης του δείκτη Common Equity Tier 1 (CET1) - όποιο από τα δύο είναι χαμηλότερο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ.
«Οι τράπεζες που σκοπεύουν να καταβάλουν μερίσματα ή να επαναγοράσουν μετοχές πρέπει να εμφανίζουν κερδοφορίας και να διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι περιορισμοί 

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προειδοποιεί ότι οι τράπεζες έπρεπε να αποδείξουν στις εποπτικές αρχές ότι διαθέτουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση και οι αποφάσεις για το εάν θα επιτραπεί η καταβολή μερισμάτων ή η επαναγορά μετοχών θα λαμβάνονται κατά περίπτωση, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα οφείλουν να αποδείξουν για την ορθότητα της επιλογής τους και να λάβουν έπειτα έγκριση.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους διαμαρτύρονται ότι η de facto απαγόρευση καταβολής μερισμάτων καθιστούσε δυσχερέστερη την προσέλκυση επενδυτών και ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει νομικά τους δικαιώματα.
Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να σημειωθεί έθεσε το δικό της όριο όσον αφορά το μέρισμα για τις βρετανικές τράπεζες στο 25% των κερδών σωρευτικά 2019/20 την περασμένη εβδομάδα.
Η απόφαση ισχύει έως τον Σεπτέμβριο οπότε η Εποπτική Αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επανέλθει στο ζήτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης