Τελευταία Νέα
Διεθνή

SSM: Προσοχή στις τράπεζες... να μην δανείζουν εταιρείες ζόμπι - Να τηρηθούν τα πρότυπα ακόμη και μέσω πανδημίας

SSM: Προσοχή στις τράπεζες... να μην δανείζουν εταιρείες ζόμπι - Να τηρηθούν τα πρότυπα ακόμη και μέσω πανδημίας
Τα μέτρα ανακούφισης της ΕΚΤ, οι εγγυήσεις του κοινού και οι αναστολές πληρωμών βοήθησαν στη μείωση του συνολικού σοκ της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία
Η πανδημία κορωνοϊού ήταν ένα μεγάλο σοκ για την ευρωπαϊκή οικονομία, με μια άνευ προηγουμένου πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και μεγάλη αβεβαιότητα παγκοσμίως.
Η ζήτηση έχει πέσει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, πολλές εταιρείες έπρεπε να κλείσουν ως αποτέλεσμα των lockdown και των σχετικών περιορισμών, και πολλά άτομα των οποίων το εισόδημα εξαρτάται από αυτές τις εταιρείες έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων ήταν δύσκολη, καθώς οι πηγές των κερδών τους ανεστάλησαν.
Για να βοηθηθούν αυτές οι εταιρείες και, ως εκ τούτου, να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και η οικονομία στο σύνολό της, η ΕΚΤ και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει μέτρα που υποστηρίζουν το δανεισμό των τραπεζών στις επιχειρήσεις.
Αυτά τα δάνεια βοηθούν υγιείς εταιρείες να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Όμως υποστήριξαν ή δημιούργησαν και εταιρείες ζόμπι - εταιρείες που δεν μπορούν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους με την πάροδο του χρόνου και τεχνητά διατηρούνται ζωντανές μέσω δανείων, διαπιστώνει νέα ανάλυση του SSM, του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Και τα ερωτήματα που τίθενται, σύμφωνα με τον SSM είναι αν οι τράπεζες δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να τα αποπληρώσουν;
Και ως εκ τούτου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέλθουν στα ύψη;

Οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν υγιή πρότυπα δανεισμού ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης

Πολλές εταιρείες που έχουν χάσει τις πηγές εισοδήματός τους λόγω του lockdown έπρεπε να αντισταθμίσουν την απώλεια ζητώντας δάνεια από τις τράπεζές τους.
Οι κυβερνήσεις δημιούργησαν συστήματα εγγυήσεων για να διευκολύνουν τις τράπεζες να παρέχουν οικονομική υποστήριξη σε επηρεαζόμενες εταιρείες.
Χάρη σε αυτές τις εγγυήσεις οι τράπεζες μπόρεσαν να δανείσουν περισσότερα από ό,τι θα μπορούσαν διαφορετικά.
Και χάρη σε αυτά τα δάνεια πολλές εταιρείες μπόρεσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Αυτό έχει οδηγήσει τις τράπεζες να δανείσουν εταιρείες ζόμπι;

Οι κανόνες που πρέπει πάντα να ακολουθούν οι τράπεζες στο δανεισμό τους ισχύουν επίσης και για τα κρατικά δάνεια: οι τράπεζες πρέπει πάντα να αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών τους, με άλλα λόγια την οικονομική τους κατάσταση και τον κίνδυνο μη επιστροφής των δανείων.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να δίνουν δάνεια μόνο όταν πιστεύουν ότι ο δανειολήπτης θα είναι σε θέση να τα εξοφλήσει.
Οι κρατικές εγγυήσεις δεν αλλάζουν αυτόν τον κανόνα και, επομένως, δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να δανείζουν σε εταιρείες ζόμπι.
Η ΕΚΤ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν υγιή πρότυπα δανεισμού.

Οι τράπεζες πρέπει να αξιολογούν συνεχώς την πιστοληπτική ικανότητα των δανειστών

Ένας άλλος κανόνας που πρέπει πάντα να ακολουθούν οι τράπεζες είναι να αξιολογούν συνεχώς τους κινδύνους που σχετίζονται με τα δάνεια που έχουν ήδη χορηγήσει.
Αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να εντοπίζουν πότε οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε πρώιμο στάδιο και να βρουν κατάλληλες λύσεις για άλλως υγιείς πελάτες εγκαίρως.
Επιτρέπει επίσης στις τράπεζες να διαθέσουν αρκετά χρήματα αρκετά νωρίς για να προστατευθούν από τις αναμενόμενες απώλειες - αυτές ονομάζονται «προβλέψεις ζημιών».
Πάντως, ορισμένα μέτρα ανακούφισης έχουν καταστήσει δύσκολο για τις τράπεζες να προσδιορίσουν εάν ένας δανειολήπτης αντιμετωπίζει προβλήματα.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι τράπεζες σε πολλές χώρες έχουν παραχωρήσει στους δανειολήπτες μορατόριουμ από την αποπληρωμή του δανείου, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε βάσει εθνικού σχεδιασμού.
Ως εκ τούτου, οι τράπεζες δεν μπορούν να εκτιμήσουν μηχανικά την κατάσταση των δανειζόμενων και πρέπει να βασίζονται σε πιο ποιοτικές πληροφορίες.
Για αυτό οι τράπεζες πρέπει να δημιουργήσουν αποτελεσματικά συστήματα εκτίμησης κινδύνων και έγκαιρης προειδοποίησης.
Για να εντοπίσουν εταιρείες ζόμπι νωρίς ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες να έχουν επαρκή ικανότητα να παρακολουθούν την κατάσταση των δανειοληπτών και των δανείων τους.
Θα πρέπει επίσης να κάνουν μεγαλύτερη χρήση της κρίσης των εμπειρογνωμόνων κατά την αξιολόγησή τους.
Οι τράπεζες πρέπει επίσης να βελτιώσουν την προετοιμασία τους για τις αναμενόμενες απώλειες.
Οι επαρκείς προβλέψεις ζημιών θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της αύξησης των επισφαλών δανείων μόλις λήξει το μορατόριουμ πληρωμής.

Τα αποθέματα κεφαλαίου προορίζονται ακριβώς για περιόδους κρίσης

Σε αυτήν την κρίση οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα.
Από τη μία πλευρά πρέπει να συνεχίσουν ή να αυξήσουν το δανεισμό τους.
Από την άλλη πλευρά, οι αυξημένοι κίνδυνοι μειώνουν την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν, καθώς πρέπει να αφομοιώσουν υψηλότερες απώλειες.
Για να βοηθήσει τις τράπεζες να διευθετήσουν αυτόν τον κύκλο, η ΕΚΤ τους επέτρεψε να κάνουν χρήση των κεφαλαιακών τους αποθεμάτων, με άλλα λόγια τα χρήματα που έχουν διαθέσει σε περιόδους κρίσης.
Οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα buffer για να προσφέρουν νέα δάνεια ή να καλύψουν ζημίες από υπάρχοντα.
Σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα ανακούφισης, αυτό επέτρεψε στις τράπεζες να συνεχίσουν να δανείζουν παρά τα αυξημένα επίπεδα κινδύνου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν επιτραπεί στις τράπεζες να συμβιβαστούν σχετικά με τα πρότυπα δανεισμού τους ή τη διαχείριση των κινδύνων.
Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι η οικονομική κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν δεν είχαν επιτραπεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τα αποθέματα κεφαλαίων τους.
Σε τελική ανάλυση, οι τράπεζες δημιουργούν αποθέματα κεφαλαίου σε καλές περιόδους ακριβώς για να τα χρησιμοποιούν σε δύσκολους καιρούς.

Ζωτική βοήθεια για την οικονομία και όχι υποστήριξη σε ζόμπι

Τα μέτρα ανακούφισης της ΕΚΤ, οι εγγυήσεις του κοινού και οι αναστολές πληρωμών βοήθησαν στη μείωση του συνολικού σοκ της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία.
Έχουν παράσχει ζωτική βοήθεια σε αλλιώς υγιείς εταιρείες που έχουν έλλειψη κεφαλαίων λόγω της κρίσης.
Οι κανόνες διαχείρισης κινδύνων και οι προσδοκίες της ΕΚΤ που θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι τράπεζες θα έπρεπε επίσης να έχουν εμποδίσει αυτά τα μέτρα να παρέχουν υποστήριξη σε εταιρείες ζόμπι.
Αυτή η πρόθεση είναι βαθιά ενσωματωμένη στο σχεδιασμό των μέτρων ανακούφισης και των εποπτικών διασφαλίσεων.
Αλλά επειδή πρόκειται για νέα μέτρα και ο όγκος των χορηγηθέντων δανείων είναι υψηλός, παραμένει ωστόσο ο κίνδυνος να παραβλεφθεί ο δανεισμός σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις.
Επομένως, οι συνδυασμένες προσπάθειες των τραπεζών, των ελεγκτών, των εποπτικών αρχών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής παραμένουν απαραίτητες για τον έλεγχο αυτού του κινδύνου, καταλήγει ο SSM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης