Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή Zaev κατά Βουλγαρίας για το βέτο: Ανεύθυνο και γεωστρατηγικό σφάλμα

Οργή Zaev κατά Βουλγαρίας για το βέτο: Ανεύθυνο και γεωστρατηγικό σφάλμα
Οργή Zaev κατά Βουλγαρίας
Ως «ανεύθυνο και σοβαρό γεωστρατηγικό σφάλμα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev το βέτο που άσκησε η Βουλγαρία στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.
Ο ίδιος, σε χθεσινό του διάγγελμα προς τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε, επίσης, ότι «η Βουλγαρία έθεσε βέτο, παραβίασε τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας και Φιλίας (σ.σ. μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2017) και στάθηκε έτσι εμπόδιο στο δρόμο της ευρωπαϊκής μας ένταξης, για την οποία οι θεσμοί της ΕΕ και τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι εκπληρώνουμε πλήρως τις προϋποθέσεις».
Πρόσθεσε δε ότι η θέση της Βουλγαρίας είναι εντελώς ανορθολογική και απαξιωτική για τον λαό της χώρας του.
Ο Zoran Zaev διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «αρνείται να διαπραγματευτεί πράγματα που δεν θα έπρεπε ούτε να συζητιούνται» και πρόσθεσε:
«Διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ναι, αλλά όχι με κόστος την αναθεώρηση της μακεδονικής ταυτότητας.
Όχι υπό προϋποθέσεις τις οποίες τώρα επιβάλλει η Βουλγαρία.
Λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη, αλλά λέμε ΟΧΙ στον εκβιασμό του μακεδονικού λαού».
Ο Zoran Zaev εξέφρασε ειδικώς την ευγνωμοσύνη του στη Γερμανία για τις προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
«Δυστυχώς» συνέχισε ο ίδιος, «η διαδικασία της διεύρυνσης ως στρατηγικός στόχος της ΕΕ σταμάτησε από τη Βουλγαρία κάτι που αποτελεί ανεύθυνο και σοβαρό γεωστρατηγικό σφάλμα, για το οποίο «είναι καλό που οι διεθνείς φίλοι μας και οι σύμμαχοι δεν σιωπούν».
Ο ίδιος τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση λύσης με τη γειτονική Βουλγαρία, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει το βέτο της Βουλγαρίας να καθυστερήσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, δεν κατόρθωσε να υιοθετήσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο (που σηματοδοτεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) για τη Βόρεια Μακεδονία), καθώς η Βουλγαρία άσκησε βέτο σε μία τέτοια προσπάθεια.
Ως εκ τούτου, το θέμα αυτό μάλλον δεν θα τεθεί καν προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται και η Βόρεια Μακεδονία δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εντός του Δεκεμβρίου, όπως αρχικά προβλεπόταν.
Η επίσημη Σόφια είχε δηλώσει πριν από τρεις εβδομάδες ότι δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης