Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με το πολεμικό ναυτικό θα αντιμετωπίσει η Βρετανία τα αλιευτικά της ΕΕ στην περίπτωση no deal

Με το πολεμικό ναυτικό θα αντιμετωπίσει η Βρετανία τα αλιευτικά της ΕΕ στην περίπτωση no deal
Οι υφιστάμενοι μεταβατικοί κανόνες παρέχουν σε αλιευτικά σκάφη από χώρες της ΕΕ πρόσβαση σε βρετανικά ύδατα αλλά πρόκειται να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020
Τέσσερα πλοία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού θα είναι έτοιμα από την 1η Ιανουαρίου 2021 να περιπολούν στα βρετανικά ύδατα για την προστασία της εγχώριας αλιείας σε περίπτωση, που η μεταβατική περίοδος του Brexit εκπνεύσει χωρίς συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ.
Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με πιθανές αψιμαχίες μεταξύ βρετανικών και ξένων αλιευτικών σκαφών - κυρίως γαλλικών - εάν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία.
Οι υφιστάμενοι μεταβατικοί κανόνες παρέχουν σε αλιευτικά σκάφη από χώρες της ΕΕ πρόσβαση σε βρετανικά ύδατα αλλά πρόκειται να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Έχουμε πραγματοποιήσει εκτεταμένο σχεδιασμό και προετοιμασία για να διασφαλίσουμε τα ύδατά μας, στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.
 
Σε θέσεις μάχης το βρετανικό ναυτικό
 
Τα ναυτικά σκάφη μήκους 80 μέτρων θα έχουν τη δύναμη να σταματούν, να ελέγχουν αλλά και να απωθούν όλα τα ευρωπαϊκά σκάφη που τυχόν πλεύσουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Βρετανίας (ΑΟΖ), η οποία μπορεί να εκτείνεται σε απόσταση 200 μιλίων (320 χλμ.)
Η εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι δύο πολεμικά πλοία θα αναπτυχθούν στη θάλασσα με άλλα δύο να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα σε περίπτωση που τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ εισέλθουν στη βρετανική ΑΟΖ.
Ο Tobias Ellwood, βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος που προεδρεύει στην  επιτροπή άμυνας του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την εξέλιξη αυτή.
«Αντιμετωπίζουμε απλώς την προοπτική… το Βασιλικό Ναυτικό να στραφεί σε έναν στενό σύμμαχο στοΝΑΤΟ για τα δικαιώματα των αλιευτικών σκαφών», είπε στο ραδιόφωνο του BBC, όπως μετέδωσε το Reuters.
Γάλλος υπουργός δήλωσε την Πέμπτη (10/12) ότι η χώρα του θα αποζημιώσει τους αλιείς της και θα λάβει άλλα μέτρα για να τους βοηθήσει εάν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης