Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση ότι το Brexit θα παραλύσει τις συναλλαγές σε παράγωγα

Προειδοποίηση ότι το Brexit θα παραλύσει τις συναλλαγές σε παράγωγα
Επτά χρηματοοικονομικές ενώσεις έστειλαν επιστολή στην Επίτροπο της Ε.Ε. για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Mairead McGuinness
Προειδοποίηση για χάος στις χρηματοοικονομικές αγορές τον Ιανουάριο απηύθυναν επτά χρηματοοικονομικές ενώσεις, εκτός και εάν η Ε.Ε. επιτρέψει στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες του Λονδίνου στις οποίες γίνονται οι συναλλαγές σε παράγωγα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters .
Οι ισχύουσες συμφωνίες προβλέπουν πρόσβαση των επενδυτών σε αυτές τις πλατφόρμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες δεν έχουν χορηγήσει άδεια στις πλατφόρμες του Λονδίνου, που αποτελεί το μεγαλύτερο στον κόσμο κέντρο συναλλαγών σε παράγωγα, να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες σε τράπεζες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου.
Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. έχουν ανακοινώσει ότι οι τράπεζες και οι επενδυτές της Ε.Ε. είναι εκ του νόμου υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν μία πλατφόρμα εντός του μπλοκ για τις συναλλαγές σε swap ή μία ξένη πλατφόρμα «ισοδύναμη» με αυτή στην Ε.Ε., όπως αυτές στις ΗΠΑ.
Οι παραπάνω χρηματοοικονομικές ενώσεις έστειλαν επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο της Ε.Ε. για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Mairead McGuinness εφιστώντας την προσοχή ότι χωρίς πρόσβαση, οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ε.Ε. θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν πλατφόρμες στις ΗΠΑ, που έχουν ήδη την άδεια της Ε.Ε.. «Οι παίκτες της αγοράς της Ε.Ε. στο καλύτερο σενάριο θα βρεθούν αντιμέτωποι με περιορισμένες επιλογές για το πού θα κάνουν τις συναλλαγές τους και με αναπόφευκτα επιπλέον κόστος και λειτουργικές δυσκολίες.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα οδηγήσουν σε μείωση των κερδών», αναφέρεται στην επιστολή.
Την επιστολή υπέγραψαν μεταξύ άλλων η Διεθνής Ενωση Swaps και Παραγώγων, η Ηλεκτρονική Ενωση Αγορών Ομολόγων, η Ένωση Χρηματοοικονομικών Αγορών της Ευρώπης και η Ενωση Χρηματιστηριακών Αξιών και Χρηματοοικονομικών Αγορών.
Η Επίτροπος έχει ήδη ενημερώσει το City του Λονδίνου να αναμένει περιορισμένη πρόσβαση στην Ε.Ε. στην καλύτερη περίπτωση, δεδομένου ότι η Βρετανία έχει αποφασίσει να εξέλθει από την ενιαία αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης