Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mastercard και Visa σταματούν τη συνεργασία τους με τον ιστότοπο Pornhub για βίντεο κακοποίησης παιδιών

Mastercard και Visa σταματούν τη συνεργασία τους με τον ιστότοπο Pornhub για βίντεο κακοποίησης παιδιών
Oι MasterCard και Visa σταματούν τη συνεργασία τους με την ιστοσελίδα Pornhub μετά από καταγγελίες για βίντεο βιασμών και κακοποίησης παιδιών - Για ανεύθυνους και αναληθείς ισχυρισμούς κάνει λόγο η ιστοσελίδα
Oι εταιρίες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών MasterCard και Visa σταματούν τη συνεργασία τους με την ιστοσελίδα περιεχομένου αυστηρά για ενήλικες Pornhub μετά από καταγγελία των New York Times, πως ο ιστότοπος περιείχε βίντεο βιασμού, σεξ με γυναίκες σε κατάστασης αναισθησίας, εκδικητικού πορνό και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, βίαιο υλικό και περιεχόμενο χωρίς την άδεια των συμμετεχόντων.
Ο αρθρογράφος Nicholas Kristoff των ΝΥΤ ήταν εκείνος που επισήμανε την ακαταλληλότητα του περιεχομένου και κάλεσε τους δύο κολοσσούς να διερευνήσουν.
«Ο ιστότοπος είναι γεμάτος από βίντεο βιασμών, από βιασμούς παιδιών, εκδικητικής πορνογραφίας, ρατσιστικό και μισογυνιστικό περιεχόμενο, κατασκοπευτικά βίντεο από γυναίκες που μαγνητοσκοπούνται εν αγνοία τους ενώ κάνουν ντους και πλάνα από τις γυναίκες έτοιμες να πάθουν ασφυξία με πλαστικές σακούλες στο κεφάλι. Η εξάλειψη παράνομου περιεχομένου και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι διαδικτυακές πλατφόρμες και απαιτεί ακλόνητη δέσμευση εξάλειψης από τις κοινωνίες και συλλογική δράση όλων των μερών», ανέφερε ο συντάκτης, καλώντας τις εταιρείες πιστωτικών καρτών να επανεξετάσουν τη σχέση τους και αν θα διευκολύνουν τον ιστότοπο να κερδίζει από τέτοιου τύπου περιεχόμενο.
Μετά τη δημοσίευση η Visa και η Mastercard ανακοίνωσαν ότι θα διερευνήσουν το θέμα, ωστόσο, δεν ήταν οι πρώτες υπηρεσίες πληρωμών που διερευνούσαν τη σχέση τους με το Pornhub, τον δέκατο ιστότοπο με τις περισσότερες επισκέψεις στο Διαδίκτυο.
 
Η διακοπή της συνεργασίας

Αργά χθες βράδυ Πέμπτης 10/12, οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών MasterCard και Visa ανακοίνωσαν ότι θα τερματίσουν τη χρήση πιστωτικών καρτών στον ιστότοπο μετά από έρευνες της Mastercard για το περιεχόμενο του ιστότοπου.

Σε δήλωσή της, η MasterCard είπε, ότι «Σήμερα, η χρήση των καρτών μας στο Pornhub τερματίζεται.
Η έρευνά μας τις τελευταίες ημέρες επιβεβαίωσε παραβιάσεις των προτύπων μας που απαγορεύουν παράνομο περιεχόμενο.
Συνεχίζουμε να ερευνούμε πιθανό παράνομο περιεχόμενο σε άλλους ιστότοπους. "
Η Visa δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει τη δική της έρευνα, αλλά είπε ότι και αυτή αποφάσισε να μπλοκάρει τις συναλλαγές.
 «Δεδομένων των ισχυρισμών για παράνομη δραστηριότητα, η Visa αναστέλλει τα προνόμια αποδοχής της Pornhub εν αναμονή της ολοκλήρωσης της τρέχουσας έρευνάς μας», ανέφερε σε δήλωση στο Twitter.
«Δίνουμε οδηγίες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εξυπηρετούν το MindGeek να αναστείλουν την επεξεργασία πληρωμών μέσω του δικτύου Visa.
Στη Visa, είμαστε προσεκτικοί στις προσπάθειές μας να εξαλείψουμε την παράνομη δραστηριότητα στο δίκτυό μας και ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες του χρηματοπιστωτικού μας ιδρύματος να ελέγχουν τακτικά τη συμμόρφωση των εμπόρων τους στα πρότυπα μας σε αυτήν και σε άλλες πλατφόρμες. "

PayPal και American Express

Πέρυσι, η PayPal σταμάτησε τη συνεργασία με τον ιστότοπο, που ανήκει στον όμιλο παροχής πορνογραφικού υλικού MindGeek, μετά από αντίστοιχες καταγγελίες, ξεκινώντας έρευνα όπως δήλωσε στο Associated Press.
Mastercard και Visa δήλωσαν ότι αν διαπιστώσουν πως το Pornhub παραβιάζει το νόμο ή επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες, θα απαγορευτεί η αποδοχή πληρωμών μέσω αυτών.
Η Mastercard μάλιστα υπόσχεται "άμεση δράση" εάν οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθινοί: "Διερευνούμε τους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν στους New York Times και συνεργαζόμαστε με την μητρική εταιρία της Pornhub, MindGeek για να διαλευκάνουμε την κατάσταση", δήλωσε η Mastercard στο AP.
Η American Express δήλωσε ότι η πολιτική της απαγορεύει τη χρήση της κάρτας σε "ιστότοπους ψηφιακού περιεχομένου για ενήλικες", ενώ η στήλη ώθησε επίσης τους γερουσιαστές να ζητήσουν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσει επίσης για παράνομο υλικό στον ιστότοπο.

Η θέση του Pornhub

Όταν ερωτήθηκε αρχικά ο ιστότοπος Pornhub από την εφημερίδα The Sun, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντας ως «ανεύθυνους και κατάφωρα αναληθείς» τους ισχυρισμούς.
Ωστόσο, ο ιστότοπος δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το περιεχόμενο και να καταργήσει ότι κριθεί παράνομο και πως θα επιτρέψει μόνο στους κατάλληλα αναγνωρισμένους χρήστες να ανεβάζουν περιεχόμενο.
Κατάργησε επίσης τη δυνατότητα επαναφοράς περιεχομένου σε αναστολή όπως τη συγκρότηση μιας νέας ομάδας συντονιστών αποκλειστικά για τον αυτο-έλεγχο της πλατφόρμας για δυνητικά παράνομο υλικό.
Μετά την ανακοίνωση της Mastercard το Pornhub περιέγραψε τις αποφάσεις ως «εξαιρετικά απογοητευτικές», καθώς έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά την καθιέρωση του ιστότοπου των «πιο εκτεταμένων διασφαλίσεων στο ιστορικό πλατφόρμας που δημιουργείται από χρήστες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης