Διεθνή

Rouhani (Ιράν): Το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση

Rouhani  (Ιράν): Το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση
Μήνυμα του ηγέτη του Ιράν Hassan Rouhani προς τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden
Το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν είναι διαπραγματεύσιμο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, συμπληρώνοντας με νόημα ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden «το γνωρίζει καλά» αυτό.
Η νίκη του Biden αύξησε την πιθανότητα η Ουάσιγκτον να επανέλθει σε μία συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ιράν το 2015 για τις πυρηνικές του δραστηριότητες.
Η νέα κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει την επιστροφή στη συμφωνία ως προοίμιο για ευρύτερες συνομιλίες όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τους βαλλιστικούς πυραύλους και τις περιφερειακές του βλέψεις.

Η πυρηνική συμφωνία

Ωστόσο, η Τεχεράνη απέκλεισε τη διακοπή του προγράμματος πυραύλων ή την αλλαγή της περιφερειακής πολιτικής, και αντ’ αυτού ζήτησε από τις ΗΠΑ να αλλάξουν την πολιτική τους, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβάλει και αποζημιώσεων για την οικονομική ζημία που προκλήθηκε κατά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία.
«Οι Αμερικανοί προσπαθούσαν για μήνες να προσθέσουν το ζήτημα των πυραύλων (στις συνομιλίες για τα πυρηνικά) και αυτό απορρίφθηκε .... Και ο κ. Biden το γνωρίζει καλά», δήλωσε ο Rouhani σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.
Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης έχουν αυξηθεί από το 2018, όταν ο πρόεδρος Donald Trump εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία και επέστρεψε τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις προκειμένου να πιέσει την Τεχεράνη να διαπραγματευτεί αυστηρότερους ελέγχους στο πυρηνικό της πρόγραμμα, την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τη στρατιωτική υποστήριξη άλλων δυνάμεων στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης