Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Το «ένας Θεός ξέρει» της Merkel και η copy-paste δήλωση Michel

Σύνοδος Κορυφής: Το «ένας Θεός ξέρει» της Merkel και η copy-paste δήλωση Michel
Για τις εντάσεις με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο η σύνοδος κορυφής είχε δεσμευτεί τον Οκτώβριο να επανεξετάσει το ζήτημα τον Δεκέμβριο και τώρα αποφάσισαν να το ξαναδούν τον Μάρτιο
Ως «τρομακτική» χαρακτηρίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, υπό καθεστώς ανωνυμίας, τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν έμειναν σε εκκρεμότητα…
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σφράγισαν συμφωνίες σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ (και πάλι) και τους κλιματικούς στόχους.
Αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το Brexit και την στάση της Τουρκίας.
Μια δύσκολη συνέντευξη Τύπου έλαβε τέλος την Παρασκευή το πρωί, στις 11 Δεκεμβρίου 2020, με τον πρόεδρο C. Michel να εύχεται σε όλους ασφαλείς διακοπές, λόγω κορωνοϊού.
Με το κλέισιμο των μικροφώνων όμως, η Merkel αποκάλυψε τις δικές της ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια της Ευρώπης.
«Ένας Θεός ξέρει τι θα συμβεί», είπε και προκάλεσε πλήθος σχολίων από αυτούς που κάλυπταν τη συνέντευξη.

Το copy paste του Michel

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε επίσης η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου C. Michel ακούστηκε πολύ παρόμοια με εκείνη που εξέδωσε στις 7 Ιουλίου στις 21 Ιουλίου, όταν οι ηγέτες συμφώνησαν για το πακέτο 1,82 τρισ. ευρώ για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, η απόφαση των αρχηγών κρατών της ΕΕ ήταν να συμφωνήσουν… αυτό που συμφώνησαν να κάνουν τον Ιούλιο.
Άλλοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Michel, χαιρέτησαν την απόφαση ως σημαντική…
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι ηγέτες άρχισαν να συζητούν ένα σχέδιο για την επανεξέταση των στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2030, που το Συμβούλιο έθεσε αρχικά το 2014, αλλά η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή βρήκε γρήγορα έναν τοίχο.

Από Οκτώβριο.. Δεκέμβριο, και από Δεκέμβριο... Μάρτιο

Οι ηγέτες προχώρησαν σε ένα ακόμη εκκρεμές ζήτημα: τις εντάσεις με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο για τις οποίες μίλησαν στη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο και είχαν υποσχεθεί να επανεξετάσουν στη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο και να λάβουν πιο οριστική δράση.
Αλλά τώρα είπαν ότι θα το επανεξετάσουν τον Μάρτιο.
Σε ένα άλλο παράδειγμα redux του 2014, οι ηγέτες ψήφισαν να παρατείνουν, για άλλους έξι μήνες, τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας πριν από έξι χρόνια ως απάντηση στην εισβολή του Κρεμλίνου και την προσάρτηση της Κριμαίας.
Ενώ οι χώρες που υποστηρίζουν μια σκληρή γραμμή προς τη Μόσχα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, η ανατροπή δεν σηματοδότησε καμία μεταβολή σε μια σε μεγάλο βαθμό στάσιμη πολιτική της Ρωσίας, ακόμη και όταν δεν ήταν λίγοι που παρακαλούν την ΕΕ να κάνει περισσότερα.

Brexit

Αν και η μελλοντική σχέση της ΕΕ με τον πλανήτη έγινε καλύτερη, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν τόσο τυχερό.
Μόνο αφού ο Michel είχε ανακοινώσει μια συμφωνία για το κλίμα και καυχήθηκε ότι "η Ευρώπη είναι ο ηγέτης στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος", η σύνοδος κορυφής έφτασε τελικά σε αδιέξοδο με τη Βρετανία για μια εμπορική σχέση μετά το Brexit.
Οι πιθανότητες φαίνονται πλέον περιορισμένες σε συμφωνία πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου.
Η Von der Leyen είχε μεγάλη δυσκολία στο να συνοψίσει την κατάσταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit και είπε ότι πιθανότατα θα ληφθεί απόφαση την Κυριακή.
"Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, θα είναι νέα αρχή για παλιούς φίλους", είπε στη συνέντευξη τύπου την Παρασκευή το πρωί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης