Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ με το χρέος της Αργεντινής, αρνούνται νέα αναδιάρθρωση οι πιστωτές

Θρίλερ με το χρέος της Αργεντινής, αρνούνται νέα αναδιάρθρωση οι πιστωτές
Σε θρίλερ εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση στην Αργεντινή
Σε θρίλερ εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση στην Αργεντινή, με τους πιστωτές να αρνούνται πεισματικά να δεχθούν νέα αναδιάρθρωση χρέους.
Οι κάτοχοι χρέους ύψους 15 δισεκ. δολ. της Αργεντινής είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με τους κερδοσκοπικούς χειρισμούς της κυβέρνησης του κράτους της Νότιας Αμερικής, που επιζητά διακαώς αναδιάρθρωση – κάτι που μπορεί να προκαλέσει στους κατόχους ομολογιών τεράστιες απώλειες.
Έτσι, ύστερα από μια επιτυχή αναδιάρθρωση ύψους 65 δισεκ. δολ. την οποία υπέστησαν κυρίως ξένοι πιστωτές της Αργεντινής τον Αύγουστο, η αριστερή κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για διαπραγμάτευση χρέους ύψους 44 δισεκ. δολ., που είχε δημιουργήσει έπειτα από δανεισμό κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης του 2018.
Οι ξένοι πιστωτές της χώρας, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, στριμώχνονται στην ουρά, προσπαθώντας να αποφύγουν ενδεχόμενη χασούρα.
Υποστηρίζουν οι αργεντίνικες αρχές απεργάζονται «κούρεμα» με διάφορα προσχήματα.
«Η ιδέα ότι κάθε επαρχία, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, πρέπει να αθετήσει πληρωμές και να ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση με την κεντρική διοίκηση είναι βαθιά κυνική.
Ως πιστωτές, δεν πρόκειται να ανεχθούμε ένα τέτοιο πλαίσιο και οι επαρχίες το αναγνωρίζουν αυτό », δήλωσε ο Daniel Freifeld, ιδρυτής της Callaway Capital Management.
Σημειώνεται πως ένα δολάριο ισοδυναμεί με τέσσερα πέσο.
Line chart of Price (cents on the dollar) showing Argentine and Buenos Aires debts remain deep in distress

Η δικαστική αντιδικία «δεν μπορεί να αποκλειστεί», προειδοποίησε επενδυτής.
«Προτίμησή μας είναι να την αποφύγουμε, καθώς θα είναι επιβλαβής για όλους και σπατάλη, αλλά οι πιστωτές δεν έχουν άλλη υπομονή.
Δεν υπάρχει πραγματικό επιχείρημα υπέρ της αθέτησης χρέους» συμφώνησε ο Walter Stoeppelwerth, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στο Portfolio Personal Inversiones, μια εταιρεία επενδύσεων στο Μπουένος Άιρες.
Παρά την ένταση, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι πολλές επαρχίες θα καταλήξουν σε συμφωνία με τους πιστωτές τους έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους – πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία με το ΔΝΤ.
Ένα κρατικό ομόλογο που λήγει το 2030 έπεσε κάτω από τα 40 σεντ στο δολάριο, παρά την αναδιάρθρωση χρέους.
ο Σεπτέμβριο διαπραγματευόταν στα 52 σεντ.
«Η Αργεντινή δεν πρόκειται να βγει από την τρέχουσα οικονομική της κατάσταση μέχρι να επιλυθεί αυτό το ζήτημα με τις επαρχίες», δήλωσε ο κ. Freifeld.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης