Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Λευκός καπνός στη συνάντηση Johnson και Leyen για έναν τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων - Το βαρυσήμαντο μήνυμα της Merkel

Brexit: Λευκός καπνός στη συνάντηση Johnson και Leyen για έναν τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων - Το βαρυσήμαντο μήνυμα της Merkel
Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι το πόσο κοντά ή μακριά από την ΕΕ θέλει να παραμένει η Βρετανία
Μετά από μια δύσκολη συνάντηση στην Ντάουνιγκ Στρίτ, ο βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson και η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von der Leyen συμφώνησαν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το brexit.
Ένα μόλις βήμα πριν από το οριστικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων που έχει βρεθεί πολλές φορές σε αδιέξοδο, ΕΕ και Βρετανία αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συζήτηση καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Η Βρετανία σε λίγες ημέρες (31/12) θα βρεθεί και επίσημα εκτός ΕΕ και τα εμπόδια σε ότι αφορά την αλιεία, το εμπόριο και τον ανταγωνισμό παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καμία από τις δύο πλευρές να μην υποχωρεί.
Το ουσιαστικό πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με το BBC είναι το πόσο κοντά ή μακριά από την ΕΕ θέλει να παραμένει η Βρετανία μετά το Brexit.

Johnson: Απέχουμε πολύ σε βασικά ζητήματα της εμπορικής συμφωνίας

H Βρετανία και η ΕΕ απέχουν πολύ σε βασικά ζητήματα των εμπορικών συνομιλιών του Brexit και επομένως ο λαός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία στις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε την Κυριακή (13/12/2020) ο βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson.
«Φοβάμαι ότι εξακολουθούμε να απέχουμε σε κάποια σημαντικά θέματα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να παραιτούμαστε, θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο σίγουρα δεν θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες», είπε ο Johnson στους δημοσιογράφους.
«Πρέπει να το επαναλάβω, το πιο πιθανό τώρα είναι φυσικά να προετοιμαστούμε για όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όρους Αυστραλίας», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αν η ΕΕ θέλει συμφωνία και ότι η Βρετανία θα καταβάλει την ύστατη προσπάθεια, ενώ επανέλαβε την πρότασή του να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες της ΕΕ.
«Πάντα χαιρόμαστε να συνομιλούμε και να επιτυγχάνουμε πρόοδο εκεί που μπορούμε.
Πιστεύω, όπως λέω, ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει αν οι εταίροι μας θέλουν, αλλά παραμένουμε σε μεγάλη διάσταση σε αυτά τα βασικά ζητήματα.
Επανέλαβα την πρότασή μου που είναι ότι αν είναι απαραίτητο να συνομιλήσω και με άλλες πρωτεύουσες, θα το έκανα ευχαρίστως.
Η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον τρόπο που διεξήχθησαν μεταξύ μας και αυτό είναι εντάξει», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ιρλανδία: «Καλό σημάδι» η συνέχιση των συνομιλιών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Simon Coveney χαρακτήρισε καλό σημάδι την κοινή ανακοίνωση της Βρετανίας και της ΕΕ για συνέχιση των εμπορικών συνομιλιών.
Περιέγραψε δε ως σαφώς πολύ δύσκολη, αλλά πιθανή μια εμπορική συμφωνία για την μετά-Brexit εποχή.
«Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να αφήσουμε τους διαπραγματευτές να σημειώσουν πρόοδο-ακόμη και αυτή την τελευταία στιγμή.
Η κοινή ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις του Brexit είναι ένα καλό σημάδι.
Μια συμφωνία είναι σαφώς πολύ δύσκολη, αλλά πιθανή», έγραψε ο Coveney στο Twitter.

O Barnier ενημερώνει την Ευρώπη


Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Michel Barnier, θα ενημερώσει τους πρεσβευτές της Ένωσης τη Δευτέρα το πρωί (14/12/2020) για τις συνομιλίες με τη Βρετανία, αφού οι δύο πλευρές δέχθηκαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για την επίτευξη μίας εμπορικής συμφωνίας.
«Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Barnier θα ενημερώσει τους πρεσβευτές της ΕΕ αύριο το πρωί σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Sebastian Fischer, εκπρόσωπος της ΕΕ.
«Στη συνέχεια, οι πρέσβεις θα επανεξετάσουν την κατάσταση» ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson  και η πρόεδρος της Commission Ursula von der Leyen συμφώνησαν να «καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες» τις επόμενες μέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία, στο παρά πέντε ενός Brexit χωρίς deal.

Τα «αγκάθια» στις συνομιλίες

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο από το να διατηρήσει την χωρίς δασμούς μετακίνηση προϊόντων στις αγορές της ΕΕ, κάτι που οι Βρυξέλλες θεωρούν άδικο πλεονέκτημα- την ώρα που το Λονδίνο θέλει να αποφασίζει μόνο του για τους δασμούς στα προϊόντα και τα δικαιώματα απασχόλησης στους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία.
Τα αλιευτικά δικαιώματα είναι ένας άλλος σημαντικός τομέας διαφωνίας, με την ΕΕ να επιμένει ότι εάν το Λονδίνο θέλει πρόσβαση στις αγορές της για τους αλιείες της, θα πρέπει να δεχθεί ότι και τα ευρωπαϊκά πλοία θα έχουν ελεύθερη είσοδο στα ύδατά της.
Το Ηνωμένο Βασίλειο όμως θέτει θέμα εθνικής κυριαρχίας σε ότι αφορά τα χωρικά της ύδατα.
 Επιπλέον οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα είναι αρμόδιο να αποφασίζει για υποθέσεις εμπορικών διαφωνιών μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Merkel: Δεν διαπραγματεύομαι εγώ με τη Βρετανία

Το Brexit το διαπραγματεύεται εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι η Γερμανία, τόνισε η Καγκελάριος Angela Merkel κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία φέρει η ίδια την κύρια ευθύνη για τη μέχρι τώρα αποτυχία συμφωνίας.
«Δεν διαπραγματεύτηκα καθόλου εγώ.
Διαπραγματεύεται η Commission η Ursula von der Leyen και ο (ειδικός διαπραγματευτής) Michel Barnier για όλους μας»,δήλωσε η Merkel, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η διαπραγματευτική θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει».
«Είναι σαφές ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη.
Η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί από την εσωτερική αγορά και πρέπει να προσέξουμε, ώστε με την πάροδο του χρόνου, όταν θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη η διαφορά μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ σε ό,τι αφορά το νομικό καθεστώς, να υπάρχουν δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού», διευκρίνισε η Merkel.
Πρόσθεσε ότι η ίδια θεωρεί πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.
«Κάθε δυνατότητα για αποτέλεσμα είναι ασφαλώς πολύ ευπρόσδεκτη», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης