Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ικανοποίηση από Πολωνία και Ουγγαρία αλλά και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ικανοποίηση από Πολωνία και Ουγγαρία αλλά και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Θα έχουν πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι την έκδοση της απόφασης για τη νομιμότητα του μηχανισμού του κράτους δικαίου
O πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki και ο Ούγγρος ομόλογός του Viktor Orbán δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συμφωνία για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να αποφανθεί εάν η σύνδεση του μηχανισμού του κράτους δικαίου με την εκταμίευση των κοινοτικών πόρων είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Ο Morawiecki είπε ότι αυτό ήταν απαραίτητο για να ελεγχθεί ότι ο μηχανισμός συμμορφώνεται με το δίκαιο της ΕΕ.
Στις διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας κέρδισαν την παραχώρηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα εφαρμόσει τον μηχανισμό έως ότου το δικαστήριο εκδώσει απόφαση.
Αυτό θα τους δώσει πρόσβαση χωρίς προβλήματα του πόρους του Ταμείου Ανάκμψης και γι’ αυτό ήραν το veto.

Συνεχάρησαν αλλήλους

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki και ο Viktor Orban της Ουγγαρίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου και οι δύο θριαμβολόγησαν για τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με έναν νέο μηχανισμό που συνδέει τη χρηματοδότηση της ΕΕ με κριτήρια κανόνα δικαίου.
Οι δύο ηγέτες ισχυρίστηκαν ότι το κείμενο τους παρέχει τώρα πολύ ισχυρότερες εγγυήσεις από ό, τι είχαν πριν από δύο μήνες και δύο εβδομάδες.
«Τα συμπεράσματα είναι μια μόνιμη πράξη του ευρωπαϊκού δικαίου, είναι κοντά στο πρωτογενές δίκαιο, είναι κοντά στη συνθήκη.
Είναι πάνω από τους κανονισμούς.
Οι κανονισμοί μπορούν να αλλάξουν… αλλά ένας κανονισμός που πρέπει να συμβαδίζει με αυτά τα συμπεράσματα που έχουμε εγκρίνει δεν είναι εύκολο να αλλάξει.
Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο εάν αλλάξουμε τα συμπεράσματα στο μέλλον, και αυτό απαιτεί ομοφωνία », δήλωσε ο Morawiecki .
Ο Orban χαρακτήρισε επίσης τα σημερινά συμπεράσματα «το ισχυρότερο δυνατό εργαλείο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης